Rypäleet johdattavat viinimaailman perusteisiin. Pinot Noir.

Viini puristetaan rypäleistä. Se tehdään joko yhdestä rypälelajista tai useamman rypälelajin sekoituksena. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun, maun ja olemuksen perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustan, samoin kuin viinien yhdistäminen erin ruokien kanssa. Tutustuminen rypäleisiin on perusta viiniosaamiselle.

Castillo de Molina Pinot on Pääsiäisen, myös Suomenkin paras punaviini. Se valittiin Vuoden viinit -kilpailussa Suomen parhaaksi viiniksi

Mies Vuoden viinin takana on chileläinen arvostettu viinintekijä Marco Puyo.
Marco kertoo miten punaviini, nimenomaan Pinot Noir, sopii kalalle. 
 
 
 
 
PINOT NOIR – LASILLINEN HAASTEELLISUUTTA                               
Lasillinen heleätä pinot noir -viiniä on tutustumisen arvoista, vaikkei viini niitä helpoimpia olekaan. Pinot Noir on pieni, ohutkuorinen ja aikaisin kypsyvä rypälelajike. Rypäle on pienisatoinen ja yksi vaikeimmin viljeltävistä rypälelajikkeista. Pinot Noir viihtyy parhaiten viileässä ilmanalassa, jolloin pitkän kasvukauden ansiosta saadaan aromikkaita ja täyteläisiä rypäleitä. Silloin kun viinintekijä onnistuu, tulee rypäleiden hienostuneisuus viinissä nautinnollisesti esille. Vähätanniininen ja vivahteikas punaviini on tyylikäs kumppaniksi usealle ruokalajille.
 
Pääsiäisen Pinot Noirissa on marjaisuutta, syvyyttä ja sanomaa.

Cono Surin viinijalostamossa Pinot Noir -rypäleet laitetaan käymään avoimiin käymistankkeihin. Perinteisen rypäleiden uuttaminen, pigeage, tapahtuu mekaanisesti. Siinä rypäleiden kuorimassa sekoitetaan päivittäin viinimehun kanssa, jolloin viiniin taltioituu mahdollisimman paljon väri- ja aromiaineita.

Pinot Noirin tuoksuissa voi erottaa punaisia ja mustia marjoja, eksoottisia mausteita, kuivattuja yrttejä ja kohtuullisesti alkoholia. Parhaimmillaan pinot noir -viinit ovat hyvin monivivahteisia, voimakkaan tuoksuisia, täyteläisiä ja marjaisen makuisia. Maussa löytyy leveyttä, pyöreyttä ja sopivaa hapokkuutta. Viinit ovat kuivia, joskin rypäleestä viini saa makeaa hedelmäisyyttä niin tuoksuun kuin makuun. Keveät ja keskitäyteläiset viinit ovat väriltään pääsääntöisesti kevyen punaisia. Nuoren viinin täyteläisen hedelmäiset tuoksut voivat vanhetessaan saada kasvimaisia tai eläimellisiä piirteitä. Tällöin lasista löytyy tuoksahdus keitettyjä vihanneksia tai tallin taustaa.
 
Pinot Noirin kotikenttä sijaitsee Ranskan Bourgognessa
Burgundissa sijaitsevat eräät Ranskan parhaimmista viinialueista. Kalkkikivinen ja hiekkainen maaperä sekä ilmasto vaikuttavat merkittävästi rypäleiden kypsymiseen. Aluetta voisi kutsua tuoksuvien viinien alueeksi. Siellä viihtyy Pinot Noir, yksi Burgundin ja koko viinimaailman klassisista, suurista rypäleistä. Täältä se on levinnyt laajalle, niin vanhaan kuin uuteen maailmaan.
 
Pinot Noir on yksi kolmesta rypäleestä, joista perinteinen samppanja valmistetaan. Se antaa tuolle kuuluisalle kuohujuomalle sille ominaisen rakenteen ja rungon.
 
Saksassa ja Itävallassa Pinot Noir on Spätburgunder nimisenä noussut viinimaailman tietoisuuteen elegantilla keveydellään sekä täyteläisellä maulla. Kasvaneen kysynnän sekä uusien valmistustekniikoiden myötä myös itäisen Euroopan maat ovat alkaneet tuottaa pinot noir -viinejä. Näissä viineissä punaisten marjojen aromit sekä tiukka hapokkuus tulevat korostetusti esille.
 
Yhdysvaltojen Oregon, Uuden-Seelannin Marlborough ja Martinborough, sekä Chile ja Argentiina Etelä-Amerikassa tuottavat marjaisia, mehukkaita sekä täyteläisiä pinot noir-viinejä jotka maistuvat nykykuluttajalle. Perinteinen Vanhan viinimaailman burgundilainen pinot noir on saanut Uudessa viinimaailmassa hedelmäisen olemuksen, jossa viinin hinta ja laatu ovat kohdallaan.
 
Pinot Noir viihtyy ruokapöydässä
Pinot noir -viineihin tutustuminen vie hieman aikaa. Viinien aromimaailma ei välttämättä heti avaudu, ja lisäksi eri alueiden viineillä on omat erityispiirteensä. Viineihin pääsee sisälle, kun niitä nauttii ruokien kanssa. Pinot noirin aromaattisuus, hyvä happorakenne sekä kiltit tanniinit tekevät siitä monikäyttöisen ruokaviinin. Linnuista, varsinkin riistalinnuista, valmistettujen ruokien kanssa viinin hienostuneet, vivahteikkaat ominaisuudet tulevat hyvin esille.

Pinot noir on klassinen lintuviini, jonka marjaisuus, aromikkuus ja kypsä tanniinisuus maistuvat linturuokien kanssa.
 
Perinteinen Burgundin lihapata suorastaan vaatii seurakseen pinot noiria.
 
Nautinnollisessa ateriassa tuoreen punaviinin keveys yhdistyy maksan pehmeää makuun. Juuresten ja sienien makeus ja keveys löytävät hyvän kumppanin hedelmäisestä pinot noirista. Hieman viilennetty pinot noir on onnistunut valinta myös useimpien kalaruokien seuraksi. Savukalan kanssa kuohuva pinot noir rose on maistamisen arvoinen yhdistelmä.
 
Pinot Noir on maailmanmatkaaja
Viinilasillisessa neljä erilaista pinot noir punaviiniä osoittavat rypäleen moninaisuuden. Kasvupaikan terroir antaa viineille omat vivahteensa, joissa kuitenkin Pinot Noirin perusaromit ovat hyvin tunnistettavissa. Château de Mercey edustaa klassista pinot noiria burgundilaisena vaihtoehtona. Sancerre Rouge Les Baronnes tulee sekin Ranskasta, mutta hieman poikkeavalta alueelta, nimittäin Loiren laaksosta. Brancott Estaten Pinot Noir on uusi-seelantilaisen viiniosaamisen laadukas edustaja. Marimar Estaten Pinot Noir osoittaa yhdysvaltalaista viinin tekemisen taitoa luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä.
 
Viinilasillinen:
Castillo de Molina. Chile, Curico Valley 2012. Alko nro 455377. Hinta 10,99.
Vaalean rubiininpunainen, hedelmäinen tuoksu ja täyteläinen, mansikkainen, kypsän tamminen ja vaniljainen maku.
 
Vina Punto Alto Pinot Noir. Chile, Colchagua 2010. Tilausvalikoima 930407. Hinta 20,90.
Rubiininpunainen, marjainen ja yrttinen tuoksu sekä keskitäyteläinen, lämmin, vivahteikas ja savuinen maku,
 
Wolfberger La Louve Pinot Noir 2012. Alko nro 451757. Hinta 18,16.
Punanien, karpaloinen tuoksu ja keskitäyteläinen, punaherukkainen, mausteinen ja tamminen maku.
 
Llai Llai Pinot Noir. Chile, Bio Bio 2012. Alko nro 438117. Hinta 9,99.
Punainen, kypsän karpaloinen tuoksu ja keskitäyteläinen, kirsikkainen ja kevyen mausteinen maku.

Tabalí Reserva Especial Pinot Noir. Chile, Limari 2009. Ravintolamyynnissä.
Punainen, mansikkainen ja mineraalinen viini, jonka maku on runsas, pirteähappoinen, vaniljainen ja pitkä
 
Beau-Monde Pinot Noir. Ranska, Bourgogne 2012Alko nro 447907. Hinta 14,97.
Punainen, puolukkainen tuoksu ja kevyt, keskitanniininen, mausteinen ja hennon tamminen maku.

Château de Mercey Maranges 1er Cru Les Los Roussots. Ranska,Burgundy 2008. Alko nro 478257. Hinta 22,00
Punainen, karpaloinen tuoksu ja kevyt, keskitanniininen, vienon kukkainen ja mausteinen maku.

Sancerre Rouge Les Baronnes. Ranska, Loire Sancerre 2010. Pinot Noir. Alko nro 496597. Hinta 20,80.
Punainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, notkea, vadelmainen, ja hennon tamminen maku.
 
Brancott Estate South Island Pinot Noir. Uusi-Seelanti, Montana 2011. Alkoi nro 466047. Hinta 12,48.
Vaaleanpunainen, punamarjainen tuoksu ja keskitäyteläinen, hennon kukkainen sekä mausteinen maku.
 
Marimar Estate Torres La Masía Pinot Noir. Yhdysvallat, Kalifornia 2009. Alko til.val. 943267. Hinta39,90.
Punainen, marjainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen , tamminen ja pitkä maku. Luomuviini.

Teksti: Heikki Remes

Kuvat: Eeva Remes

Kuvat Cono Sur: Mikko Niemi

www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti