Kalakeitto kuhasta ja kylmäsavuhauesta - hyvää ruokaa loman päätteeksi – helppoa kuin heinänteko ja makuun sopivien viinien kanssa

Kesän kalakeitossa maistuu kala. Yksikertaisimmillaan ja nautinnollisimmillaan kyse on raaka-aineista ja ruoan viinistä. Kalaisa, kirkaslieminen kalakeitto on yksi hyvinkin varteenotettava vaihtoehto. Kalan perkeistä keitetty kalaliemi luo maistuvan pohjan keitolle joka täydentyy kuhan ja kylmäsavustetun hauen kalapaloista. Lopullisen sinetin tasapainoiselle makuelämykselle asettaa kesäinen, hedelmäinen roseeviini.
Kirkas kalakeitto, 3‒4 annosta:
reippaan kilon painoinen kuha, jonka ruodoista ja päästä keitetään liemi
kalakeittoon
fileepala kylmäsavustetusta hauesta
muutama peruna
2 pienikokoista sipulia
voita
valkopippuria
2 laakerinlehteä
suolaa
vettä
tuoretta tilliä
Fileoi kuha. Laita ruodot, pää, laakerinlehdet sekä valkopippurit kattilaan vähän veteen ja keitä niistä liemi. Erottele ruodoista talteen kypsät lihapalat ja ota erityisesti talteen pään isot poskilihat. Lisää paloitellut perunat ja sipulit liemeen. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä. Lisää keittämisen loppupuolella kalapalat, niin kuha kuin kylmäsavuhauki. Mausta keitto suolalla sekä nokareella voita ja koristele tuoreella tillillä.
Kylmäsavukala - hauki, kuha, lohi - antaa kalakeitolle aromikkaan lisämaun ja tekee kokonaisuudesta todella hienostuneen kokonaisuuden. On sitten makuasia mitä kylmäsavukalaa haluaakaan keittoon käyttää.
Tons de Duorum Rosé on portugalilainen roseeviini, jonka raikas hedelmäisyys sopii tasapainoisesti kesäiselle kalakeitolle. Viini rakentuu laadukkaista portugalilaisista rypäleistä, joka poimitaan käsin pieniin 15 kg koreihin. Viinin raikkauden taustalla on rypäleiden puristaminen hellä varoen heti keruun jälkeen. Rypäleet saavat kylmämaseroitua 12 ─ 24 tunnin ajan ja viinikäyminen tapahtuu metallitankeissa kontrolloidussa lämpötilassa 14 ─ 16 ºC -asteessa, eikä viiniä ole kypsytetty tammitynnyreissä.

Viinilasillinen:
Tons de Duorum Rosé. Portugali, Douro 2020. Tinta Roriz, Touriga Franca/National. Alko 437487. Hinta 14,68.
Lohenpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku kuiva (1 g/l), hapokas(5.9 g/l), yrttinen, hedelmäinen, runsas ja pitkä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti