Yön saalistajat

Tuulastus on ikivanha kalastusmuoto joka tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon luonnon, elämyksien ja perinteiden etsijälle. Veneen lipuessa pimeällä järvellä ja atraimen vartta puristaessa pääsee lähelle sitä perimmäistä tunnetta ja jännitystä mikä kalastukseen parhaillaan liittyy. Sillä tuulastaessa saalistaja ja saalis ovat tasavertaisessa asemassa, jossa nopeampi voittaa.

Öinen joki on näyttämönä, jossa usvan seasta esiin lipuvassa veneessä kalastetaan perinteisesti atraimen avulla.

Tuulastaminen ei ole välineistä kiinni, sillä vene, atrain ja valolyhty riittävät yölliseen kalareissuun.

Tilley on valopetrolilla toimiva öljylamppu, jossa valopetroli kaasuuntuu ja palaa hehkusukassa. Valolyhty antaa ympäristöön kirkkaan, voimakkaan valon. Tunnelmallinen lyhty tuottaa ympärilleen lämpöä ja pitää palaessaan kohisevaa ääntä.
 
Tummuva ilta auringon laskun jälkeen on hyvä aika lähteä järvelle yökalaan.

Tuulastamisessa soutuvene etenee hiljaa matalassa rantavedessä ja kalastaja koettaa iskeä lampun valaisemalla alueella olevia kaloja pitkävartisella atraimella. Pimeä, tyyni ja pilvinen syysilta on paras tuulastuskeli. Perinteiset kalat, kuten hauki, lahna ja ahven ovat tyypillisimpiä saaliskaloja.

Tuulastettaessa nopeus on valttia. Iskun jälkeen kala painetaan atraimella pohjaan, ja onnistumisen palkintona on atraimessa oleva hauki.

Teksti ja välinekuva: Heikki Remes

Kalastuskuvat: Mikko Niemi

Kalastajat: Rasmus Palsgård, Janne Suomi, Raimo Vinni

Kuvausryhmä: Mikko Niemi, Heikki Remes, Seppo Vinni

Paikka: Juankoski, Muuruvesi, Navasjoki

Katso video: http://www.youtube.com/watch?v=pPq0lCWHzVg
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti