Pääsiäisen ruokakattaus kutsuu keveästi kevääseen

Pääsiäisen ateriavalinnat jatkavat paastonajan ruokaperinnettä yksinkertaisuudellaan. Pääsiäinen vapauttaa myös löytämään ruokien tuoksujen, makujen ja esillepanon vivahteikkuuden sekä monipuolisuuden.
 
 
 
Vaalea hauki ja punainen lohi tuovat kalamurekkeen värimaailmaan vivahteikkuutta,  jota makuaromit toistavat tasapainoisesti.

 
Hauki-lohimureke500 g haukea ruodottomaksi fileoituina
300 g lohta ruodottomaksi fileoituina
2,5 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
3 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
3 dl kuohukermaa
hieman sitruunan mehua
tilliä

Käytä valmistukseen raaka-aineet hyvin viilennettyinä, jääkaappikylminä. Tee kaksi mureketaikinaa, toinen hauesta ja toinen lohesta. Leikkaa kalafileet pieniksi paloiksi, hienonna monitoimikoneessa, lisää suola, valkopippuri, sitruunan mehua sekä kananmunan keltuaiset. Anna sekoittua hieman ja lisää joukkoon kananmunan valkuaiset ja kerma, sekä halutessasi myös tilliä ohueksi silputtuna. Laita kalatahnat jääkaappiin 15 minuutiksi, näin rakenne tiivistyy ja maut tasaantuvat.
 
Vuoraa paistovuoka leivinpaperilla ja rakenna kalaseoksista mureke. Laita ensin pohjalle ja reunoille hieman haukimureketta, lisää lohitaikinasta murekkeeseen keskusta haukitahnan päälle, ja levitä loppu haukiseos päällimmäiseksi. Peitä vuoka foliolla, laita uunipannulle vesihauteeseen ja nosta uuniin. Kypsennä mureketta 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes kevyesti paineltaessa mureke tuntuu kypsän kimmoisalta.
Voit tarjoa viilennettynä alkupalana viipaleiksi leikattuna, tai lämpimänä kevyenä pää- tai lounasruokana.

Uunibroileri opastaa yksinkertaiseen ruoanlaittoon., jossa kokonainen broileri,  valkosipuli, kasvikset ja mausteet johdattavat makujen äärelle.

Valkosipulibroileri
1 kokonainen, noin 1,5 kilon broileri
2 kokonaista isoa valkosipulia
1 kokonainen sitruuna
muutama timjamin oksa
1 tl suolaa
mausteliemi:
2 rkl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl paprikajauhetta

Vuokaan
2 valkosipulia puolikkaiksi halkaistuina
3 sipulia puolikkaina
8 pientä porkkanaa
12 pientä perunaa

Sulata broileri, huuhdo ja kuivaa. Kuori kahden valkosipulin kynnet, kuori myös sitruuna ja lohko pieniksi paloiksi. Laita ainekset broilerin sisään, kuten myös timjami ja suola. Sekoita yhteen mausteliemen ainekset, voitele sillä broileri ja nosta uunivuokaan mahalleen. Halkaise kaksi kokonaista valkosipulia ja nosta puolikkaat uunivuokaan broilerin viereen. Lisää vuokaan myös paloitellut kasvikset. Kypsennä broileri 200 asteessa noin 1 tunti 40 minuuttia. Paistamisen puolivälissä käännä broilerin toisin päin. Voitele lihaa paistamisen aikana uunipannun nesteellä.
Tyrnikiisseli lautasella nostaa esille kevään värejä ja makuja.

Tyrnikiisseli, 6 annosta                                                  

2 dl pakastettuja tyrnimarjoja
3 dl vettä
1 dl hienoa sokeria
0,3 dl perunajauhoja
6 viipaletta vuohenjuustoa
hieman hunajaa
mantelilastuja
kermavaahtoa

Laita sulatetut tyrnimarjat kattilaan ja lisää joukkoon 3 dl vettä. Anna kiehahtaa, nosta marjat lävikköön ja paseeraa mehu talteen. Laita paseerattu mehu, marjojen keitinvesi ja sokeri kattilaan. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä. Kuumenna mehuseosta hiljalleen ja lisää perunajauhoja niin että seos saostuu. Kaada kiisseli jäähtymään tarjoiluvadille. Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi, sivele hunajalla ja paahda pinta kuumalla grillipannulla kevyesti. Nosta kiisseli tarjolle pieniin kulhoihin, lisää vuohenjuusto viipaleet, ripottele pinnalle mantelilastuja ja nokare kermavaahtoa.

Pääsiäisviineissä on värikkyyttä, yrttisyyttä, mausteisuutta ja pirteyttä.

Kalamurekkeen mieto ja pehmeä makumaailma aloittavat hillitysti pääsiäisajan aterianautinnot. Riesling on ruokaystävällinen rypäle, jonka hedelmäisyys toimii hyvin kalamurekkeen makukumppanina. Paahteinen broileri valloittaa vivahteikkuudellaan, jota täydentävät hunaja, sitruuna, yrtit ja mausteet. Rosecavan monipuolisuus, Pinot Noirin marjaisa olemus ja tasapainoinen hapokkuus sopivat hyvin kypsälle uunibroilerille. Tyrnikiisselin ja vuohenjuuston yhdistelmä on aromikkaan voimakas, johon uusiseelantilaisen Sauvignon Blancin yrttisyys ja voimakas hapokkuus tuovat tasoittavan makuelementin.

Ruokien osalta viinivalinta on haasteellinen, ja parhaiten selviää kun pöytään nostaa monipuolisen viinivalikoiman. Kaikkineen viinit rakentavat maistuvan ateriakokonaisuuden, jossa raaka-aineilla ei pröystäillä, mutta nautinnollisuudella kyllä. Mikä tahansa viini toimii yksinäänkin pääsiäispöydän ruokien makukumppanina.

Viinilasillinen:
Rawson’s Retreat Riesling. Australia, South Eastern Australia 2016. Alko 8126. Hinta 10,40. Hapokkuus 6,1 g/l.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku kuiva (6 g/l), hapokas, greippinen sekä mineraalinen.

Anna de Codorniu Rosé Cava Brut. Espanja, Penedes. Pinot N, C. Alko 900947. Hinta 15,30. Hapokkuus 5,9 g/l,
Vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen ja maku erittäin kuiva (10 g/l), hapokas mausteinen ja paahteinen.

Matua Organic Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti, Marlborough 2016. Alko 937057. Hinta 14,39. Hapokkuus 7 g/lVaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen, herukkainen ja maku kuiva (3 g/l), hapokas, yrttinen ja vivahteikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti