Lapinlahden juusto- ja viinijuhlat lähestyvät

 

Lapinlahden juustopitäjässä katetaan taas elokuun alussa perinteinen, monipuolinen ja maukas juustopöytä koko kansan ihasteltavaksi ja maisteltavaksi. Makuja ja vivahteita on tiedossa 20-metrisen juustopöydän ympärillä. Juhlien viinikattauksesta löytyy vaihtoehtoja ja uusia makuja aina kuohareista portviiniin asti.

Juustopöytä kutsuu jälleen juuston ja viinin ystäviä Lapinlahdelle, nyt 19. kerran.
 
Juustojuhlien makupaloja ovat viime vuoden juustouutuudet, Juhla Cheddar ja Keisarinna. Viinikattauksessa löytyy niin valko- kuin punaviinejä sekä tyylikäs 20 vuotta vanha portviini.

Juustolautanen:
Valio Juhla® cheddar on jatkumo 60 vuoden takaa juhlajuustona. Yli puoli vuotta kypsynyt cheddar on hienostuneen hapan, suolainen ja mureneva sekä juhlavan täyteläinen makuelämys. 

Keisarinna on hurmannut juuston ystävät heti alusta alkaen. Etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut aromikas juusto on rakenteeltaan goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen ja maussa on hennon karamellimaisia makuvivahteita sekä suolaisuutta. 

Juuston ja viinin liitossa oma maku on paras konsultti
Juustojen ja viinien makumaailma on rikas ja jokaisella maistelukerralla niistä löytyy uusia ulottuvuuksia. Erilaiset makuvivahteet ja niiden yhteensopivuudet tulevat parhaiten esille maistelemalla juustoja ja viinejä ennakkoluulottomasti ristikkäin. Juustoja ja viinejä maistellessa on parasta luottaa omaan makuunsa.

Viinilasillisessa maisteltavana muutama Juustojuhlien uutuusviini:
Valkoinen Pino Pino on tehty punaisesta Pinot Nero -rypäleestä. Viini on kuin ”kevyt leija, viileäraikas kuin tuulenpuhallus ja hedelmäinen kuin italialainen kukkula”. Raikas viini sopii rentoon menoon ja sen pehmeä hapokkuus maistuu salaattien ja pehmeiden juustojen kumppanina.
Montalto Pino Pino Vino Frizzante. Italia. Pinot Nero. Alko nro 581577. Hinta 8,98.
Vaaleanvihertävä, päärynäinen tuoksu ja puolikuiva (12 g/l), hapokas ja raikas maku.

Punainen Montalto on suomalaisen makumaailman mukainen viini. Sen makean marjaisuuden ja pehmeyden takana ovat valmistukseen käytetyt Nero d’Avola -rypäleet, joita on kuivattu noin kuukauden ajan ennen puristamista. Kansainvälisten viinikilpailuiden voittajaviiniä sopii maistella Juustojuhlien voimakkaiden juustojen kanssa.
Montalto Nero d'Avola Passivento. Italia, Sisilia. Nero d’Avola. Alko nro 457867. Hinta 9,99. Sokeria 20 g/l.
Punainen, tuoksu kypsän marjainen ja maku täyteläinen, mustikkahilloinen, tanniininen, yrttinen ja mausteinen.

Punainen Quinta das Setencostas on muutaman vuoden takainen Vuoden viini, jonka lämminhenkisyys, vivahteikkuus ja ryhdikkyys käyvät hyvin yhteen voimakkaiden sekä puolikovien ja kovien juustojen kanssa.
Quinta das Setencostas. Portugali. Castellao, Camarate, Tinta Miuda, Preto Martinho. Alko 453977. Hinta 9,99.
Rubiininpunainen, tuoksu karhunvatukkainen ja maku keskitäyteläinen, tanniininen ja mausteinen. Sokeria 9 g/l.

Kopke, 20 vuotta vanha portviini on laadun symboli, ja oikea valinta jos juustolle pitää valita vain yksi viini.
Kopke 20 Years Old Tawny. Portugali,Douro. TN,TR,TF,TB. Alko tilausvalikoima 915844. Hinta 17,64/0,375L.
Mahonkinen, tuoksussa kuivattuja hedelmiä ja maku makea (109 g/l), täyteläinen, mausteinen sekä vivahteikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti