Tutustu rypäleeseen – Merlot vs. Carménère

Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Kuopion Kansalaisopistolla perehdyttiin rypäleisiin maistelemalla ja arvioimalla saman rypäleen viinillisiä toteutuksia eri kasvualustoilla (terroir) sekä eri puolella viinimaailmaa.

Merlot on turhaan aliarvostettu rypäle sillä se antaa viinille pehmeyttä, värikylläisyyttä ja kypsää marjaisuutta. Carmenère, joka on samanoloinen rypäle Merlot’n kanssa, on osaltaan vaikuttanut Chilen viinien arvostuksen nousuun ja nykyiseen asemaan.

Merlot-rypäleen samenttinen pehmeys ihastuttaa
Miellyttävän pehmeän ja lämpimän makunsa ansiosta merlot-viinit ovat helposti lähestyttäviä. Merlot'n monipuolisuudesta saa hyvän kuvan, kun yhdistää punaviinin värin tumman täyteläisyyden sen kypsän marjaisaan tuoksuun, ja varsinkin kun maistaa lasista sen muhevan luumuista pyöreyttä.

Merlot-rypäle on maailmanmatkaaja ja hyvä lähettiläs viinimaailmaan tulijalle. Se tarjoaa haasteita myös pitempään viinejä harrastaneelle.

Tummanpunainen merlot-viini maistuu niin lajikeviininä kuin sekoitteena.

Carmenerén pitkä matka maineeseen
Syvän tumman sävyinen, aromeiltaan hedelmäinen ja maultaan pehmeän mausteinen Carmenère on vakiinnuttanut asemansa viinimaailman arvostettujen rypäleiden joukossa. Se on uusi/vanha tulokas Chilen rypälekartalla. Carmenère on tehnyt pitkän matkan, myös ajallisesti, mutta on lopulta löytänyt otollisen maaperän jossa se viihtyy ja kukoistaa.
   Carmenèren juuret ulottuvat Ranskan Bordeaux’iin. Carmenère-rypäle tuotiin Euroopasta Chileen vuonna 1851 ennen Phylloxera-epidemiaa. Chilessä Carmenère sekoitettiin Merlot-rypäleeseen, ja vasta vuonna 1994, 150 vuotta Chileen tulonsa jälkeen, todistettiin, että suuri osa Merlot-istutuksista olikin Carmenèrea.

Carmenère-rypäle on löytänyt paikkansa Chilen maaperässä. Punaiset viinitarhat osoittavat Carmenèren kasvualueet sekä kertovat niiden lähestyvästä poiminta-ajasta.

Carmín de Peumo on Chilen viinilähettiläs. Maailman viinitaivaalla loistaa punaisena chileläisenä viinilähettiläänä yksi hienommista carmenére-viineistä, Carmín de Peumo. Tyylikkään yksikertainen etiketti kätkee pullon sisälle tummanpunaisen, mausteisen ja monivivahteisen punaviinin.

Viinilasillinen:
Terroir de Carsin Merlot. Ranska, Bordeaux, Premières Côtes de Bordeaux 2008. Hinta 20 e. Biodynaaminen.
Tummanpunainen, intensiivinen tuoksu ja täyteläinen, kypsän hedelmäinen, paahteinen, mausteinen ja pitkä maku.
   Terroir de Carsin Merlot edustaa suomalaisen Juha Berglundin viinitilan uutta, luonnonmukaista suuntausta. Viinin käyminen tapahtui villeillä hiivoilla, joita on luonnostaan rypäleiden pinnalla. Käymisen jälkeen viini sai levätä sakan päällä kahden viikon ajan. Sen jälkeen viini käytettiin malolaktisesti perinteisissä 225 litran tammitynnyreissä, jossa se sai kypsyä kymmenen kuukauden ajan. Merlot nostaa esille maaläheiset intensiiviset aromit ja pehmeän, täyteläisen maun sekä paahteisen ja mausteisen aromikkuuden.

Chateau Carsin Carmenere. Ranska, Bordeaux, Premières Côtes de Bordeaux 2015. Tankkinäyte.

L’Aventure Nocturne. Ranska, Bordeaux 2015, Charivari Wines.Hinta 25e
Made from 100% organic Merlot grapes; fruity, earthy and spicy characters.Without fining or filtering, 1100 bottles.

Beringer Founder’s Estate Merlot. Yhdysvallat, Kalifornia 2015. Alko 5795. Hinta 13,98 e.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkahilloinen ja maku keskitäyteläinen, boysenmarjainen sekä mehevän hilloinen.

Marques de Casa Concha Merlot. Chile, Maipo, Peumo 2008. Alko tilausvalikoima. 921587. Hinta 18,89 e.
Tummanpunainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin täyteläinen, vähätanniininen, vivahteikas sekä mokkainen maku.
   Marques de Casa Concha Merlot on klassinen Chilen viinien edustaja. Viinissä rypäleen luonne nousee voimallisesti ja tyylikkäästi esille. Rapel Valleyn välimerellisessä ilmastossa kypsyneet rypäleet ovat saaneet vivahteikkuutta sekä syvyyttä suurten päivittäisten ja öisten lämpötilaerojen kautta. Puolentoista vuoden kypsytys suurelta osin käytetyissä tammitynnyreissä on antanut viinille pehmeyttä ja vaniljaisia aromeja.

Casa Silva Carmenère Reserva. Chile, Valle de Colchagua 2015. Alko 454717. Hinta 10,50 e.
Tummanpunainen tuoksu mustikkainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, maitokahvinen sekä mausteinen.

Mayu Reserva Carménère. Chile Valle de Elqui 2015. Alko 401557. Hinta 13,98 e. Sokeri 6 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu hyvin marjaisa ja maku täyteläinen, luumuinen, tanniininen, tamminen ja mausteinen.

Vina Casa Silva Microterroir de Los Lingues Carmenère. Chile, Colchagua 2009. Hinta 46,30 e.
Purppuranpunainen, kypsän hedelmäinen tuoksu ja täyteläinen, aromaattinen, mausteinen ja kerroksinen maku.
   Casa Silva Microterroir de Los Lingues Carmenère tavallaan sulkee Merlot viinien rengasmatkan, sillä lopuksi palataan alkuun, Chileen. Viinissä on kyse Carmenère-rypäleestä ja sen samankaltaisuuksista Merlotin kanssa. Viinien tumma väri ja hedelmäinen aromikkuus aiheuttavat vieläkin sekaannuksia viineissä.Casa Silva Microterroir Carmenère on vuosien kehitys- ja tutkimustyön tulos. Se osoittaa, että pieni, alle puolen hehtaarin alue voi poiketa viinitarhan kokonaisuudesta ja tuottaa sille parhaiden sopivien köynnösten kautta ainutlaatuisen vivahteikkaita rypäleitä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes                
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti