4.6.2011

Kuhakääryleet kypsyvät kätevästi grillissä

Kesäruoan tekeminen on helppoa. Kalaa saa järvestä uistelemalla tai verkolla. Kuha on suomalaisten suosikki järvikala, jossa on hieno maku ja vähän ruotoja. Jo kilonpainoisesta kalasta valmistuu kätevästi kesäpäivän maukas ateria. Kuha fileoidaan ruodottomaksi, kääritään kääryleiksi ja kypsennetään pekoniin käärittynä grillissä.


Kuhakääryleet:
2 kokonaista ruodotonta ja nahatonta kuhafilettä
1 pkt pekonia
suolaa
sitruunapippuria
sitruunan puolikas
cocktailtikkuja

Leikkaa kuhafileet neljään osaan, mausta palat suolalla ja pippurilla sekä purista niille hieman sitruunan mehua. Kieritä kalapalat rulliksi, kääri pekonisiivuihin ja kiinnitä rullat cocktailtikuilla. Lihasiivu pitää hauraan kuhan kypsennettäessä kasassa, antaa lisämakua kokonaisuuteen ja säilyttää samalla kalan mehukkaana. Grillaa kääryleitä hiiligrillissä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes kuhan väri on kypsän valkoinen. Poista cocktailtikut ja tarjoile kalakääryleet uusien perunoiden sekä grillattujen vihannesten kanssa.


Kuhan ja Alsacen kesäviinien maku on hienostunut
Paahteinen kuhakääryle maistuu Koillis-Ranskasta tulevien Alsacen alueen hedelmäisten ja hapokkaiden valko- ja roseeviinien kumppanina. Special Fruits de Mer on alueen perinteisistä rypäleistä tehty valkoinen sekoiteviini, "edelzwicker". Pinot Blancin keveydestä, Sylvanerin maanläheisyydestä, Rieslingin hapokkuudesta ja Gewurztraminerin aromaattisuudesta rakentuva kesäinen viini on vivahteikas kumppani grillatulle kalaruoalle. Kesäistä raikkautta ja väriä viinilasiin tuo Pfaffenheimin Pinot Noir Rosé. Pinot Noirin vivahteikkuus ja maltillinen hapokkuus täydentävät onnistuneesti kuhakääryleiden mehukkaita makuja.


Viinilasillinen:
Spécial Fruits de Mer. Ranska, Alsace 2008. Alko n:ro 7296. Hinta 9,99
Oljenkeltainen viini pursuaa hedelmäistä aromikkuutta ja kuiva maku on hennon yrttinen sekä hapokas.

Pfaffenheim Pinot Noir Rosé. Ranska, Alsace 2007. Alko tilausvalikoima n:ro 920607. Hinta 11,70.
Vaalean rubiininpunaisessa roseeviinissä tuoksuvat punaiset marjat. Mansikka, vadelma ja kirsikka tulevat esille myös kuivassa ja tasapainoisessa maussa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Maija Remes

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Kokeilimme reseptiä juhannuksena ja se toimi mainiosti.
  Seuraavan kerran pitää kokeilla ehdottamasi viinin kera.

  T: Juha

  VastaaPoista
 2. Hei vaan Juha. Kiva että pidit kuhakääryleistä. Se säilyttää kuhan mehevänä. Kokeile myös kuhan ja lohen värikästä liittoa. Leikkaa samankokoiset fileet pitkittäin ainakin kolmeksi suikaleeksi. Letitä kolmella suikaleella pieni pitko, jossa yksi väri on erilainen. Paista pannulla kaunis ja mehukas kalapunos. Tällekin kalaruoalle valitsisin jonkin kuohuvan, vaikkapa espanjalaisen cavan roséna!
  Heikki, lähdössä kuhaa uistelemaan.

  VastaaPoista