29.3.2023

Edullista evästä nuorempaan ja varttuneempaan makuun – tee makkara mieleiseksi

Näinä kohoavien elintarvikekustannusten aikakautena, on hyvä nostaa ruokapöytään suomalaisten suosikkiruoista makkara, sen monipuolisuus ruoanlaitossa sekä edullisuus. Perinteinen lenkkimakkara on ihanteellinen ruoka-aine; helppotöinen, edullinen ja täyttä ruokaa alusta loppuun. Viikonvaihteessa voi lauantaipäiväksi tuunata vaikka nakkikääröjä ja makkarapataa. Ei paha!

               
Nakkikäärö on helppo ja maukas viikonlopun eväs. Se on helppo tehdä ja maistuu niin nuorille kuin vanhemmillekin. Nakkimakkara juuri sopivan kokoinen pieni välipala ja taikinaan käärittynä siitä saa kompaktin sekä helposti nautittavan pienen suolaisen.

Nakkikääröt:
paketti voi-/lehtitaikinaa
paketti nakkeja
Sulata taikinalevyt huoneen lämmössä, leikkaa puoliksi ja kaulitse puolikkaita hieman pitkittäissuuntaan. Kääri nakit taikinalevyihin niin, että päät jäävät hieman näkyville. Painele kääröjä hieman tiiviimmiksi ja laita pellille sauma peltiä vasten. Voitele kääröt kananmunalla ja paista uunissa 200 asteessa noin 12─14 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin.

               
Makkarapata tuunaa lenkistä luksusta. Kaunis pinta, täyteläinen ruoka ja vähäinen hinta ovat makkarapadan houkutuksia. Makkarapata saa täyteläisyyttä perunoista ja aromikkuutta valkosipuleista. Hidas kypsentäminen uunissa taltioi makuun rapeaa paahteisuutta ja kermaista pehmeyttä. Helppo makkararuoka on kelpoa evästä kevättalvella, yksinkertaista ja maistuvaa, eikä alle euron annoshinta rasita kukkaroakaan. Helppoa ja hyvää!

Makkarapata (6 annosta):
12 perunaa
8 valkosipulinkynttä
1 makkaralenkki
4 dl ruokakermaa
suolaa, valkopippuria
Kuori ja leikkaa perunat viipaleiksi. Viipaloi myös lenkki ja valkosipulinkynnet. Lado ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle vähän suolaa ja valkopippuria. Kaada kerma vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 15 minuuttia. Nauti vihannesten ja maidon, veden tai oluen kanssa.

               
Lisukkeet tekevät makkarapadasta maukkaan ja täysipainoisen aterian.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti