Porokeitto maistuu talven viileydessä

Pohjoisen eväistä, poronlihasta ja leipäjuustosta saa maistuvan sekä lämmittävän keittoruoan talven viileyteen. Poronlihan mureus ja leipäjuuston pehmeys rakentavat maukkaan ja yksinkertaisen makunautinnon. Vähärasvainen ja terveellinen poronliha sisältää paljon hivenaineita, proteiineja sekä vitamiineja. Ruoka-aineena liha on ihanteellista; mureaa, sulavaa, ja siinä maistuu miedosti riistan maku.

Porokeitto on maistuva kokonaisuus, jonka täyteläisyys rakentuu riistaisesta poronlihasta ja paahteisesta lapin juustoleivästä.

Poro-lapinjuustokeitto (6 annosta):
500 g poronkäristyslihaa
400 g juustoleipää
6-8 perunaa
2 sipulia
1 l lihalientä
200 g sulatejuustoa
voita
mustapippuria
persiljaa

Kuullota sipulisilppu voissa padan pohjalla. Lisää silputtu käristeliha. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Lisää sulatejuusto nokareina kuumaan lihaliemeen. Kun juusto on sulanut, kaada seos pataan, ja lisää sekaan pieniksi kuutioidut perunat. Keitä perunat kypsiksi, ja lisää lopuksi keittoon pieniksi kuutioiksi leikattu leipäjuusto. Mausta mustapippurilla sekä ripottele pinnalle tuoretta persiljaa.

Hieman jäätyneestä ja kohmeisesta poronlihasta saa parhaiten leikatuksi ohuita käristelihan siivuja, jotka sopivat hyvin porokeiton raaka-aineeksi.

Lempeää pororuokaa tukee marjaisa ja pehmeä merlot-viini
Täyteläisen poronliha-lapinjuustokeiton viinivalinnat löytyvät vähätanniinisista punaviineistä tai keskitäyteläisistä, kevyen tammisista valkoviineistä. Notkean Merlotin pyöreä marjaisuus sekä lempeät parkkihapot tarjoavat tasapainoisen viinivalinnan maukkaalle ruoalle. Viinin maanläheinen makumaailma täydentää hyvin lapinjuuston aromeja, jotka ovat syntyneet puu-uunissa paistettaessa.

2 kommenttia:

  1. Mikä Merlot olisi hyvä hintaluokassa 9-15 euroa?

    VastaaPoista
  2. Hei Pirjo. Kiitos kysymyksestäsi. Laitan ohessa muutaman hyvän Merlotin, Espanjalainen Heredad de Almizra 8,90, Chileläinen Cousino-Macul Merlot 8,98, Etelä-Afrikkalainen KWV Merlot 9,99 ja Usalainen Turnin Leaf Merlot 9,99. Mikäli haluat erikoisen hyvän ja intensiivisen Merlotin, niin maista Chileläinen Marques de Casa Concha Merlot tilausvalikoimasta. H.

    VastaaPoista