Kyllä maalla on mukavaa ja maukasta!

Kevät tuli ja meni. Niinkin voi sanoa, kun seuraa kasvun ihmeitä luonnossa. Viikossa kaikki kevään merkit ovat nousseet, ja osin jo menneetkin. Vaan nyt kannattaa hyödyntää luonnon meille tarjoamia eväitä. On mistä valita; huhtasieniä, kuusenkerkkää, nokkosta, parsaa ja järvikalaa.
 
Huhtasieni on huomaamaton hetken herkku.
Huhtasienet ilmaantuvat keväällä samaan aikaan korvasienten kanssa sienikauden alkuun. Kartiohuhtasienen lakki on pitkänomainen ja teräväkärkinen. Pinnan lokerot ovat melko säännöllisissä pystyriveissä. Pallohuhtasienen lakki on pallomaisen pyöreä. Huhtasienet ovat erinomaisia ja mietoja ruokasieniä. Niitä ei tarvitse ryöpätä eikä keittää, ne vaan puhdistetaan ja laitetaan suoraan pannulle paistumaan.
 
Suomalaisista luonnonantimista löytyy uskomattoman hienostuneita, selkeitä ja puhtaita makuja. Varsinkin keväällä ja kesän alussa nuoret ja tuoreet kasvit ovat parhaimmillaan. Tee huhtasienistä, täytteet muurinpohjaletuille ja nauti niiden makuyhdistelmästä.
  
Yläsavolaiset muurinpohjaletut:
1 l maitoa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
3 dl ohrajauhoja
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Turvota jauhot maidossa 1-2 tunnin ajan. Lisää kevyesti vatkatut munat ja suola. Kuumenna lettupannu kuumaksi ja paista letut pitsimäisen ohuiksi. Tarjoa muurinpohjaletut huhtasienimuhennoksella.
Huhtasienisienimuhennos:
2 dl puhdistettuja huhtasieniä
1 pieni sipuli
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
valkopippuria, suolaa

Silppua ensin sipulit hienoksi ja hauduta ne voissa. Lisää sitten hienonnetut huhtasienet ja anna niiden paistua hetken. Ripottele päälle jauhot ja lisää kerma muhennokseen. Hauduta hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia, mausta ja nauti.

Kuusenkerkkien aika on parhaillaan.

Katso ohje kuusenkerkkäsiirapille.

 
Nokkonen on kesän ensimmäisiä luonnon ruoka-aineita ja niitä löytää helposti pihalta, kasvimaan ja ojien reunoilta. Nokkonen kerää herkästi nitraatteja, joten sitä kannattaa kerätä vain puhtailta kasvualustoilta. Kasvien aromaattisuus on parhaimmillaan, kun ne kerätään nuorena ja tuoreena. Poltinkarvojen tehon saa nokkosista pois, kun niitä keittää vedessä muutaman minuutin. Parhaiten hienot makuvivahteet säilyvät höyryttämällä. Nokkosesta saa valkuaisaineita sekä paljon erilaisia hivenaineita. Se sisältää beetakaroteenia sekä flavonoideja ja vihreän kasvin c-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä.

Tuore nokkonen on kevään aromaattisimpia ja hienoimpia ruoka-aineita. Nokkospastassa maistuvat luonnon omat aromit. Alkukesän nokkosten hennot versot tarjoavat hienonmakuisen, terveellisen ja edullisen raaka-aineen ruoanlaittoon. Nokkosen ympärille voi rakentaa luonnonmukaisuuteen pohjautuvan pasta-aterian, jossa yksinkertaisista ja luonnonmukaisista aineista rakentuu maistuva nautinto.
 
Nokkospasta:
250 g tuorepastaa luomuna
1 l pieniä nokkosen versoja (ryöpätään)
100 g Koskenlaskija-sulatejuustoa
1,5 dl ruokakermaa
5 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
5 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä luomuna
hieman basilikaa
1 tl rouhittua mustapippuria
suolaa
 
Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisessa kasarissa. Kuullota ensin silputut valko- ja kevätsipulit, lisää ryöpätyt ja pilkotut nokkoset sekä saksittu basilika. Kaada kerma kasariin ja hauduta hetki. Lisää lopuksi sulatejuusto pieninä nokareina ja kääntele seosta puuhaarukalla. Mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Keitä pasta ja valuta hyvin. Sekoita kastike valmiiseen pastaan. Tarjoile vaalean leivän ja valkoviinin kanssa.
 
Tuoreen ja kynänohuen parsan hienostunut maku sopii täydellisesti kuhakääreen kaveriksi. Ilmakuivattu bellota kinkku ja sen pehmeä rasva antavat kuhan makuun vivahteikkuutta. Italialainen Lugana on oikea vaihtoehto kyseisten herkkujen viinikumppaniksi.
 
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti