Beaujolais Nouveau on täällä

Viinimaailmaa ja siihen hurahtaneita ihmisiä pidetään tosikkoina, ja friikeillä nähdään jopa etiketin koristavan otsaa. Marraskuun kolmas torstai on päivä jolloin on tosiasiallinen lupa ottaa hieman rennommin ja pitää hauskaa viinien kanssa, viini-ihmistenkin. Silloin nostetaan maljoja uuden sadon viineille ympäri maapalloa. Beaujolais Nouveau on tämän viinitapahtuman alkusysäys ja edelleen sen keskeinen ilmentymä.
 

Nuoruus on Beaujolais Nouveaun valttina
Beaujolais Nouveau on viininä nuorin mahdollinen, se pullotetaan ainoastaan muutama viikko rypäleiden poimimisen jälkeen. Viinin tehdään Gamay-rypäleistä, jotka poimitaan käsin ja suljetaan terttuina hermeettisiin käymistankkeihin. Käymisastioihin johdettu hiilidioksidi saa aikaan käymisen joka murskaa rypäleet sisältäpäin. Näin rypäleiden kuorista ei erity viiniin paljoakaan parkkihappoja ja viini maistuu pehmeältä ja hedelmäiseltä.


Beaujolais Nouveaussa on kyse ennen kaikkea viinin nuoruudesta, jossa sinipunainen väri ja maun tuoreus, raikkaus sekä keveys ovat helposti tunnistettavissa. Viini on parhaimmillaan, kun se tarjotaan lähes jääkaappikylmänä, eli alle 10-asteisena. Viini on myös tarkoitettu nautittavaksi mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Beaujolais Nouveau vapautuu myyntiin Ranskan viinilainsäädännön mukaan vuosittain marraskuun kolmantena torstaina minuutin yli puolen yön.
 

Lasillinen ”Busoleeta” kohotetaan uuden sadon viinien kunniaksi. Viini sopii rentoon hauskanpitoon, ja sitä voi arvioida hieman keveämmällä otteella, ei otsaa rypistellen. Tämän vuoden Beaujolaissa näkyy ja maistuu viinivuoden 2015 lämpö ja kuivuus. Sen myötä sadosta tuli pienempi, mutta intensiivisempi. Vaikka Nouveaun menekki on puolittunut huippuvuosista, niin tämänkin marraskuun kolmantena torstaina, heti puolen yötä jälkeen, joka puolella maailmaa korkataan liki kolmekymmentä miljoonaa pulloa primeur-viiniä juhlistamaan uuden viinisadon ensimmäisiä tunnelmia ja makuja. Iloitaan ihan luvan perästä!

Viinilasillinen:
Beaujolais Nouveau. Ranska, Beaujolais 2015. Gamay-rypäle. Alko nro 463237. Hinta 9,96.
Purppuranpunainen, tuoksussa on nuoren viinin marjaisuutta ja maku on keskitäyteläinen, hapokas, nuori sekä raikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Etikettikuva: Georges Duboeuf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti