Valkoiset jouluviinit

Joulu on valkoinen. Se on varmaa, sillä valkoista on parhaimmillaan maassa ja pöydässä. Chardonnay, Riesling sekä Sauvignon Blanc tulevat ja tuikkivat, kuten joulun tähdet konsanaan.


Mistä tuntee jouluviinin
Jouluviinin tuntee siitä, että se maistuu hyvältä, yllättää olemuksellaan ja tuo hyvän mielen. Valkoviini, tuo vanha tuttu, on joulupöydässä kuin kotonaan. Suomalainen joulupöytä on täynnä makuja ja mausteita, joita valkoviinin hedelmäisyys ja hapokkuus täydentävät tasapainoisesti. Tämän päivän kulutustottumukset ohjaavat keveämpiin sekä vivahteikkaisiin kala- ja kasvisruokiin, ja niiden kumppaniksi valkoviinit ovat osuva valinta.

Chardonnay, Riesling ja Sauvignon Blanc ovat todellisia joulun valkoisia tähtiviinejä.

Chardonnay on kalaviini
Chardonnay-viineissä on vivahteikkuutta ja hedelmäisyyttä. Viinien tuntuva hapokkuus leikkaa hyvin esimerkiksi lohikalojen rasvaisuutta. Runsasmakuinen ja täyteläinen Chardonnay pärjää savustetun kalan kanssa, varsinkin jos viinissäkin on sopivasti tammen aromeja. Chardonnayn moniulotteisuus tekee siitä kumppanin myös vaalealle lihalle. Viinille ominaiset aromit, kuten pähkinäisyys ja hedelmäisyys, täydentävät hyvin juustojen vastaavia makuja.

Rieslingin moni-ilmeisyys sopii joulupöytään
Riesling-viinien hienostunut hedelmäisyys ja luontainen raikkaus maistuvat joulupöydän useiden ruokalajien kanssa. Rieslingin matala alkoholipitoisuus tekee viinistä sopivan vaaleille ja kevyesti maustetuille kala- ja liharuoille. Ranskan Alsacen rieslingeissä on runsautta ja aromaattisuutta, jotka maistuvat hyvin vaikkapa maksapateen, kinkun ja useiden jälkiruokien kanssa. Ikääntyneisiin riesling-viineihin liittyy usein myös persikkaisia sekä hunajaisia piirteitä.

Sauvignon blanc tuo kesän talven keskelle
Sauvignon blanc -viinien tuoksussa on aistittavissa selvää yrttisyyttä ja hillittyä mustaherukkaisuutta. Maussa on täyteen pakattua, pirteää happoisuutta ja tasapainoista hedelmäisyyttä. Mausteinen ja yrttinen viini maistuu hyvin erilaisten aromikkaiden keittojen kumppanina. Erityisen hyvin sauvignon blanc -viinit täydentävät savustettujen kalojen sekä äyriäisten makumaailmaa. Parhaimmillaan sauvignon blancit ovat nuorena, jolloin niiden maku on hedelmäisimmillään ja raikkaimmillaan.

Valkoinen on jouluviinien väri.

Viinilasillinen:

Castillo de Molina Reserva Chardonnay. Chile, Casablanca Valley 2010. Alko nro 576107. Hinta 9,99.
Oljenkeltainen, eksoottisen hedelmäinen sekä sitruksinen tuoksu ja vaniljainen, kermainen sekä pitkä maku.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg. Ranska, Alsace 2007. Alko nro 591987. Hinta 19,40.
Vaaleankeltainen, omenainen tuoksu ja maultaan puolikuiva, hapokas, mineraalinen sekä hennon petrolinen.

Brancott Estate Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti,Marlborough2010. Alko tilausvalikoima 968754. Hinta 9,99.
Vaalean oljenkeltainen, raikas, karviaisen tuoksu ja maultaan kuiva, intensiivinen sekä raikkaan hapokas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
4 kommenttia:

 1. Kiva, kun ei unohdeta valkoisia viinejä jouluna. Monien joulupöydät kuintekin notkuvat kaloja. Kiitos artikkelista. Riina

  VastaaPoista
 2. Huomenta Riina. Kyllä valkoviinit kuuluvat jouluun siinä missä punaisetkin. Erilaisista kalaruista puhumattakaan. Minusta joulupöytään on hyvä nostaa niin valkoinen viinipullo kuin punainenkin. Tyylikkyyttä pitkään ja maistuvaan jouluherkutteluun saa kun ruokailun avaa kuohuvalla! Itselleni Viognier-rypäle on yksi joulun ehdottomista rypälevalinnoista! H

  VastaaPoista
 3. Aiotko vielä kirjoittaa jouluviineistä puuttuvan artikkelin? Kivat suositukset löytyvät jo joulupunaviineistä sekä jouluvalkoviineistä. Missä kuohuvat? Mielelläni kuulisin niistäkin suosituksesi!

  VastaaPoista
 4. Hei Mikko. Kiitos mielenkiinnosta kuohuvia kohtaan. Uskon, että Sinulla on jo kuohuvat Itsenäisyyspäivää varten. Mietin sitä, jos saisin rakennetuksi pienen jutun kuohuvista uudeksi vuodeksi. Kysymyksesi on hieman hankala, sillä suosituslistani kuohuvista on pitkä, koska PIDÄN niistä. H

  VastaaPoista