Vielä on kesää, kesäkeittoa ja viiniä jäljellä

 
Elokuun edetessä syyskuuta kohden, koittaa kotitarveviljelijälle kiireiset, mutta palkitsevat ajat. Vihannesten ja juuresten sadot alkavat olla valmiita nostettaviksi. Muhevat, maanläheiset ja luonnonmukaisesti kasvatetut kasvikset ovat täynnä kesän aurinkoa ja vivahteikkuutta. Tuoreista ja kypsistä rakka-aineista valmistettu kesäkeitto tarjoaa esimakua siitä mitä syksyn sadolla onkaan tarjottavana pitkin talvea.

Kotitarveviljelijän kasvis- ja vihannessato tarjoaa lähiruokaa parhaasta päästä.

Kesäkeitto
½ l vettä
4 pientä porkkanaa
1 dl silvottuja herneitä
1 pieni kukkakaali
kevätsipulia
8-10 pientä perunaa
2 dl pienikokoisia herneen- tai pavun palkoja
1 tl suolaa
1,0 dl kermaa
50 g koskenlaskijajuustoa
hienonnettua ruohosipulia
tilliä

Puhdista ja paloittele kasvikset sekä keitä ne hiljaa kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Sulata koskenlaskija kuumennettuun kermaan ja kaada seos keiton sekaan. Lisää lopuksi ruohosipuli ja tilli. Tarjoile ruisleivän ja hedelmäisen valkoviinin kanssa.


Kesäkeitolle sopii hedelmäinen kesäviini
Kesäkeiton makumaailma on pehmeä ja hennon makeahko. Tasapainoinen viinikumppani löytyy hedelmäisestä, yrttisestä ja hennon mineraalisesta valkoviinistä. Sibaris Special Rieslingin rypäleet tulevat Chilestä San Antonion viinilaakson yksittäiseltä Las Gaviotas -palstalta. Viinin vivahteikkuuden taustalla on vähäravinteinen maaperä, joka sisältää savea, kalkkia sekä graniittia. Tyynen Valtameren läheisyys ja aamuisin mereltä puhaltava virtaus tuo viileää ja kosteaa ilmaa rannikkoseudulle. Aamupäivällä ilman lämmettyä kosteus haihtuu ja lämpö sekä valo pääsevät vaikuttamaan köynnösten kasvuun. Näin viileän alueen rypäleet kehittyvät hitaammin ja niistä tulee raikkaampia sekä aromaattisempia ja ovat hienosti aistittavissa viinin olemuksessa.

Viinilasillinen:
Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas.Chile,Valle de Leyda 2017.Riesling.Alko 541777.Hinta 12,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän sitruksinen ja maku kuiva (4 g/l), hapokas (6,8 g/l), yrttinen, mineraalinen, pirteä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti