Auta Armias – Amaronea ja Cheddaria

On olemassa juustoja ja sitten JUUSTOJA, joista yksi on Jukolan Juuston Aito Cheddar. Juustomestari Markku Liias tuottaa juustolassaan juusto-valikoimaa jossa cheddarin vivahteikas, pehmeän täyteläinen maku saa aisaparikseen luonnollisia, erilaisia aitoja makuvivahteita. Markun viimeisimpiä innovaatioita ovat makukokeilut maailmanluokan viineillä, kuten italialainen punaviini Tommasi Amarone della Valpolicella Venetosta.
Helmikuun alussa Markku Liias uutti pullollisen Tommasi Amarone della Valpolicella -punaviiniä 18,39 kg:n cheddar-juustomassaan ja jätti sen rauhassa kypsymään vuoden loppupuolelle.
Juustomestari työssään viiltämässä siivua kahdeksan kuukautta kypsyneestä juustoharkosta, saadakseen selville juuston kypsyyden ja makuvivahteet. Amarone-Cheddar sai jäädä kypsymään vielä pariksi kuukaudeksi.
Jukolan Juustoissa on valinnan varaa moneenkin makuun.
Amarone on Valpolicellan viineistä arvostetuin ja monimuotoisin; vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. Siinä käytetään ikivanhaa appassimento-menetelmää viinirypäleiden kuivaamiseen. Syys‒lokakuussa käsin poimitut kypsät rypäleet siirretään muovisissa koreissa kuivaan ja hyvin ilmastoituun kuivaushuoneeseen, fruttaioon. Tammikuuhun mennessä rypäleistä on haihtunut vettä noin puolet rypäleiden painosta, ja kuivuneiden rypäleiden sokeripitoisuus on noussut 2530 prosenttia. Samalla rypäleiden aromaattisuus ja hapot ovat tiivistyneet, kuten myös niiden fenolit sekä tanniinit. Kuivatuista rusinaisista rypäleistä puristetaan viinimehu, joka saa käydä 50 päivää suurissa avonaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini siirretään tammisiin tynnyreihin, joissa toinen käyminen lisää entisestään viinin väriä, aromeja, tanniinisuutta ja alkoholia. Lopullisen silauksensa viini saa kypsyessään usean vuoden ajan tammitynnyreissä. Amarone on vahvojen liharuokien ja juustojen täyteläinen kumppani tai sen voimakkaasta mausta voi nauttia sellaisenaan. Viini ikääntyy hyvin ja sitä voi varastoida huoletta vuosikymmenen.

Viinilasillinen: Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia,Valpolicella 2016. Alko 46477.Hinta 39,98.Alkoholi 15%.
Syvänpunainen, tuoksu kypsän marjainen ja maku erittäin täyteläinen, viikunainen, tamminen sekä, pitkä. Sokeri 5g/l.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti