TIRAMISÙ ON HIENOSTUNUT PÄÄTÖS ATERIALLE

Italialainen Tiramisù on verraten nuori jälkiruokaklassikko. Nykymuotoisena sen kerrotaan syntyneen Trevisossa lähellä Venetsiaa 1970 luvun puolivälissä. Tiramisùssa makujen täyteläisyyteen yhdistyy samanaikainen keveys, joka aterian kruununa jättää sopivan virkistävän olon. Mascarpone-juuston herkullisuuteen yhdistetään zabaione viinivahdon ilmavuus, jota täydennetään murokekseillä sekä aromikkaalla tummalla suklaalla. Toteutustavassa ja esillepanossa tekijä voi käyttää luovuuttaan, lopputuloksena on hieno tarjottava nautinnollisen aterian päätökseksi.

               

Tiramisù (4 annosta)
200 g mascarpone-juustoa
12 kpl savoiardi-(muro)keksejä
2 kananmunaa
50 g tummaa suklaata raastettuna
2 rkl sokeria
1,0 dl espresso-kahvia
0,5 dl marsala-viiniä

Tee ensin zabaione viinivaahto. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Mittaa munankeltuaiset, sokeri ja marsala kattilaan. Nosta kattila toisen sisään vesihauteeseen liedelle. Kuumenna ja vatkaa koko ajan, kunnes vaahto on paksua ja pehmeää. Vatkaa valkuaiset erikseen kovaksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone jäähtyneeseen zabaioneen ja kääntele valkuaisvaahto varovasti seokseen.
Kostuta keksit hyvin espressolla. Laita kulhoon kerroksittain juustoseosta ja keksejä. Ripottele suklaaraastetta kerrosten väliin ja lopuksi myös tiramisùn pinnalle. Anna jälkiruoan jäähtyä ja maustua useita tunteja jääkaapissa ennen tarjoilua.

               
Se ruoanlaitossa on antoisaa, kun toteutukseen löytyy monta vaihtoehtoa, makujen pysyessä samana.
Kuvassa kaksi erilaista esillepanoa Tiramisùsta.

               
Marsala ja Vin Santo maistuvat klassisen Tiramisùn kanssa.

Tiramisù maistuu Italian jälkiruokaviinien kanssa
Sisilialainen Vecchioflorio Marsala valmistetaan valikoiduista saaren perinteisistä rypäleistä. Käynyt rypälemehu väkevöidään alkoholilla ja makeutetaan rypälemehulla. Lopullisen luonteensa Marsala saa pakollisesta puolentoista vuoden kypsytyksestä pienissä tammitynnyreissä, Vechhioflorio on saanut kypsyä tammessa kolme vuotta. Marsala maistuu aperitiivina ja sen täyteläisyys käy hyvin yhteen suklaan voimakkaan maun kanssa.

Viinilasillinen:
Vecchioflorio Marsala Superiore. Italia, Sisilia. Grillo, Catarratto. Alko 934707. Hinta 19,20.
Meripihkanruskea, tuoksu mantelinen ja maku makea (100 g/l), mausteinen, paahteinen sekä kehittynyt.

Teksti: Heikki Remes
Valokuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti