Rypäleet johdattavat viinimaailman perusteisiin. Sauvignon Blanc. 3/18 8.3.2014

Viini puristetaan rypäleistä. Se tehdään joko yhdestä rypälelajista tai useamman rypälelajin sekoituksena. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun, maun ja olemuksen perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustan, samoin kuin viinien yhdistäminen erin ruokien kanssa. Tutustuminen rypäleisiin on perusta viiniosaamiselle.

Raikas sauvignon blanc nautitaan nuorena.   Kesäinen, vihreänkeltainen ja kuiva sauvignon blanc yllättää rikkaalla aromikkuudellaan. Tuoksussa on aistittavissa selvää yrttisyyttä ja hillittyä mustaherukkaisuutta. Mausta löytyy täyteen pakattua pirteää happoisuutta ja tasapainoista hedelmäisyyttä.
 
Sauvignon Blanc -rypäleet ovat kooltaan pieniä, ja niiden paksun kuoren alle on varastoitunut runsaasti aromeja sekä viinihappoja. Lajike tuottaa runsaan sadon ja viihtyy erityisen hyvin viileässä ilmanalassa, jossa rypäleen parhaimmat ominaisuudet tulevat hyvin viineissä esille. Viinien alkoholipitoisuus voi nousta kohtuullisen korkeaksi. Sauvignon blanc -viineistä mielenkiintoisimpia ja nautittavimpia ovat erityisesti nuoret vuosikerrat. Viinejä ei kannata varastoida, sillä tuoreena niiden maku on hedelmäisimmillään ja raikkaimmillaan.

Mustaherukka, karviainen, ruoho ja nokkonen ovat tyypillisimmät sauvignon blanciin liitettävät aromit. Viinin tuoksussa voi havaita myös mausteisuutta ja pähkinää. Luonteenomaisin piirre viineissä on niiden pirteä hapokkuus. Sopivaan hedelmäisyyteen yhdistettynä sauvignon blanc -viinit tasapainottuvat pirteän raikkaiksi sekä hienostuneen eleganteiksi aromipommeiksi.

 Ranskassa ja Uudessa-Seelannissa tuotetaan hienoimmat sauvignon blanc -viinit.

Sauvignon Blanc on Ranskan Bordeaux'n ja Loiren perinteinen, klassinen rypäle. Sieltä sen viljely on levinnyt ympäri maailmaa. Erityisen merkittävän aseman rypäle on saanut Chilessä, Etelä-Afrikassa, Kaliforniassa sekä Uudessa-Seelannissa. Bordeaux'n parhaimmat sauvignon blanc -viinit ovat perinteisesti tammikypsytettyjä, jolloin viineihin on saatu lisää aromeja sekä pehmeyttä. Tammitetut sauvignon blancit tunnetaan Kaliforniassa nimellä fumé blanc. 

Tunnetuimmat ja arvostetuimmat sauvignon blancit tuotetaan Loiren yläjuoksulla, Sancerressa ja Pouilly-Fuméssa. Näiden alueiden viineille on tyypillistä selvä ruohomainen ja mineraalinen maku. Näiden viinien arvostus ja tuottamisen kalleus näkyy hinnoissa.

Modernin ja innovatiivisen viiniteollisuuden myötä Uuden-Seelannin eteläisellä saarella sijaitseva Marlborough’n viinialue on noussut tasavertaiseksi kilpailijaksi Loirelle. Kahden vuosikymmenen aikana alueen viinituotannon kehitys ja kasvu on ollut huomattavan nopeaa. Marlborough’ssa tuotetut sauvignon blancit maistuvat eloisan hedelmäisiltä, ja viinien hedelmäisyyden sekä hapokkuuden välillä vallitsee luonnollinen tasapaino. Niiden raikkaus on kielellä aistittavissa, ja jälkimaku on nautittavan pitkä.

 Sauvignon Blanc on hyvä kala- ja kasvisviini. Hedelmäinen, hapokas sekä kuiva sauvignon blanc on käyttökelpoinen monen ruoan yhteydessä. Kesäviininä se löytää hyvän kumppanin salaatista, keitosta sekä vaaleasta lihasta. Sauvignon blanc ja vuohenjuustosalaatti yhdistelmä on klassinen. Viinin raikas hapokkuus tasapainottaa mukavasti juuston tuntuvaa happamuutta.

 Keväiset parsaruoat maistuvat erityisen hyvin sauvignon blanc -viinien kanssa.

Kala- ja äyriäisviininä sauvignon blanc on juuri oikea valinta.
Savustettujen tai grillattujen kalojen kanssa viinin runsas savuarominen maku sekä riittävä hapokkuus toimii mukavasti. Loiren viinien hapokkuus ja mineraalisuus pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä tarjotaan kotimaisten rapujen kanssa. Sauvignon blancin yrttiset ja mausteiset aromit tekevät siitä sopivan kumppanin myös aromaattisille ja etnisille ruuille.
 
Italialaisen sauvignon blancin yrttisyys ja mineraalisuus käy yksiin juuresten vastaavien makujen kanssa.

Australialaisen sauvignon blancin trooppinen hedelmäisyys sopii yrttisen pannukakun makuihin.

Viinilasillinen:
Laroche Sauvignon Blanc de la Chevalière. Ranska, Lanquedoc 2011. Alko nro 7345. Hinta 9,49.
Vihertävänkeltainen, herukkainen tuoksu ja kuiva (2,9 g/l), mustaherukkainen, yrttinen ja pitkä maku.

Insight Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti, Marlborough 2010. Alko nro 900627. Hinta 15.
Vaalean vihertävänkeltainen, yrttinen tuoksu ja kuiva (3,3 g/l), sitruksinen, ruohoinen maku.

Angel Cove Marlborough Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti, Marlborough 2012. Alko nro 543598. Hinta 20,30/1,5L.
Keltainen, herukkainen tuoksu ja kuiva, nokkosmainen, aromikas sekä yrttinen maku.

Flagstone Free Run Sauvignon Blanc. Etelä-Afrikka, Elim 2010. Alko nro 530217. Hinta 9,95.
Keltainen, viher- ja mustaherukkainen tuoksu sekä kuiva, hapokas, ruohoinen ja yrttinen maku.

Pouilly-Fumé de Ladoucette. Ranska, Loire 2010. Alko nro 7382. Hinta 30,90.
Keltavihreä, sitruksinen sekä hennon savuinen tuoksu ja kuiva, erittäin hapokas, raikas sekä kevyen yrttinen maku.

Nals Margreid Sauvignon Blanc. Italia, Trentino-Alto Adige 2011. Alko nro 529027. Hinta 17,87.
Vihertävän keltainen, kypsän karviaismainen tuoksu ja kuiva, mineraalinen, yrttinen ja hapokas maku.

Plan B SB. Australia, Länsi-Australia 2013. Alko nro 549557. Hinta 11,73. Alkon valikoimiin 17.3.2014.
Vaaleankeltainen, herukkainen tuoksu ja kuiva, hennon trooppisen hedelmäinen, karviaismainen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti