Heinäkuun herkkuja grillin ääressä

Heinäkuussa suuri osa meistä suomalaisista vetäytyy omaehtoiseen ”karanteeniin” mökille maaseudun rauhaan. Perheelle ja itselle rakennettu vapaa-aika, joutenolo ja puuhastelu ovat silloin keskiössä. Ruokien ja juomien kohdalla lomalaisten ajankäytöt jakautuvat, toisaalta mahdollisimman helppoihin valmisruokiin, ja toisaalta itsevalmistettuihin ateriakokonaisuuksiin/teemoihin. Grilliruoat muodossa tai toisessa tarjoavat moninaisia mahdollisuuksia ruoanvalmistukseen. Sama moninaisuus pätee myös ruokaviinien valintaan.
Kesäisestä ruokapöydästä löytyy makuja ja väriä niin kasviksista, kaloista kuin lihoistakin. Vartaat tarjoavat toimivan vaihtoehdon omaehtoiseen ruokailuun, jossa itsekukin rakentaa oman toiveensa mukaiset vartaat ja sitten kypsentää ne grillissä.
Näistä eväistä rakentuu scamppivartaat grilliin.

Aprikoositäytteiset jättikatkaravut vartaassa (4-6 annosta)
24 jättikatkaravun pyrstöä
aprikooseja
ilmakuivattua kinkkua tai pekonia
2 sitruunaa
chili-/valkosipuliöljyä
varrastikkuja (liota vedessä 15 minuuttia)
Paloittele aprikoosit pieniksi kuutioiksi. Kuori jättikatkaravunpyrstöt ja pane aprikoosipala katkaravun keskelle. Kiedo näiden ympärille kinkkusuikale ja pujota niitä 3-5 kpl grillitikkuun. Puolittamalla yksittäisen pekonin ja leikkaamalla kinkun pitkittäin kahdeksi saat ne riittämään kahteen kääröön. Voitele vartaat chili-/valkosipuliöljyllä ja grillaa minuutti molemmilta puolilta. Nosta scamppivartaat suoraan lautasille sitruunaviipaleiden ja sitruunapippurikastikkeen kanssa.
Ja tältä ne valmiit jättikatkarapuvartaat näyttävät grilliritilällä.

Sitruunapippurikastike
100g turkkilaista jogurtti
1-2 rkl maitoa
sitruunapippuria
1 rkl sitruunanmehua
ruohosipulia
suolaa
Sekoita jogurtti sekä maito ja vispaa tasaisesti joukkoon puristettua sitruunanmehua. Mausta lopuksi.
Kotimaiset uuden sadon vihanneksista; kesäkurpitsoista, paprikoista, sipuleista, tomaateista sekä herkkusienistä ja esikypsennetyistä maisseista saa näppärästi pujotelluksi tuoreita, hienostuneen makuisia ja kauniita kasvisvartaita.
Porsaan ribsit ovat todellista kesäruokaa. Porsaan kyljysrivien onnistunut grillaaminen on grillaajan taidon näyte, silloin kun lopputulos on halutun kypsä, eikä ole sitkeä eikä karrelle palanut. Esikypsennys varmistaa lihan pehmeyden sekä kypsyyden ja on ehdottomasti pienen vaivan väärti. Sillä lopuksi, ribsien grillaaminen, on vain savuisten makujen sekä värin ottamista grillilihaan. Onnistuminen on takuuvarmaa, maku nautinnollisen pehmeää, jolloin itse kukin pääsee loistamaan grillin ääressä.

Grillikylki, 3─4 annosta:
noin kilo porsaan ribsejä
2 pientä sipulia
1 palsternakka
1015 kpl kokonaisia viher- ja mustapippureita
2 laakerinlehteä
0,4 dl karkeaa merisuolaa
vettä
Hiero suola kylkilihojen pintaan, leikkaa isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Täytä kattila vedellä kunnes lihat peittyvät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet. Kypsennä liedellä miedolla lämmöllä 1,5 - 2 tuntia. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä ja valmista välillä barbeque-kastike. Voitele lihat bbq-kastikkeella ja laita maustumaan kylmään tunniksi. Grillaa niihin kaunis pinta ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile grillattujen kasvisten, viher- tai perunasalaatin sekä vaalean leivän kanssa.

Barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua
Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos, keitä kasaan ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.
Kesäviineissä on jokaiselle jotain ja kaikille kaikkea, niistä löytyy maukkautta ja loman olemusta.
Nämä viinit ovat kesän moniottelijoita, niissä on vaihtoehtoja ja turnauskestävyyttä tilanteeseen kuin tilanteeseen koko kesän ajalle. Jo heti ensimmäinen viini, Ivana Helsinki Kiss Prosecco Rosé Extra Dry, kietoo roseen punaiseen, raikkaan hedelmäiseen tervetulosuuteloon. Alsacen valkoviini, Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst, on hienostunut makupommi, joka maistuu niin kasvis- kuin kalaruokien kumppanina. Naughty Brgr Red Wine punaviininä tarjoaa väriä ja mausteisuutta ruokapöytään sekä mukavaa rentoutta kesämenoon.

Viinilasillinen:
Ivana Helsinki Kiss Prosecco Rosé Extra Dry. Italia 2020. Glera, Pinot Noir. Alko. Hinta 13,99. Vegaani.
Punertava, tuoksu metsämansikkainen ja maku kuiva (16 g/l), hapokas (5.2 g/l), pirteän hedelmäinen sekä tyylikäs.

Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst. Ranska, Alsace 2019. Alko 7291. Hinta 14,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen, maku kuiva (9 g/l), hapokas (7.4 g/l), hedelmäinen, mausteinen.

Naughty Brgr Red Wine. Australia, Victoria. Shiraz. Alko 950164. Hinta 32,99/2,25L. Vegaani.
Tummanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, pippurinen, mehevä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti