LIPSTIKKAKEITTO MAISTUU KESÄKUUMALLAKIN

Aromikas ja kesäinen lipstikkakeitto tarjoaa vastustamattoman makunautinnon. Lipstikan vahva mausteisuus antaa keitolle täyteläisen maun. Kevyen yrttinen ruoka maistuu myös lämpimänä kesäpäivänä. Lipstikka eli rohtoliperi on ikivanha, Iranin alueelta kotoisin oleva mausteyrtti. Liperin tunnistaa sille ominaisista lehtisellerin, purjon tai lihaliemen aromeista. Erityisen hyvin lipstikka sopii keittojen ja liemien maustamiseen. Lipstikalla sanotaan olevan parantavia ominaisuuksia: se lieventää astman oireita, parantaa ruokahalua ja poistaa kehosta nestettä. Aikoinaan lipstikkaa käytettiin lemmenyrttinä. Tämä näkyy nimissä joita se on eri kielissä saanut. Englanniksi lipstikka on ”lovage” ja saksaksi ”liebesstückel”.

Lipstikkakeitto:
1 dl silputtua lipstikkaa
6 nuorta sipulia
2 valkosipulin kynttä
4 perunaa
2 kanaliemikuutiota
1 l vettä
2 dl kermaa
ruohosipulisilppua
voita

Silppua valkosipulinkynnet sekä sipuli ja hauduta ne voissa kattilassa pehmeiksi. Lisää kuutioidut perunat ja silputtu lipstikka. Anna muhia kattilassa hetken aikaa. Lisää vesi sekä kanaliemikuutiot ja anna keiton kiehua hiljalleen reipas puoli tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja kuumenna. Lisää valmiiseen keittoon lopuksi ruohosipulisilppua.

Lipstikka on aromikas mausteyrtti, joka sopii keittojen ja liemien maustamiseen.
 
Aromit yhdistävät ruoan ja viinin.
Lipstikkakeitossa korostuu yrttisyys sekä pyöreän täyteläinen maku. Mausteiselle ruoalle haetaan viinikumppania vivahteikkaasta ja hieman makeasta valkoviinistä. Lämmin keitto sekä noin 10 asteiseksi viilennetty viini muodostavat maistuvan ja virkistävän kesäpäivän aterian. Kesäistä hedelmäisyyttä tarjoaa raikkaan makea sekä seljankukkasiirapilla aromatisoitu, pirskahteleva Mionetto Il Hugo -viini. Viini on valmistettu kuohuviineistä tutulla tankkimenetelmällä, josta viinin oan saanut pirskahtelevan luonteensa. Il Hugossa viinin aromaattisuus yhdistyy tasapainoisesti lipstikan aromikkuuteen ja viinin tuntuva hapokkuus kuivattaa sekä hieman ohentaa keiton makua.

Viinilasillinen:
Mionetto Il Hugo. Italia, Valdibbiadene. Alko tilausvalikoimanro 903477. Hinta 7,98.
Vaaleanvihreä, kukkainen seljan tuoksu ja makea (80 g/l), hedelmäinen keskihapokas sekä aromikas maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti