1.11.2015

Ruusujen sota kääntyy voitoksi

”Kauneimmankin ruusun alla piilee piikki pistävä” on kulunut sanonta ja varoituskin ruusujen käsittelyyn. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos ihastelee juuri nyt ruusupensaita ja niissä riippuvien punaisten ruusunkilukoiden hyödyntämistä. Varovasti toimien ja paljon pitkämielisyyttä mielessä piikkisten ruusun takaa ja sisältä saa talteen hienostuneen makuelämyksen. Tämä työ palkitsee ahertajansa.

Ruusunmarja jalossa muodossa jäätelön ja ruusuisen kuohuviinin värien ja makujen kumppanina.

Ruusunmarjat ovat ruusun epähedelmiä. Ne ovat todellinen terveyspommi runsaan C-vitamiinipitoisuutensa vuoksi. Ruusunmarjoissa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Lisäksi ne sisältävät E-vitamiineja sekä antioksidantteja. Ruusunmarjat sisältävät enemmän lykopeeni-antioksidanttia kuin tomaatit. Lisäksi ruusun punaiset marjat sisältävät paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa.

Ruusunmarjat kätkevät makuaineensa hedelmälihaan kuoren ja siemenkodan väliin. Hedelmälihan saa talteen halkaistuista marjoista veitsen terävällä kärjellä.

Kulhollisesta ruusun hedelmälihaa saa kaksi pientä purkkia ruusunmarjahilloa!

Ruusunmarjahillo isoäidin ohjein
Poimi kiinteitä ja kypsiä ruusun­marjoja. Leikkaa marjat kahtia terävällä veitsellä ja raaputa pois siemenet. Huuhtele ruusunmarjat lävikössä kylmällä vedellä. Mittaa kattilaan sokeria marjojen painon verran ja lisää vettä niin, että saat paksun sokeriliemen. Kaada marjat kuumaan liemeen ja keitä noin 40 minuuttia, kunnes ruusunmarjat ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Ota kattila pois levyltä ja anna seoksen hiukan jäähtyä. Sekoita ruusunmarjakeitos sauvasekoittimella hilloksi ja nosta pieniin lasitölkkeihin.

Ruusunmarjat maistuvat hillona, soseena, mehuna, kiisselinä, kastikkeena, teenä tai viininä. Vaniljajäätelön ja ruusunmarjahillon yhdistelmä on pehmeän mausteinen ja maku on todella vivahteikas sekä hienostunut.
 
Italialainen Brachetto-rypäleestä valmistettu kuohuviini on kuin tehty jäätelön ja ruusunmarjahillon kumppaniksi. Makujen pehmeys ja makeus sekä värimaailma tekevät kokonaisuudesta liki täydellisen. 

Viinilasillinen:
Araldica Brachetto d’Acqui Dolce. Italia. Alko nro 544947. Hinta 11,99.
Punainen, tuoksu vadelmainen ja maku makea (100 g/l), kirsikkainen, ruusuinen sekä keskihapokas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti