Kuusenkerkkä-cheddar ja valkoviini – keväinen elämys lasissa ja lautasella

Heti vuodenvaihteen jälkeen ajatus kääntyy tiedostamatta kohden kevättä ja kesää. Keväästä haaveilijat voivat vahvistaa tunnetaan kaatamalla lasiinsa hedelmäistä ja raikasta valkoviiniä sekä maistamalla palasen kuusenkerkkä-cheddaria. Kuusenkerkkä-cheddarin valmistuksessa makuaineina ovat aidot kuusenkerkät, jotka ovat oleellinen, näkyvä ja maistuva osan juustoa. Cheddarin vivahteikkuudesta voi maistaa aidon kuusenkerkän hienostuneen, metsäisen sekä hennon pihkaisen aromikkuuden. Makuelämystä täydentävät yrttiset ja mukavan hapokkaat hedelmäiset valkoviinit.

Vaaleanvihreät, pienet ja pehmeät kuusenkerkät ovat luonnon hienoja raaka-aineita. Kuusen nuoret vuosikasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ja niiden käyttö estää flunssaa ja poistaa kevätväsymystä. Ravinnoksi ja rohdoksi käytettäviä kuusenkerkkiä on hyvä kerätä vain puhtailta alueilta. Silmut ovat parhaimmillaan pieninä ja vaaleina.

Kuusenkerkkä-cheddarin valmistuksessa cheddaroituun 300 kg:n juustomassaan sekoitetaan tasaisesti hieman alle kymmenen kiloa kuusenkerkän kokonaisia neulasia. Cheddarin vivahteikas, pehmeän täyteläinen maku saa kuusenkerkistä makuparikseen luonnon puhtaita ja jäljittelemättömiä aromeita. Juuston annetaan kypsyä puolisen vuotta, jolloin maku on tiivistynyt ja juusto on valmista nautittavaksi.

Viinilasillinen:
Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés. Ranska, Alsace 2018. Alko 952977. Hinta 21,50.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku kuiva (3 g/l), erittäin hapokas (8.6 g/l) sekä vivahteikkaan ryhdikäs.

Livon Friulano. Italia, Friuli-Venetsia 2019. Alko 505767. Hinta 14,98.
Vaalean oljenkeltainen, tuoksu greippinen ja maku kuiva (3 g/l), hapokas (5.1 g/l), viheromenainen, yrttinen, ryhdikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti