Blinit & cavat – puheetta parasta, maukkainta maistellen

Blinit eli linnit ovat alkutalventalven ja erityisesti laskiaisen ajan perinteistä herkkua. Kultaisen paistoksen ja aurinkoisen mädin maut ja värit johdattavat ajatukset jo lähestyvään kevääseen. Blinien täytteissä voi hyvinkin toteuttaa ruokailijoiden omia makumieltymyksiään. Sienet salaattina tai freesattuina sipulin kanssa tarjoavat hienostuneen makuelämyksen blinipöydässä. Sopivan bliniviinin valinta onkin sitten heti toinen haaste, sillä vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Cava, espanjalainen vuosisatainen kuohujuoma, tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset ratkaisut blinien paahteisiin ja vivahteikkaisiin makuihin.
Blinit, 20 kappaletta lettupannulla paistettuna:
2 dl kädenlämpöistä maitoa
0,5 dl ruokakermaa
1 rkl hiivaa
1 dl tattari- tai ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
voita paistamiseen
Liuota hiiva maidon ja kerman seokseen. Vatkaa jauhot sekaan. Peitä kulho ja jätä taikina käymään lämpimään 3─4 tunniksi. Tästä blinit saavat niille ominaisen happamahkon maun. Valmista blinien lisukkeet valmiiksi ennen paistamista Lisää blinitaikinaan muut ainekset. Paista keskilämmöllä kullanruskeita, paksuhkoja ohukaisia. Kahden minuutin paistoaika puolellaan riittää kypsyttämään blinit sisältä kypsiksi. Blinit ovat rapeita ja maistuvia, kun ne nautitaan heti paistamisen jälkeen.. Blinien kanssa voi tarjota mätiä, sienisalaattia, suolakurkkuja ja punasipulirenkaita sekä ranskankermaa tai smetanaa. Rouhaisu pippurimyllystä viimeistelee tarjottavan makukokonaisuuden.
Blinien suolaisuus ja happamuus vaativat viiniltä voimaa
Blinien viinivalinnoissa on hyvä etukäteen miettiä blinien valmistukseen käytettävien raaka-aineiden ja niiden lisukkeiden aromikkuutta ja voimaa. Mädit ja sienet tuovat makuihin hentoa vivahteikkuutta ja suolaisuutta, sipulit eteeristä aromikkuutta sekä purevuutta. Ruokakermasta sekä smetanasta välittyy pehmeyttä, blineistä happamuutta sekä paahteisuutta.

Cava ja Corpinnat korkkaavat kuohuviinin blinin vaateisiin
Cava on kahden käymisen kautta valmistuva espanjalainen kuohuviini, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa. Perinteisen valmistustavan kautta Cava saa olemukseensa kuplivaa voimaa vivahteikkuutta, hedelmäistä terhakkuutta ja siten mukavasti vastetta blinien täyteläisyydelle. Rypäleiden moninaisuus sekä olemus viinissä toimivat laadun takeena, ja kuohuviini sinällään juhlistaa tyylikkäästi bliniateriaa.

Villa Conchi Cava Brut tulee Kataloniasta Montserrat-vuorien kupeelta. Korkealla sijaitsevien tarhojen rypäleisiin taltioituu vivahteikkuutta sekä hapokkuutta, jotka maistuvat viinissä raikkautena ja hienostuneisuutena. Chardonnay-rypäleen käyttö rypälesekoituksessa antaa viinin makuun hedelmäisyyttä ja syvyyttä.

Rosa Cusiné Cava tulee Kataloniasta Penedesin alueelta. Laadukkaan kuohuviinin taustalla on terroir jossa viiniköynnökset kasvavat. Korkealla 800 metrin korkeudella kasvavat punaiset Garnatxa (Grenache) -rypäleet tuovat viinin rakennetta ja voimaa, sekä toisaalta marjaisutta ja eleganssia. Cava on biobynaaminen ja vegaaninen vuosikertacava 2015.

Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature tulee Barcelonan läheltä sijaitsevalta Alta Alellan viinitilalta. Mirgin on rutikuiva kuohuviini Brut Nature, jolloin viiniin ei valmistusvaiheessa ei ole lisätty yhtään sokeria. Cavan laadusta kertoo sen luokitus cavan korkeimpaan luokkaan Paraje Calificado, sekä sen valmistus vuosikertacavana (2017).

Nadal Original Reserva Corpinnat Brut nostaa espanjalaisen kuohuviinin laadun uudelle tasolle. Caves Nadal -tuottajan kuohuviinit ovat luokiteltu helmikuusta 2019 lähtien espanjalaisten kuohuviinien uuteen laatuluokkaan (pois cava-luokittelusta). Corpinnat-luokittelu asettaa tiukat vaatimukset niin rypäleiden alkuperälle kuin toiminnalle viinitarhalla sekä kellarissa. Edellytyksinä Corpinnat-luokkaan pääsylle ovat 100 % luomutuotanto, rypäleiden käsin poiminta, vinifiointi omalla tilalla, sekä vähintään 18 kuukauden pullokypsytys (Reserva-luokittelu). Corpinnat määrittelee myös maantieteellistä sijaintia. Alkuperäislajikkeita suositaan ja rypäleet saavat kasvaa vain Penedèsin alueella ja niiden on tultava joko tuottajan omilta tai pitkäaikaisten sopimusviljelijöiden tarhoilta.
Viinilasillinen:
Villa Conchi Cava Brut. Espanja, Katalonia.Xarel-lo,Parellada.Macabeo,Chardonnay.Alko 919467. Hinta 12,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (12 g/l), hapokas (6.5 g/l), yrttinen ja pirteän hedelmäinen.

Rosa Cusiné.
Espanja, Penedes 2015. Garnatxa Negra. Bio, vegaani. Rajoitettu tuotanto. Tilamyynti.
Vaaleanpunainen, marjaisa ja maku erittäin kuiva, hapokas, vivahteikas, silkkinen sekä ryhdikäs.

Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature. Espanja 2017. Alko 590547. Hinta 16,99. Luomu, vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku erittäin kuiva, hapokas (5.6 g/l), greippinen sekä ryhdikäs.

Nadal Original Reserva Corpinnat Brut. Espanja. Macabeo, Parellada, Xarel-lo. Alko 536947. Hinta 18,00.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän sitruksinen ja maku erittäin kuiva (5 g/l), hapokas (5.4 g/l ), mineraalinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti