Uunilohta ja Albariñoa - hyvää ruokaa loman päätteeksi - helppoa kuin heinänteko ja makuun sopivien viinien kanssa

Kesäkeittiössä kokkaillaan yksinkertaisesti, niin että jokaislle löytyy jotain hyvää. Nyt valmistuu uunilohta Albariño-valkoviinin kanssa. Uunilohi on suomalaisten suosikkiruokaa. Pehmeän ja rasvaisen kalaruoan viinikumppanina voi maistella pohjoisespanjalaista Albarino-valkoviiniä, jonka runsas hedelmäisyys ja hyvä hapokkuus täydentävät uunilohen makumaailmaa.

                     
Uunilohen ja Albariñon aromeissa on hienostunutta aromikkuutta.

Uunilohta, 4 annosta:
reilu kahdenkilon kokoinen norjanlohi
voita
1 dl ruokakermaa
2 tl suolaa
valkopippuria
hieman sitruunamehua
tilliä

Leikkaa lohesta fileet erilleen ja poista ruodot.  Kuivaa yksi filee, mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Laita filee voideltuun laakeaan uunivuokaan. Purista kalalle hieman sitruunan mehua ja laita fileen päälle muutama nokare voita, jolla voit myöhemmin valella kalaa sen kypsyessä. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Lisää kerma lähes kypsän kalan päälle ja anna hautua uunissa hetken. Koristele tuoreella tillillä.

                                        

Albariño-rypäleistä tehty galicialainen valkoviini on vivahteikas ja tyylikäs viinivalinta uunilohen, kasvisten ja sienten makukokonaisuudelle. Alueen hiekkainen ja mineraalinen maaperä sekä merenläheisyys tuottavat rypäleisiin vivahteikkuutta ja hapokkuutta. Viini tuotetaan mahdollisimman paljon luontoa säästäen ja se on käynyt terästankeissa, eikä sitä ole tammikypsytetty. Viinin tuoksussa on aistittavissa rypäleelle tyypilliset persikan sekä aprikoosin kypsät aromit ja maku on hapokas sekä hienostunut.

Viinilasillinen:
Martin Codax Marieta Albariño. Espanja, Galicia 2020. Alko 931742. Hinta 13,99. Vegaani.
Oljenkeltainen, tuoksu sitruunainen, maku puolikuiva (11 g/l), hapokas (6.3 g/l), persikainen, pirteän hedelmäinen.


Teksti ja kuvat: Heikki Remes 
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti