Joulun odotusta – ”ajan peluuta", makuja ja mausteisuutta

Joulua odotellessa aika käy usein pitkäksi, tuntuu etteivät päivät vaihdu toiseksi ollenkaan. Siksipä enkä mielenkiintoisin, maukkain ja palkitsevin vaihtoehto on miettiä ja rakennella joulun pyhien menukokonaisuutta. Vaihtoehdoissa on varmasti valinnanvaraa, kysymys lienee sopivan teeman löytymisestä ja tekijän mielihaluista. Etsinnässä korostuvat joulun maut sekä olemus, helppo toteutus, oma tekeminen sekä viinin ja ruoan liitto.
Jouluun on vielä monta päivää ja yötä. Jouluinen palapeli sopii aattoiltaa malttamattomina odottaville, sillä se vie ajatukset ja ajan(tajun) mennessään! Tuhannessa palassa riittää liikuteltavaa ja yhdisteltävää innokkaammillekin!
Glögit toimivat joulun airueina ja lämmittävät olemuksellaan joulua edeltävän ajan. Viinillisen glögin makeaan ja piparkakkuiseen makumaailmaan juustolastut ja juustokuorrutetut oliivipallot tarjoavat mukavan pehmeän ja täyteläisen makulisän.
Cherddarlastut:
2 dl cheddaria raastettuna
pinjasiemeniä
Kuumenna uuni 180 asteeseen ja ota pinjansiemeniin ensin hento, ruskehtava sävy kuivalla paistinpannulla. Raasta valitsemasi cheddar-maku ja nosta 6 ─ 8 ruokalusikallista kasaksi leivinpaperilla vuoratulle paistopellille etäälle toisistaan niin, että ne sulaessaan pysyvät erillään. Painele cheddarkasat mataliksi levyiksi ja ripottele muutama pinjansiemen kunkin cheddarlevyn päälle. Anna juustolastujen sulaa muotoonsa ja saada hieman ruskehtava värisävy. Nosta juustolastut lautaselle ja anna kovettua hetken. Lastuihin saa kuperan muodon kun ne nostaa vielä pehmeinä kaulimen päälle.
Juustokuorrutetut oliivit, noin 25 kpl
160 g juustoraastetta, Aito Cheddar Originaali
1,6 dl vehnäjauhoja
80 g voita
1 prk paprikalla täytettyjä vihreitä oliiveja
Nypi juustoraaste sekä jauhot yhteen ja lisää sekaan huoneenlämpöinen rasva. Litistä pala taikinaa kädessä levyksi. Laita taikinan keskelle oliivi ja vuoraa taikinalla kauttaaltaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Porofileessä on tarjolla aitoja talvisia Lapin makuja ja olemusta, kun sen lisukkeeksi ”sataa” pehmeää perunalunta. Glögisipuleiden punainen väri ja mausteinen maku rakentavat joulukuvaelman lautasella täydelliseksi, kun vielä pensaspapujen vihreydestä voi havainnoida joulukuusen tutun värisävyn.

Poronfilee:
n. 200 g poronfilettä
mustapippuria
suolaa
voita
Ota liha lämpiämään hyvissä ajoin. Ruskista filee voissa pannulla ja mausta pippurilla sekä suolalla. Nosta kypsymään uuniin 150 asteeseen 15 ─ 20 minuutiksi.
Perunalumi:
jauhoinen peruna, yksi syöjää kohden
ripaus suolaa
voita
Pese perunat ja keitä kypsiksi kuorineen. Halkaise peruna ja laita peruna pusertimeen leikkauspinta alaspäin, tai painele kypsä, pehmeä peruna lusikalla suoraan lävikön läpi. Puserra suoraan lautaselle, älä sekoita, ripottele päälle vähän hienoa merisuolaa ja viimeistele muutamalla voilastulla.

Joulunpunaiset glögisipulit:
pieniä sipuleita
5 dl glögiä laimennettuna
1 lihaliemikuutio
etikkapunajuurten lientä
Kuori sipulit. Laita glögi ja liemikuutio kattilaan. Kaada sekaan punajuuriliemi, lisää sipulit ja kypsytä hiljaisella lämmöllä.
Jouluisen ja monivivahteisen aterian jälkiherkuksi persimonpikari on juuri sopivan raikas, keveä sekä viekoittelevan maistuva, ei-makea aterian kevennys.

Persimonpikari, 4 hengelle:

1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl (1/2 rasiaa) Chavroux vuohenjuustolevitettä
1 dl creme fraichea
1 rkl vaaleaa siirappia
2 kypsän pehmeää persimonia
puolikas sitruunaa
koristeeksi hasselpähkinärouhetta ja puolukoita
Sekoita vuohenjuusto ja creme fraiche, lisää siirappi sekä vatkattu vaniljakastike. Puolita persimonit, kaavi lusikalla hedelmälihat kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta sitruunasta puristetulla mehulla. Kokoa lasiin kerroksittain ja koristele muutamalla puolukalla sekä hasselpähkinärouheella.

Jouluviineissä on valinnanvaraa
Joulun aika aina vuodenvaihteeseen asti on täynnä tuoksuja ja makuja. Vuoden lopun ruokatarjonta on viinien ystäville mahdollisuus toteuttaa omia tuttuja viinimieltymyksiään ja uusia viinikokeilujakin mielessä joulupöydän viinivalinnat. Toimiva käytännön neuvo on nostaa joulupöytään kaksi viiniä, toinen punainen ja toinen valkoinen. Näin jokaiselle ruoalle löytyy oma vastinparinsa. Laatikkoviinit eivät kuulu juhlapöytään, joten sen sijaan pöytään voi nostaa pullotteita eri rypäleistä, jolloin makuyhdistelmille ja -kokeiluille tulee enemmän vaihtoehtoja. Glögit tarjoavat lämpöä ja mausteisuutta talven tuiskuun ja tuiverrukseen. Kuohuviini toimii tilanteessa kuin tilanteessa, ja tuo juhlavuutta sekä kepeyttä joulun tapaamisissa niin ihmisten kuin ruokien kanssa. Valkoviinit ovat joulupöydän keventäjiä niin kasvisten kuin kalojen kumppaneina. Joulun punaviineinä voi pöytään nostaa sekä marjaisan pehmeän vaihtoehdon että vivahteikkaan mausteisen punaviinin. Valkoinen portviini on todellinen joululahja, se pureutuu talven ytimeen, eikä jätä nauttijaansa kylmäksi.
Viinilasillinen:
Nordfors Luomu Punaviiniglögi. Suomi. Monastrell. Alko 627014. Hinta 5,19/0,375L. Alkoholia 11 %. Vegaani.
Runsaanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku makea (130 g/l), kirsikkahilloinen, herukkainen sekä piparkakkuinen.

Campo Viejo Cava Brut Reserva. Espanja, Rioja. Alko 538677. Hinta 10,99.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin kuiva (10 g/l), keskihapokas ja kevyen mineraalinen maku.

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva. Chile, Curicó Valley 2018. Alko 455377. Hinta 11,98. Vegaani.
Rubiininpunainen, tuoksussa marjaa, mansikkaa ja maku keskitäyteläinen, kypsän karpaloinen, vaniljainen, paahteinen.

Ferreira 10 Years White Port. Portugali, Porto. Alko 305944. Hinta 18,39/0,375L.
Meripihkanruskea, tuoksu eksoottisen hedelmäinen, appelsiinikuorinen, makea (140g/l), mausteinen, aromikas.

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition. Ranska, Alsace 2018. Alko 579337. Hinta 13,99.
Keltainen, tuoksu litsiluumuinen ja maku puolimakea (16 g/l), hunajainen, kukkainen, mausteinen sekä lempeä.

Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg Riesling. Ranska, Alsace 2017. Alko 591987. Hinta 19,98.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, kevyen petroolinen, mineraalinen sekä hienostunut, pitkä maku.

Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 4th Vintage. Australia 2015. Alko 930787. Hinta 18,69.
Tummanpunainen, tuoksu mausteinen, maku täyteläinen, tanniininen, paahteinen, tamminen sekä mehevän hilloinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti