Kesäviineissä on makua ja mausteita

Yrittäjälle kesä on lyhyt ja vapaa-aika on vähissä. Siksi kesän viinivalinnoissa tutustutaan samalla kertaa useampaan viiniin. Näin pääsee myös maistelemaan viinien erilaisuutta ja sopivuutta kesäisten ruokien kumppanina.


Viinien värimaailma vie makumatkalle
Sauvignon Blancissa kesä on laitettu pulloon. Valkoviinin väreissä on alkukesän vihreyttä, ja tuoksussa välittyy herukan elegantti aromaattisuus. Viinin maun runsas hedelmäisyys ja hapokkuus on helppo yhdistää kesämökin savustuspöntöstä nostettujen kalojen tuoksuviin aromeihin tai salaattiannosten yrttisiin makuihin.


Roséviinissä on kaikki mitä kesäviiniltä kaipaa; värikkyyttä ja marjaisuutta, jotka rakentavat nuorekkaan ja raikkaan viininautinnon. Tämän päivän roséviineissä laatu on kohdallaan. Tunnetuista rypäleistä puristetut ja modernilla tekniikalla valmistetut viinit toimivat kesäkeittiön kasvisruokien tai vaaleiden liha-annosten kumppanina.

Malbec-viini on kuin luotu grilliruokien kyytipojaksi. Kun maanläheiseen Malbeciin yhdistetään luumuinen ja kevyen tanniininen Bonarda-rypäle, niin kokonaisuudesta muodostuu enemmän kuin osiensa summa. Punaviinin muheva marjaisuus ja savuinen sekä maanläheinen olemus yhdistyvät luontevasti kesämökin grillin paahteisiin tuotoksiin.


Viinilasillinen:

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Chile, Central Valley 2008. Alko nro 571057. Hinta 9,99.
Vaaleankeltaisen viinin tuoksu on herukkainen sekä nokkosmainen, kuiva maku on hapokas ja aromaattinen.

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé. Chile, Central V alley 2009. Alko nro 7142. Hinta 9,99.
Kirkkaan punainen, herukkainen ja mansikkainen sekä maultaan puolimakea, hapokas ja kevyen yrttinen.

Trapiche Reserva Malbec – Bonarda. Argentiina, Mendoza 2008 . Alko nro 437977. Hinta 9,49.
Punainen, luumuinen ja marjaisa viini, jonka maku on notkea, mausteinen sekä maanläheinen.

Teksti. Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Maija Remes

3 kommenttia:

 1. Hei vaan viinimies. Kiitos hyvistä ruoka- ja viinivinkeistäsi. Lupasit viedä meidänkin pienen poppoon viinimatkalle Chileen! Milloin lähdetään?
  Viinin viemät.

  VastaaPoista
 2. Veli-Matti Isotalo26.7.2011 klo 13.51

  Aika paljon samantyyppisillä viineillä on menty tämä kesä. Itsekin pidän Chilen viineistä. Erityisesti Santa Digman Gewurztraminer on minun ja vaimoni suosikki. Italian viinit tulivat taas tutuiksi Simpasten kanssa Toscanassa. Varsinkin chianti. Jo heräsi ruokahalu ja lasillistakin tekisi mieli....

  -Veli-Matti Isotalo-

  VastaaPoista
 3. Hei Veli-Matti.
  Kiitos vaan kommenteistasi. Viinit maistuvat ja hyvä niin. On mielenkiintoista maistella viinejä eri maista ja eri rypäleistä, kuten kerroit. Tuo Gewürztraminer on mielenkiintoinen rypäle ja ajattelin laittaa siitä pienen jutun viiniblogiini, kunhan pääsen Curicoon matkakertomukseni neljännessä osassa. http://www.viinimies.com/2011/07/viinimatkalla-chilessa-maipon.html
  Heikki, viognier fani.

  VastaaPoista