Siikaceviche on alkuruokien aatelia

Siika on arvostetuimpia ruokakalojamme, joka elää puhtaissa ja kirkkaissa vesistöissä. Sen valkoisesta ja rasvaisesta lihasta voi valmistaa monipuolisia ja maukkaita kalaruokia. Tuoreen siian hienovarainen maku on parhaimmillaan, kun siitä kypsentää marinoimalla tyylikkään cevichen.
Cevichessä maistuu kala aidosti
Ceviche on tuoreesta kalasta valmistettu alkuruoka tai kevyt lounasateria. Ensiksi kala puhdistetaan ruodottomiksi fileiksi, jotka leikataan pieniksi paloiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Sitten kalan liha laitetaan marinoitumaan limen tai sitruksen vastapuristettuun mehuun, jonka sitruunahappo kypsentää kalan. Marinoitaessa kalan valkuaisten rakenne muuttuu ja kalasta tulee kiinteämpi. Marinointiajan ja sitruunamehun määrän mukaan kalan väri muuttuu kuultavasta valkoiseksi. Oleellista cevichessä on se, että kypsentäminen säilyttää kalalle ominaisen maun. Siksi maistuvimman lopputuloksen saa kun käyttää tuoretta, mielellään vastapyydettyä kalaa.
Siikaceviche:
vajaan kilon painoinen siika
marinadi:
yhden sitruunan mehu
1 dl rypsiöljyä
1 tl hienojakoista suolaa
30 g hienoa sokeria
1 tl musta- ja viherpippuria
0,5 dl hienonnettua tilliä
Sekoita kaikki marinadin ainekset hyvin keskenään. Leikkaa siika fileiksi ja poista ruodot. Leikkaa fileet vinoittain ohuiksi viipaleiksi. Laita laakean astian pohjalle hieman marinadia ja nosta päälle siikaviipaleita. Kaada kalojen päälle lisää marinadia ja nosta loput kalafileet kulhoon. Kaada loppumarinadi kalojen päälle ja laita astia kylmään. Anna marinoitua mielellään yön yli.

Hapokkuus yhdistää Sauvignon Blancin ja cevichen
Siika itsessään on hennon makuinen, mutta cevichessä kokonaisuus maistuu sitruunaisen hapokkaalta ja olemus on raikkaan öljyinen. Maku saa pehmeyttä sokerista ja yrttisyyttä tuoreesta tillistä. Ruoka kaipaa rinnalleen voimakkaan ja hapokkaan viinin. Sauvignon blancin mineraalisuus ja yrttinen aromaattisuus täydentävät hyvin siikaruoan kokonaisuutta. Eri maiden viinialueet tarjoavat hyvän valikoiman erilaissa olosuhteissa tuotettuja sauvignon blanc -viinejä. Niistä on vara valita hedelmäinen ja sopivan hapokas viini cevichen hapokkuuden ja voimakkuuden perusteella.


Teksti ja kala-/viinikuva: Heikki Remes
Ruokakuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti