Tutustu rypäleeseen – Syrah vs. Shiraz

 
Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa.

SYRAH/SHIRAZ, viinimaailman kaksoset
Syrah-rypäle, eurooppalaisittain nimettynä, tai shiraz, uuden maailman nimen mukaan, on yksi arvostetuimmista punaisista rypälelajikkeista. Syrah-viinejä on nautittu jo Rooman vallan aikoihin ennen ajanlaskumme alkua. Viimeisten vuosikymmenien saatossa rypäleen suosio on kasvanut ja sen istutusala on noussut kymmenen levinneimmän joukkoon. Syrah on viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan kotoisin Ranskasta, Pohjois-Rhônesta. Se on alkuperältään kahden rypäleen, valkoisen Mondeusen ja punaisen Durezan risteytys.

Syrah-rypäleet ovat väriltään hyvin tummanpunaisia ja ne sisältävät paljon aromiaineita sekä parkkihappoja.

Jo siemaisu syrah-viiniä saa aistimaan siinä piilevän suuruuden ja voiman. Tumman viinin monimuotoinen rakenne viestii niin hienostunutta hedelmäisyyttä kuin terävää pippurin puraisuakin. Syrahin/Shirazin ero lasissa on viinin vedetty viiva marjaisuudessa, intensiivisyydessä ja terroir’ssa.

Syrahin kotitanner on Rhônen laaksossa Ranskassa
Kaakkois-Ranskassa sijaitseva Rhônen-laakso on Ranskan toiseksi suurin viininviljelyalue ja samalla yksi maan vanhimmista viinialueista. Välimerellinen ilmasto ja vaihteleva, mäkinen maasto, graniittiset rinteet, pyörökivinen sekä paikoitellen savinen maaperä muodostavat hyvän kasvualustan viiniköynnöksille. Rhônessa Syrah tunnetaan kuuluisuutta saaneista maailmanluokan viineistään kuten Crozes Hermitage. Viinille on tyypillistä selvä tummien marjojen pehmeä aromikkuus, ja niistä löytyvä yrttisyys sekä mineraalisuus.

Shiraz uuden viinimaailman tunnetuksi tekijänä
Uudessa maailmassa rypäle tunnetaan nimellä Shiraz. Uuden maailman lämpimässä ilmanalassa Shirazista saadaan täyteläisiä, mehevän pehmeitä ja hillomaisia viinejä. Viineistä löytyy runsasta hedelmäisyyttä, intensiivisyyttä ja usein korkea alkoholipitoisuus.

   Australiassa Shiraz on viljellyin punainen rypäle. Scottilainen James Busby, jota kutsutaan Australian viinituotannon isäksi, teki vuonna 1831 matkaan Ranskaan ja toi mukanaan viiniköynnösten juurakkoja. Muutaman vuosikymmenen sisällä Syrah, yksi Busbyn tuomista rypälelajikkeista, oli vakiinnuttanut asemansa yhtenä maan merkittävistä rypäleistä. Australialaisten viinien nousu maailmanmaineeseen alkoi 1960-luvulla, yhtenä johtotähtenä uudella tavalla tuotetut Syrah-viinit.

   Chilen luontaiset ominaisuudet, otolliset ilmasto-olosuhteet, perinteinen viinien valmistustaito ja alhaiset tuotantokustannukset on saatu hyötykäyttöön. Viiniköynnökset saavat kasvaa rauhassa useilta tuhohyönteisiltä ja kasvitaudeilta alueella, jota suojaa pohjoisessa Atacaman autiomaa, idässä Andien vuoristo, etelässä Patagonian jääkenttä ja lännessä Tyyni Valtameri. Tämä niin sanottu välimerellinen ilmasto, jossa talvet ovat kylmiä ja kesät kuumia, pitää viiniköynnökset terveinä ja tuottavina. Vuorokautiset päivän ja yön suuret lämpötilavaihtelut sekä auringon valo ja lämpö tekevät rypäleistä hyvin aromikkaita ja täyteläisiä. Chileläisillä viinintuottajilla on Midaksen kosketus, jolla he puristavat rypäleistä mehua ja tekevät siitä nautinnollisia viinejä, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen.



Syrah/Shiraz on todellinen Pääsiäisajan ruokaviini
Tummanpunaiset ja voimakkaat punaviinit ovat parhaimmillaan mausteisten liha- ja riistaruokien kumppaneina. Viinien paahteinen maanläheisyys, mausteisuus sekä savuisuus korostavat punaviinien monimuotoisuutta ja metsäisiä aromeja. Viineille ominainen täyteläisyys, makeaankin vivahtava hedelmäisyys sekä tammikypsytys ja pehmeä tanniinisuus sopivat hyvin pääsiäisaterian viinivalinnaksi. Pippurisuus toimii selvänä ja maistuvana siltana ruoan sekä viinin välillä. Yksinkertaisuus ja makujen harmonia tekevät kokonaisuudesta hienostuneen.


Viinilasillinen:
Laurus Crozes Hermitage. Ranska, Pohjois-Rhone 2015. Syrah. Alko 949617. Hinta 22,90.
Tummanviolettinen, tuoksu mausteinen ja maku täyteläinen, mausteinen, moniulotteinen, kypsän tanniininen sekä pitkä.

Wyndham Estate BIN 555 Shiraz. Australia 2016. Alko 446827. Hinta 14,50.
Tummanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen ja maku erittäin täyteläinen, notkea, mausteinen sekä tamminen.

Tabali Reserva Especial Syrah. Chile, Limari Valley 2013. Alko 427697. Hinta 15,30.
Tummanpunainen, tuoksu tumman kirsikkainen ja maku täyteläinen, tanniininen, viikunainen, marjaisa sekä roteva.
 
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti