20.5.2022

Hyvästit hirvenlihalle – pakasteesta pannulle ja pataan

Kevään edetessä alkaa olla viimeisin aika kurkistaa pakasteeseen ja hyödyntää siellä vielä olevat syksyllä kaadetun hirven lihat. Paistikimpaleesta valmistuu maukkaita herkkuja isompaan ja pienempään nälkää. Tuhti hirvenliha tarjoaa vaihtoehtoja monellekin viinivalinnalle, vaikkapa espanjalaisille punaviineille joissa voi maistaa eri rypäleiden tuomaa vaihtelua.


Raakakypsynyt hirvenpaisti leikkautuu moneen suuntaan ruokalistan tarpeiden mukaan, niin ohueksi käristyslihaksi kuin palapaistin tai keiton tarpeisiin.


Hirvikäristys valmistuu kätevästi pannulla ja maustuu suolan sekä mustapippurin kautta. Käristyksen kumppaniksi voi vaihteeksi kypsentää vihannespadan uunissa juureksista.


Hirviburger on pieni välipala, jossa on eväitä ja makuja suureen nautintoon. Hirvenjauhelihasta paistetut mehevät pihvit maistuvat itsetehtyjen, tuoreiden sämpylöiden välissä. Lisukkeissa on valinnanvaraa sipulirenkaista majoneesiin ja yrtteihin!


Hirvistroganoff vie aitojen makujen äärelle. Mausteinen, kuutioitu liha, täyteläinen kastike ja pannulla kypsennetyt värikkäät kasvikset sekä kukkakaalipyree rakentavat maistuvan aterian palkintona metsästyskauden hirvikaadosta!


Viinilasillinen:
Vina Rufina Reserva. Espanja, Cigales 2015. Tempranillo. Tilamyynti.
Tummanpunainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, mausteinen, intensiivinen sekä tamminen.

Los Losares. Espanja, Almansa 2018. Monastrell. Alko 905942. Hinta 18,99. Luomu.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, kuiva (3 g/l), hapokas (5.2 g/l), yrttinen.

Camino Romano Tinto. Espanja, Ribera del Duero 2018. Tinto Fino. Alko 919607. Hinta 23,45. Luomu.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, voimakas, tasapainoinen, tamminen, elegantti.

Torres Secret del Priorat. Espanja, Katalonia 2019. CS, Carignan, Garnacha, Syrah, Merlot. Alko 952145. Hinta 20,98.
Tummanpunainen, tuoksu mustaherukkainen, maku täyteläinen, kuiva(1g/l), hapokas(5,7g/l), mausteinen, hedelmäinen, mehevän hilloinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti