27.2.2020

Silakkalaatikko – herkullista ja harmillisen hyvää

Arkinen silakkalaatikko on ekologinen, terveellinen ja edullinen suomalainen perinneruoka. Harmillinen siinä mielessä, että nykyajan ruokaohjeissa perinteisen ja vanhanajan silakkalaatikon makumaailma trendien mukaisesti tuunataan uusiksi erilaisten juuresten, yrttien ja itämaisten mausteiden kautta. Eikä siinä sinällään ole mitään pahaa, mutta vanhan liiton ihmiselle aito, perinteinen makumaailma on se ainut oikea!
 

Silakkalaatikko, ohje Tyttöjen Keittokirjan toisesta painoksesta vuodelta 1927.
10─12 kpl suolasilakoita
6 kpl perunoita
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl voita
1 tl suolaa
hieman valkopippuria hienonnettuna
munamaitosuurus:
-1 kananmuna
-1 rkl vehnäjauhoja
-3 dl maitoa
-ripaus suolaa
1 rkl korppujauhoja pinnalle

Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi, Poista suolasilakoista päät ja selkäruodot sekä liota hetken kylmässä vedessä. Voitele uunivuoka ja lado sille kerroksittain perunaviipaleita sekä silakkafileitä. Ripottele jokaisen kerroksen väliin silputtua sipulia, mausteita ja voinokareita. Päällimmäiseksi tulee kerros perunaviipaleita. Vispilöi maidosta, jauhoista ja kananmunasta seos ja kaada se vuokaa. Sirottele päälle korppujauhoja ja laita muutama voinokare. Kypsennä uunissa 200 asteessa tunnin verran, niin että laatikko saa pinnalleen kauniin paahteisen värin.


Silakka on erinomainen ja terveellinen ravintoaine, jossa on pehmeää rasvaa, hyviä rasvahaapoja ja proteiineja. Peruna- siivujen ja sipulisilpun kanssa silakkalaatikko on helppotekoinen sekä edullinen arkiruoka, jossa on perinteitä ja makua.


Silakkalaatikko ja Grauer Burgunder maistuvat tasapainoisesti
Silakkalaatikon makumaailma on vähäeleinen, kuitenkin maukas, siinä on kermaisuutta sekä sopivasti suolaisuutta. Viinikumppanin, Graues Burgunderin, kypsän hedelmäisyys sekä hento mausteisuus ja hapokkuus sopivat sopuisasti silakkalaatikon säyseään makumaailmaan.

Viinilasillinen:
Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken. Saksa, Pfalz 2019. Alko 578777. Hinta 9,98. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän sitruksinen ja maku kuiva (8 g/l), hapokas (5,7 g/l), hedelmäinen, hennon mausteinen.

Teksti ja kuvat Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti