Pääsiäisen parhaaksi lautaselle ja lasiin

Mikäli Pääsiäisen menu on vielä hakusessa, niin ohessa maukas ja helppotöinen ateriamiete. Toteutus onnistuu hyvin kotikokiltakin, ja lopputuloksessa Pääsiäisen maut ovat hyvin esillä.

               
Tyylikäs ja keväinen alkuruoka rakentuu tuoreesta parsasta sekä sinisimpukkakeitosta. Viinivalintoina ranskalainen marjaisa rosé ja saksalainen hapokas riesling tarjoavat vivahteikkaan makuelämyksen.

Keitetty parsa
1 nippu tuoreita parsatankoja
vettä
suolaa
valkoviinietikkaa
oliiviöljyä
Huuhdo parsat, poista puumainen kantaosa ja kuori tyviosien kovat pinnat pois. Kiehauta vesi ja lisää suola. Parsa on parhaimmillaan al dente, sillä lähes kypsäksi keitettynä sen rakenne säilyy kiinteänä ja pureksittavana. Parsakattilan puuttuessa niput voidaan keittää kattilassa jossa keittäminen onnistuu parhaiten 6–8 parsatangon nipuissa. Kattilan sisälle reunaa vasten laitetaan pari puukauhaa jota vasten nojalleen parsaniput asetetaan. Tyviosat ovat vedessä ja ohuet latvaosat jäävät pinnan yläpuolelle. Viiden minuutin keittämisen jälkeen poistetaan apuvälineet ja jatketaan parsatankojen keittämistä kokonaan vedessä 2–3 minuuttia. Valuta parsatangot ja tarjoile hollandaisekastikkeen kanssa. Annoksen päälle voi pirskotella oliiviöljyä makua antamaan

Sinisimpukat kahdelle
1 kg puhdistettuja sinisimpukoita
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl hienonnettua persiljaa tai tuoretta ruohosipulia
1 laakerinlehti
1 rkl rouhittuja mustapippureita
2 dl kuivaa valkoviiniä
tarjoiluun:
sitruunanlohkoja
rapeaa patonkia
Huuhdo ja harjaa sinisimpukat puhtaiksi juoksevan veden alla. Samalla näet simpukoiden kunnon, ja voit heittää avautuneet sekä keveät pois. Kuumenna öljy isossa paksupohjaisessa kasarissa, lisää sipulit, yrtit ja pippuri. Kuullota noin minuutin ajan, jolloin sipulit pehmenevät ja yrttien aromit aukeavat. Lisää kattilaan viini ja simpukat. Keitä kannen alla noin viisi minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet. Ravista kattilaa välillä. Heitä pois kaikki kiinnijääneet simpukat. Nosta avautuneet simpukat reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Kaada keitinliemi simpukoiden päälle, ripottele hieman persiljasilppua ja tarjoile sitruunanlohkojen kanssa. Lopuksi yrttinen liemi syödään lusikalla keiton tapaan valkosipulipatongin kanssa. Ruokailun päättää lautasen pyyhkäisy puhtaaksi palasella patonkia.

               
Karitsan pekonipihvit tarjoavat maukkaan, hiemaan erilaisen ”pääsiäislampaan”. Ruokakumppaneina maistuvat ratatouille ja/tai risotto. Vivahteisen ja mausteisen viinin valinnassa voi panostaa omista suosikki rypäleistä, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Pinot Noir, valmistettuihin punaviineihin.

Karitsan pekonipihvit
1 kg karitsan jauhelihaa
2 tl mustapippuria kokonaisina
2-3 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
3 dl ruokakermaa ja vettä tarvittaessa
1 tl suolaa
100 g korppujauhoa
2 pakettia pekonia siivuina
voita paistamiseen
Paahda ensin kokonaisia pippureita kuivalla pannulla ja hienonna ne huhmareessa. Pienennä sipulit ja freesaa kevyesti pannulla. Laita liha, sipulisilppu sekä suola monitoimikoneeseen ja aja raaka-aineet hyvin sekaisin. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes lihamassa on tasainen. Muotoile massata isohkoja pihvejä ja leivitä ne korppujauhossa. Kääri pihvit pekonisiivuihin ja paista pihvejä ensin miedolla lämmöllä noin kaksi minuuttia molemmilta puolilta ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia

               
Uunijuuston pehmeys saa maistuvan ja keväisen värikkään makulisän lakkahillosta. Viinikumppanina maistuu aromikas makeahko viini.

Uunijuusto ternimaidosta
1 l ternimaitoa
0,5‒1 tl suolaa
voita
Voitele uunivuoka voilla. Kaada suolattu ternimaito vuokaan. Paista uunissa 125 asteessa noin tunti. (Nosta lämpö 200 asteeseen ja ota vuoka uunista pois kun uunijuuston pinta on ruskistunut.) Lisukkeeksi sopii makea kermavaahto ja lakkahillo.

               

Viinilasillinen:
Chavin Coteaux d’Aix en Provence Rosé. Ranska, Provence 2022. Cinsault, Grenache. Alko 413357. Hinta 15,98.
Hennon vaaleanpunainen, tuoksu metsämansikkainen , maku kuiva, hapokas, marjaisa sekä raikas. Luomu, vegaani.

Deep Roots Finest Selection Organic Riesling. Saksa, Rheinhessen 2022. Alko 958376. Hinta 15,98. Luomu, vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva(10g/l), hapokas(7.4g/l), valkoherukkainen, pirteän hedelmäinen.

Cono Sur 20 Barrels Limited Pinot Noir. Chile, San Antonio 2020. Alko 913088 Hinta 19,99. Uutuus.
Punainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, tamminen ja mehevän hilloinen.

Origin Camden Park Shiraz Grenache. Australia, South Australia 2021. Alko 451357. Hinta 14,98. Vegaani.
Tumanpunainen, mustaherukkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, yrttinen ja mausteinen.

Norton Privada. Argentiina, Mendoza 2019. Malbec,Cabernet Sauvignon,Merlot. Alko 432417. Hinta17,49. Vegaani.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, tanniininen, mustapippurinen, hennon vaniljainen, mehevä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Petri Kangasperko, Jari Korhnen, Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti