26.4.2018

Broileripiiras on vappubrunssin varma valinta

Valpurin päivän brunssi on miellyttävä tapa jatkaa vapun juhlintaa hyvän ruoan ja iloisen seuran merkeissä. Leppoisa ateriointi täydentää vapaapäivän tunnelmaa, ja myöhäinen kattaus armahtaa vapun aattona myöhempäänkin juhlineita. Brunssilla vapun juhlijoilla on aikaa keskittyä makuihin ja tarjottaviin. Vappuun sopivia keväisiä ja pienimuotoisia alkuruokia ovat salaatit, piiraat, pateet, ruokaisat leivät, munat ja makkarat. Broileripiiras käy keveytensä, vivahteikkuutensa sekä makujensa kautta erittäin hyvin vapun väreihin sonnustautuneen helakanpunaisen Pinot Noir viinin kumppaniksi.
 
Brunssi yhdistää aamiaisen ja lounaan
Englannista lähtöisin oleva käytännöllinen tapa yhdistää aamiainen ja lounas brunssiksi on tarjonnut runsaita ja kiireettömiä ruokanautintoja yli sadan vuoden ajan. Brunssin tarjoilu ajoittuu normaalisti kello 11–15, yleensä jonkin aamuisen tapahtuman jälkeen tai ennen tiettyä iltapäivän tilaisuutta. Erityisen hyvin brunssi sopii nautittavaksi viikonloppuisin tai juhlapäivinä. Aterioinnin vapaamuotoisuus sekä tarjoilun monipuolisuus korostavat hyvin brunssin hemmottelevaa ja nautiskelevaa luonnetta. Suomessa brunssi saa kulminaationsa vapunpäivänä, jolloin se konkreettisimmillaan levittäytyy puistoihin piknik-tyyliseksi kattaukseksi akateemisen väen juhliessa kevättä.

 
Broileripiiras:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
3 rkl vettä

täytteeseen:
keltainen paprika
15 cm pala purjoa
rypsiöljyä paistamiseen
400 g hunajamarinoituja broilerinsuikaleita
2,5 dl (prk) yrteillä maustettua ranskankermaa
1 kananmuna
persiljaa
juustoa pinnalle

Tee ensin taikina. Ripottele suola vehnäjauhoihin ja nypi jauhot kylmän rasvan kanssa ryynimäiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti. Anna taikinan levätä tunti jääkaapissa. Valmista täyte kuullottamalla paloitellut paprikat ja purjot öljyssä paistinpannulla. Lisää broilerinsuikaleet pannulle ja kypsennä. Kaada sekaan ranskankerma ja anna hautua hetki. Lisää vähän jäähtyneeseen seokseen kananmuna sekä silputtu persilja. Ota taikina jääkaapista, kaulitse se ohueksi levyksi ja nosta voideltuun uunivuokaan. Kaada täyte vuokaan, tasoittele ja ripottele juustoraaste pinnalle. Paista 220 asteessa 25–30 minuuttia.


Pinot Noir komppaa broileripiiraan makuja
Broileripiiraan maku on yrttinen ja pehmeän täyteläinen. Keskitäyteläinen, marjaisa ja tasapainoisen tanniininen Pinot Noir -punaviini tarjoaa maistuvan ja vivahteikkaan viinivaihtoehdon, joka liputtaa myös vapun värien puolesta.

Viinilasillinen:
Brancott Estate Pinot Noir. Uusi-Seelanti, South Island 2014. Alkoi 466047. Hinta 13,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu punamarjainen ja maku keskitäyteläinen, karpaloinen, mausteinen sekä tamminen.
 
Castillo de Molina Pinot Noir Reserva. Chile, Curicó 2016. Alko 455377. Hinta 11,98.
Rubiininpunainen, tuoksu kypsän karpaloinen ja maku keskitäyteläinen, marjaisa, keskitanniininen, hennon paahteinen.
 
Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com
 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti