Juankoskella vietettiin kesäisiä ruokajuhlia

Kotikokkaajat Juankoskelta ja Kaavilta kokoontuivat rennoissa merkeissä Satu ja Kari Tuppuraisten kotipihaan tekemään ja maistelemaan kesäruokia. Talvella nuo mainiot makumestarit hioivat taitojaan Kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilla, mutta nyt listalla olivat kesäiset kala- ja liharuoat uusine ja hieman erilaisine virityksineen. Jokaiselle oli jaettu oma ruokatehtävänsä, ja kokonaisuutena saatiin sitten maistella herkkuja yllin kyllin. Jopa niin, että jälkiruoaksi pöytään nostettiin kolme erilaista kakkua!


Kalamestarina toimineen Vinnin Ramin erikoisuutena olivat avotulella kypsennetyt kuhakääröt. Pyyntituoreet kuhat suolistettiin, täytettiin yrteillä ja maustettiin suolalla. Lopuksi kalat käärittiin voipaperiin sekä kostutettuihin sanomalehtiin ja laitettiin kypsymään avotulen päälle.


Vajaassa tunnissa kalat kypsyivät meheviksi ja niiden maku oli hienon kalaisa sekä yrttinen.


Isäntä, Tuppuraisen Kari, oli ylpeä pihapiiriin rakennetusta savustusuunista. Sen kosteissa höyryissä kalkkuna ja broilerinkoivet saivat savuisen arominsa ja pehmenivät suussa sulaviksi. Kalkkunan valmistus oli pitkä prosessi. Uunissa se sai olla 10 tuntia, mutta sulatuksineen ja maustamisineen aikaa meni pari päivää.


Imppolan Askolle ja Tuppuraisen Karille rosvopaistin valmistus muuripadassa oli ensimmäinen kerta. Lopputulos kertoi kuitenkin että asialla olivat alan ammattilaiset. Aluksi pata täytettiin hiekalla ja lämmitettiin kuumaksi. Maustetut lihat paketoitiin ja haudattiin hiekkaan noin neljäksi tunniksi kypsymään.


Muuripadasta nostettu rosvopaisti paljastaa salansa ja tuoksunsa kun lihapaketit avataan. Katiskaverkon, kostutettujen sanomalehtien ja foliopaperin sisällä lihat kypsyvät ja saavat pehmeän makunsa.


Kesäruokien kanssa maisteltiin eri rypäleistä tehtyjä valko-, rosé- ja punaviinejä. Kuvassa taustalla oleva Codorníun Cava toimi raikkaana ja tyylikkäänä tervetulojuomana. Ehdoton janojuoma ja hitti oli raparpereista tehty vaaleanpunainen raparperimehu, joka oli tarjolla Saarenmaan entisen Ölletehtaan kauniissa pullossa.


Kattaus on puoli ruokaa. Ulkona, kesäisessä luonnossa ruoka saa uusia ulottuvuuksia ja makuja.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

4 kommenttia:

 1. Hienot on tarjoilut! Mukana olisi ollut kiva olla.

  VastaaPoista
 2. maukkaan näköistä ja hyvä idea tuo muuripadan käyttö rosvopaistissa. Lienee helpompaa kuin kaivaa monttu ja vuorata se kivillä.

  T: Juhani Simpanen, Kuopio

  VastaaPoista
 3. Aivan upeeta! Hitto, nälkä tuli ;)

  VastaaPoista
 4. Huomenta nälkäiselle.
  Täytyy kertoa, että kyllä nälkä noilla eväillä lähti. Tosin syötävääkin oli yllin kyllin. Jopa niin, että viestisi kellon aikaan meillä oli tuona kesäisenä yönä vasta menossa ensimmäinen jälkiruoka kolmesta! H.

  VastaaPoista