Hirvenlihakääryleet maistuvat Pääsiäisen ajan ruokana

Ruokaa laitettaessa raaka-aineet ovat kaikki kaikessa. Metsästäjätaloudessa on aika-ajoin hyvä käydä pakastimet läpi, josko sieltä löytyisi jotain sopivaa pöytään valmistettavaksi., vaikkapa pala hirvenlihaa.

                         
Hirvenlihakääryleistä rakennettu annos saa seurakseen värikkäitä kasviksia ja jotain etikkaista.


Hirvi antaa metsästäjälle paljon arvokasta, luonnonmukaista lihaa. Lihan käsittelyssä ja annospaloiksi pakkaamisessakin on oma työnsä, joten on hyvä huolehtia siitä että kaikki huolella pakastetut annoslihat tulevat ajallaan käytetyksi. Kuvan marraskuussa pakastetut lihat tulivat käytetyksi heti seuraavan alkukevään aikana.


Hirvenlihakääryleet valmistuvat kätevästi kun raaka-aineet on etukäteen pilkottu ja nostettu esiin.

Hirvenlihakääryleet(4 hengelle):
600 g hirvenpaistia tai ulkofilettä
kuivattuja metsäsieniä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
50 g juustoraastetta
1 tl rosmariinia
voita paistamiseen
suolaa, valkopippuria
2 porkkanaa
1 sipuli
3 dl lihalientä
½ dl tomaattisosetta

Valmista ensiksi täyte maustumaan. Liota ja kuivaa sienet, hienonna sipuli sekä valkosipulin kynnet ja freesaa hetken pannulla. Sekoita ne kulhossa juustoraasteen ja mausteiden kanssa. Leikkaa hirvenliha ohuiksi viipaleiksi, nuiji ja mausta kevyesti. Levitä täyte lihaviipaleille, kääri rullalle ja kiinnitä hammastikuilla. Ruskista kääryleet voissa paistinpannulla ja siirrä ne pataan. Ruskista seuraavaksi kuoritut ja lohkotut porkkanat sekä sipulit. Lisää pannulle lihaliemi ja tomaattisose. Anna niiden kiehahtaa keskenään ja lisää ne pataan kääryleiden päälle. Anna kääryleiden kypsyä ja hautua padassa kannen alla puolitoista, pari tuntia, kunnes ne tuntuvat kypsiltä. Muista poistaa hammastikut ennen tarjolle laittoa.

          
Ruoan ja viinin makutekijöiden tulee kulkea käsi kädessä. Hyvin kypsyneiden lihakääryleiden pehmeyteen ja yrttiseen makuun valitaan punaviini jossa on vivahteikkuutta, hillittyjä tanniineja sekä pehmeää marjaisuutta. Venetolainen Casalforte Valpolicella Ripasso on perinteinen kolmen tumman rypälelajikkeen sekoiteviini, jonka värikylläisyys, mausteisuus, hennon nahkainen olemus sekä pehmeys osoittavat kuinka hyvin italialainen Ripasso-viini ja metsäinen hirviruoka sopivatkaan toisilleen.

Viinilasillinen:

Casalforte Valpolicella Ripasso. Italia, Veneto 2020. Corvina, Corvinone, Rondinella. Alko 905732 Hinta 14,98.
Punainen, tuoksu karpaloinen ja maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, hennon nahkainen, mehevä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti