Tutustu rypäleeseen – Burgunder (Weiβ, Grau, Spät, Früh) vs. Pinot (Blanc, Gris, Noir, Madeleine)

Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Kuopion Kansalaisopistolla perehdyttiin rypäleisiin maistelemalla ja arvioimalla saman rypäleen viinillisiä toteutuksia eri kasvualustoilla (terroir) sekä eri puolella viinimaailmaa.

Saksa yllättää viinimaana – terroir, monipuolisuus ja laatu vahvuutena
Weiβburgunderin (Pinot Blanc) kohdalla Saksassa on suurin rypäleen viljelypinta-ala. Grauburgunderin (Pinot Gris, Ruländer) osalta Saksalla on kolmanneksi laajin pinta-ala. Weiβburgunderin aromimaailma on hienostunut, kevyt sekä hedelmäinen. Grauburgunderissa on täyteläisyyttä, voimaa ja vivahteikkuutta. Vaikka Saksa mielletään oikeutetustikin valkoviinimaaksi, niin se yllättää Spätburgunderin (Pinot Noir) viljelypinta-alan kolmannella sijalla, vain Ranska ja USA ovat Saksan edellä. Spätburgunderista saadaan kepeitä, pehmeän aromikkaita, marjaisia ja tasapainoisen tanniinisia punaviinejä. Frühburgunder (Pinot Madeleine) on hyvin vanha rypäle, josta saadaan hedelmäisiä, intensiivisen punaisia ja pehmeän aromaattisia viinejä, joissa on marjaisuutta, pyöreyttä sekä lempeät parkkihapot. Ikääntyneenä viini saa sävyynsä luumuisia ja hennon pähkinäisä vivahteita. Makeiden laatuviinien kohdalla Saksassa poimittiin ensimmäiset ylikypsät rypäleet Spätleseen vuoden 1775 syksyllä. Tänä päivänä Saksa on johtava viinimaa laadukkaiden Prädikatviinien; Auslesen, Beerenauslesen, Eisweinin ja Tockenbeerenauslesen tuottajana. 

Euroopan Unionin osalta Saksan viinituotanto voidaan jakaa kahteen pääryhmään, pöytäviineihin (Deutscher Wein ja Landwein) ja laatuviineihin (Qualitätswein ja Prädikatswein). Maantieteellisesti Saksa jakautuu kolmeentoista erilliseen viinituotantoalueeseen. Viinien alkuperän kohdentamiseksi jokaisen viinialueen sisällä on yksi tai useampi ala-alue (Bereich), joita on yhteensä 39. Ne jakautuvat puolestaan 167:ään yhteiseen palstakylään (Grosslage), ja näiden sisällä ovat sitten yksittäiset viinipalstat (Einzellage). Näitä yksittäisiä, erikseen nimettyjä viinipalstoja on yhteensä 2658, jotka osaltaan edustavat huippualueita viiniköynnösten sijainnille.VDP nostaa viinitarhan laadun takeeksi
VDP.Gutswein ovat perustason tuottaja(tila)viinejä, jotka yhdistävät laadun rypäleiden alkuperään. Ne luovat pohjan järjestön hyville ja laadukkaille viineille. Viineissä on keveyttä ja hedelmäisyyttä, ne ovat helposti lähestyttäviä ja sopivat jokapäiväiseen käyttöön.

VDP.Ortswein ovat kyläviinejä, jotka tulevat kylän parhailta viinitarhoilta. Niissä yksilöityy tarhan terroir ja alueelle tyypilliset rypäleet. Viinit ovat ruokaystävällisiä ja maistuvat tasapainoisesti erilaisten ruokien kumppaneina.

VDP.Erste Lage® ovat tarhaviinejä, jotka korostavat yksilöidyn viinitarhan luonteikkuutta. Ne nostavat esille köynnösten optimaaliset kasvuolosuhteet ja niiden istuttamisen juuri niille sopivaan maaperään. Rypäleiden satomäärän oleellinen pienentäminen tuottaa hienostuneita ja monivivahteisia sekä pitkään ikääntyviä viinejä. Perinteisistä rypälelajeista tehdyissä viineissä on haasteellisuutta ja ne ovat verrattavissa Burgundin Premier Cru -luokan viineihin.

VDP.Grosse Lage® ovat lippulaivaviinejä, jotka tulevat Saksan parhaimmilta viinitarhoilta ja niiden yksilöidyiltä palstoilta. Viinit edustavat VDP -luokittelun pyramidin huippua, jonka viineissä on poikkeuksellista aromikkuutta ja kerroksellisuutta. Hienostuneita yksityiskohtia sisältävät viinit ovat verrattavissa Burgundin Grand Cru -luokan viineihin. Viinilasillinen:
Eymann Gönnheimer Weißburgunder Trocken. Saksa, Pfalz 2016. Alko 538247. Hinta 18,34. Hapot 5 g/l.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaluumuinen ja maku kuiva (4 g/l), mandariininen, sitruksinen sekä hennon mantelinen.

Pinot Blanc Les Princes Abbés. Ranska, Alsace. PB 30/Aux 70. Alko 905627. Hinta 16,35. Hapot 2,82 g/l.
Sitruunankeltainen, tuoksu sitruksinen, kukkainen ja maku kuiva (3,1 g/l), limenttinen sekä mantelinen. 

Roth Grauer Burgunder Trocken VDP Erste Lage. Saksa, Franken, Wiesenbronner Geißberg 2015. Bio.
Kräftig und mineralisch, dezente Holznote und erstaunliche Frucht. Ein großer Genuss - nicht nur für große Anlässe.
Alk. 13,5 %, R.S. 3,6 g/l, Säure 4,4 g/l. Tilamyynti 17,00.

Pinot Gris Les Princes Abbés. Ranska, Alsace . Alko 958977. Hinta 20,21. Hapot 3,62 g/l.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen (kvitten), hennon lakritsainen sekä savuinen ja maku pehmeä (8,3 g/l), raikas.

Shelter winery Spätburgunder Qualitätswein. Saksa, Baden 2014. Bio. Alko 496359. Hinta 19,16. Hapot 5,5 g/l.
Terroir, valmistustapa,kypsytys: Rypäleet kerättiin käsin ja puristettiin hellästi. Viinin annettiin käydä avoimissa, puisissa käymisastioissa. Käymisen jälkeen viini kävi läpi malolaktisen fermentaation, jonka jälkeen viinin annettiin kypsyä tammitynnyreissä ennen pullotusta. Viini on suodattamaton. Kypsytys 16 kk tammitynnyreissä, joista 5% uusia ja 95%. Samenttinen badenilainen Pinor Noir, jonka tuoksussa kirsikkaa, puolukkaa sekä vaniljaisuutta. Maku keskitäyteläinen, runsas, ryhdikäs ja tasapainoinen.

Hispano+Suizas Bassus Pinot Noir. Espanja, Utiel-Requena 2015. Alko 904107. Hinta 28,76. Acids 5,9 g/l.
Red Cherry, black berry and dark cherry notes and taste full-bodied, mocha notes, toasted, tannic and oak notes.

Klaus Böhme Frühburgunder. Saksa, Saale-Unstrut, Rappenthal 2015. Price 17,00.
Böhmes haben sich dem Frühburgunder verschrieben, die rare Sorte 2003 angepflanzt und nach der Sortenzulassung 2005 den ersten Frühburgunder auf den Markt gebracht. Des Ergebnis wird von Jahr zu Jahr besser. Der (fast ausverkaufte) 2012er – lag über 6 Monate im 600-Liter-Holzfass – hat viel Charisma, mit Aromen nach Nelken, Lebkuchen etc. eigentlich ein klassischer Winter-Weihnachtswein. Auf jeden Fall viel Charakter, mehr kann man sich von Wein eigentlich nicht wünschen. Alkohol: 13.5 % vol. Restzucker: 2.6 g/l. Säure: 6.1 g/l.

Schloss Johannisberg Riesling Spätlese Grünlack VDP Grosse Lage. Saksa, Rheingau 2015. 36,00 e.
Der Gelblack ist der Qualitätswein auf Schloss Johannisberg, Unser "Schloss-Wein" - trocken bzw. feinherb.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti