18.3.2018

Sorsaa savipadassa salvian ja sipulin kera

Viikonvaihteen lounasruoka hemmottelee riista- ja kasvimaiden antimista valmistetun ruoan ystäviä. Patavalmiista sorsasta ja puutarhan juureksista valmistuu nautinnollinen ateria, jossa maut ovat kohdallaan. Tarjolla on parasta lähiruokaa rantatiheiköstä ja kasvimaalta. Aterian kruunaa klassinen, tyylikäs ja palkittu Pinot Noir -lintuviini Chilestä.

 
Patasorsa, 4 hengelle
2 patavalmista sorsaa
muutama punasipuli
valkosipulia
salvian lehtiä
voita ruskistamiseen
suolaa

Huuhtele sorsat, kuivaa ja jauha suolaa myllystä lintujen pinnalle. Ruskista pinnat voissa pannulla, ja nosta sorsat pataan rintapuoli ylöspäin, Lisää pataan sipulit, salvia ja hieman vettä. Anna lintujen hautua uunissa kannen alla 180 asteessa noin puolitoista tuntia, kunnes ne tuntuvat kypsiltä. Leikkaa linnut valmiiksi annospaloiksi ja tarjoa niiden kanssa risottoa ja kostukkeena paistosta pataan kerääntynyttä lientä.

 
Käytettäessä Römertopf savipataa liotetaan pataa aina ennen käyttöä kylmässä vedessä noin 15 minuuttia. Sen jälkeen kaadetaan vesi pois, laitetaan ruoka-aineet pataan, nostetaan se kylmään uusiin ja laitetaan uuni lämpiämään haluttuun lämpötilaan.



Sorsapaisti ansaitsee arvoisensa viinin
Jokainen ateria on juhlahetki, ja viikonvaihteen lounasruoan sorsaviinin valintaan kannattaa panostaa, niin laadullisesti kuin rahallisesti. Savipadassa kypsennetylle sorsalle, sen ohessa kypsyneille sipuleille sekä risotolle sopii kumppaniksi chileläinen Castillo de Molina Pinot Noir -viini. Viinin marjaisat aromit, tasapainoinen happorakenne, suunmyötäinen tanniinisuus sekä vivahteikkuus tekevät siinä todellisen lintuviinin. Viinin mainetta kuvaa hyvin sen sijoittuminen tuplahopealle Vuoden Viinit 2018 -kilpailussa. CdM PN tuli hopealle, niin uuden maailman alle 12 euroa maksavien punaviinien joukossa, kuin punaisten laatikkoviinien sarjassa. 


Viinilasillinen:
Castillo de Molina Pinot Noir Reserva. Chile, Curicó Valley 2016. Alko 455377. Hinta 11,98.
Oranssinpunainen, tuoksu marjaisa, ja maku keskitäyteläinen, kirsikkainen, mausteinen ja tammisen vivahteinen.

Teksti: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti