Juustokupissa piparin päälle rakentuu pehmeä makupaketti

Joulun alla riittää kiirettä ja touhua. Välillä on syytä pysähtyä ja nauttia joulun valmisteluista ja sen herkuista. Hienostuneessa juustokupissa joulun mausteiset maut ovat vahvasti esillä.
Joulunalus tarjoaa makuja ja tunnelmaa.

Juustojälkiruoka viekoittelee pehmeällä aromikkuudellaan

Pehmeän täyteläinen juustokuppi on nautinnollinen ja raikas jälkiruoka. Keveyttä pikkuherkkuun antaa ruokajogurtti. Makeutta voi säädellä sokerin määrällä sekä käytettävällä hillolla. Tähän jälkiruokaan omena-raparperi-karviaishillo on tuonut mukavan makeaa hapokkuutta. Aromikuutta ja makua lisäämään on käytetty Tokajin alueen viileän vuosikerran Late Harvest -viiniä. Sen hienostunut, rusinainen aromi käy hyvin yhteen joulun muiden makujen kanssa. Viinin alkoholihan poistuu ruoan valmistuksen yhteydessä, mutta sen miellyttävä maku tulee juuri sopivasti esille. Pohjalta löytyvä piparin mausteisuus tiivistää makukokonaisuuden miellyttäväksi joulupaketiksi. Juustokupin maku tiivistyy ja paranee sen jäähtyessä. Parhaimmalta se maistuu jäähtyneenä, joten jälkiruoan voi valmistaa hyvissä ajoin, vaikka edellisenä päivänä.

Mascarbonen täyteläisyys sopii jälkiruokiin
Jälkiruokaan käytetty mascarbonejuusto on hyvin rasvainen kermajuusto. Juuston maku ei kuitenkaan ole raskas, vaan sen ainutlaatuista makua voi kuvata raikkaaksi ja herkulliseksi. Osansa tässä on valmistuksessa käytetyn maidon laadulla. Se lypsetään lehmistä jotka on ruokittu tuoreita yrttejä ja kukkia sisältävällä erikoisruoholla. Alkujaan mascarbone on peräisin Italiasta, Milanon ympäristöstä. Juuston nimi juontunee paikallisessa murteessa käytettävästä ricotta- juuston nimestä. Mascarbonen ja ricottan valmistustavat ovat lähes identtiset. Niinpä ruoanlaitossa juustot voivat hyvin korvata toisensa.
Kupin pohjalle laitettu piparin maku nousee hieman esille, juuston jäädessä taustalle. Mikäli haluaa korostaa juuston makua, niin piparin voi korvata kaurakeksillä. Juustoiseen jälkiruokaan saadaan rusinaisia, vaniljaisia tai paahteisia vivahteita käyttämällä maustamiseen erilaisia jälkiruokaviinejä. Portviinit, madeirat, malagat ja marsalat käyvät hyvin, sillä niistä löytyy tarvittavaa aromaattisuutta sekä nyansseja ja niiden maltillinen makeus ei korosta jälkiruoan makeutta.

Juustokupin pehmeys maistuu aistiilisesti kynttilän loisteessa.

Juustokuppi (6 annosta)
6 kpl pipareita tai kaurakeksejä
1 prk (250g) mascarbone tuorejuustoa
1 prk (200g) ruokajogurttia
3 kpl kananmunia
1 dl sokeria
1,5 dl hilloa (omena-raparperi-karviainen)
1 rkl jälkiruokaviiniä
Pane piparit/keksit paiston kestävien annosvuokien pohjalle. Sekoita juusto, jogurtti, munat ja sokeri keskenään. Lisää hillo ja viini tasaisesti sekoittaen. Lusikoi täyte kuppeihin. Kypsennä juustokuppeja 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia, niin että täyte on hyytynyt. Nautitaan siltään tai valmistamiseen käytetyn väkevöidyn viinin kanssa.

Viinilasillinen:
Mad Sweet by Tokaj Late Harvest. Unkari 2018.Furmint,Sárga Muskotály,Hárslevelü.Alko 942792. Hinta 14,90/0,375L.
Vaaleankeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen, maku makea (113 g/l), hapokas (5.6 g/l), mineraalinen, hienostunut.

Teksti: Heikki Remes
Valokuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti