Kuhakääryle on kesäinen grilliherkku

Kesäruoan tekeminen on helppoa. Kuha on suomalaisten suosikki järvikala, siinä on hieno maku ja vähän ruotoja. Reilusta kilonpainoisesta kalasta valmistuu grillissä kätevästi kesäpäivän maukas ateria.

Helppoa ja maukasta kesäkokkaamista; kuhapalat kiedotaan lihasiivuihin ja kypsennetään grillissä.

Kuhakääryleet:
2 kokonaista ruodotonta ja nahatonta kuhafilettä
1 pkt ilmakuivattua kinkkua/pekonia
suolaa
sitruunapippuria
sitruunan puolikas
cocktailtikkuja

Leikkaa kuhafileet neljään osaan, mausta palat suolalla ja pippurilla sekä purista niille hieman sitruunan mehua. Kieritä kalapalat rulliksi, kääri pekonisiivuihin ja kiinnitä rullat cocktailtikuilla. Lihasiivu pitää hauraan kuhan kypsennettäessä kasassa, antaa lisämakua kokonaisuuteen ja säilyttää samalla kalan mehukkaana. Grillaa kääryleitä hiiligrillissä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes kuhan väri on kypsän valkoinen. Poista cocktailtikut ja tarjoile kuharullat uusien perunoiden sekä grillattujen vihannesten kanssa.

Hiiligrillin hohteessa kuhakääryleet kypsyvät mehukkaiksi saaden samalla intensiivisiä savun aromeja.

Kuhan ja tammisen chardonnayn maku on hienostunut
Paahteinen kuhakääryle maistuu Chilen pohjoiskolkasta tulevan Limarin laakson hedelmäisten ja hapokkaiden chardonnay-viinien kumppanina. Limari on pohjoisen viinilaaksoista mielenkiintoisin. Maaperä on mineraalinen ja vähäravinteinen. Sademäärä seudulla jää alle 80 millimetrin vuodessa, ja vähäiset sateet ajoittuvat talvikauteen. Sisämaassa lämpötila on korkeampi kuin rannikkoseudulla, jossa on viileää sekä tuulista. Yhä lähemmäksi rannikkoa siirtyvät viinitarhat tuottavat viileässä ja ainutlaatuisessa kalkkikivisessä maaperässä rypäleitä, joista valmistetaan mineraalisia sekä purevan hapokkaita valkoviinejä.

Chileläisessä Chardonnayssa on hedelmää ja runsautta, ja se maistuu paahteisten kuharullien kumppanina.

Viinilasillinen:
Marques de Casa Concha. Chile, Limari Valley 2011. Alko tilausvalikoima 920627. Hinta 17,48.
Vaaleankeltainen, yrttinen tuoksu ja kuiva, keskihapokas, aromikas ja tamminen maku.

Tekstija kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti