Juicen musiikin ja yhteisöllisyyden voimannäyttö Juankosken illassa

”……kai Jamppa hankki Camparin ja shampanjan…
…Mies tuli vuonolta näyttäen huonolta norjalaispaitoineen…”
   Näiden Juhani ”Juice” Leskisen laulujen sanojen myötä käynnistyi Juice Leskisen muistorikas ja lämminhenkinen muisteluilta ”Juicen kunnassa” Juankoskella. Runsaslukuinen koillissavolainen porukka, mm. Juicen soittajakavereita, musiikin vankkumattomia ihailijoita, naapureita sekä muita tuttuja kokoontui perinteikkääseen Soittokunnan taloon viettämään iltaa Juicea muistellen ja kunnioittaen. Juicen musiikki ja tekstit olivat luonnollisesti keskiössä illan menossa trio Heinäpään soitannossa, yhteislauluissa, tarinoissa sekä 30 vuoden takaisissa filmitaltioinneissa Juicen Torin vihkimisestä ja konsertista.


Yhteisöllisyys oli vahvasti läsnä kun Juicen ystävät valmistelivat illan tarjoiluja. Odotuksen ja innostuksen alkavasta illasta sekä musiikillisesta menosta voi aistia tekijäporukan iloisista ilmeistä ja osaavista otteista.
 
Illan luontaisena alkumaljana nautittiin Jampan hankkimaa shampanjaa, jossa Louis Massingin aromien raikkaus ja hedelmäisyys nousivat tyylikkäästi esille.
Louis Massing Champagne Brut. Ranska, Champagne. Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir. Alko 924757.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku erittäin kuiva (6 g/l), hapokas (6,5 g/l), pirteän hedelmäinen.
Louis Massing Grand Cru Blanc de Blancs Magnum Champagne Brut. Ranska,Champagne. Chardonnay. Alko 917138. Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku erittäin kuiva (8 g/l), hapokas (5,9 g/l), kevyen mausteinen, paahteinen.

Alun seurustelujuomaksi ja lämmikkeeksi tarjottiin mukaeltu norjalainen villapaita Carillosta ja oluesta! Drinkin ohje juontaa 30 vuoden taakse Portugaliin, jossa baarikärpäsen puraisema kyyppari suositteli juomaa norjalaisten ykkösdrinkkinä, jossa yksi osa Camparia ja kaksi osaa olutta.
Carillo. Suomi. Alko 133284. Oranssinpunainen, tuoksu katkeroinen, maku makea (190 g/l), keskitäyteläinen, kirpeän marjainen

Ruokaosion alussa maisteltiin kahta chileläistä valkkaria Sibaris Special Rieslinkiä ja Casa Silva Reserva Viognieriä. Viinien vivahteikkuus ja hapokkuus maistuivat hyvin riisipiiraiden sekä erilaisten kylmäsavukalojen ja niistä valistettujen levitteiden kumppaneina. Molempien valkoviinien täyteläisyys istui hyvin myös Lamminpään lumouksen makumaailmaan.

Perjantai-illan menossa aterian pääosassa oli Juicen itsensä kehittelemä Lamminpään lumous, voimakkaan mausteinen paistos porsaanfileestä. Pääruoan varsinaiset punaviinivalinnat tulivat Iberian niemimaalta. Espanjalaisten Murviedron Galeam Crianzan Monastrell-rypäleiden ja Murviedro Reserva Coleccionin -rypäleiden tumman marjaisat, kehittyneet sekä pehmeän nahkaiset aromit sopivat hienosti ruoan makuihin. Espanjalainen Cuatro Tierras on Vuoden Viini 2019. Viinin olemus tarjosi lisää täyteläisyyttä ja eri rypäleiden antamaa vivahteikkuutta, jotka täydentävät tasapainoisesti mausteisen ruoan ja viinin liittoa.

Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas. Chile, Valle de Leyda. Riesling. Alko 541777.
Viherkeltainen, tuoksu kypsän sitruksinen ja maku kuiva (2 g/l), hapokas, hennon nokkosmainen, mausteinen, pirteä.
Casa Silva Reserva Viognier. Chile, Colchagua. Alko 574597.
Vaaleankeltainen, tuoksu herukkainen ja maku kuiva (6 g/l), sitruksinen, hapokas (7,8 g/l) passionhedelmäinen, raikas.
Murviedro Galeam Crianza. Espanja, Alicante 2015. Monastrell. Alko 937317. Sokeri 1 g/l, hapot 4,8 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku täyteläinen, keskitanniininen sekä hennon setrinen. 
Murviedro Colección Reserva. Espanja, Valencia 2014. Tempranillo, Monastrell, Syrah. Alko 954497. Hapot 4,9 g/l.
Tuumanpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku täyteläinen, tanniininen, mausteinen sekä kevyen nahkainen. 
Piedemonte Cuatro Tierras. Espanja, Navarra 2015. Merlot, Tempranillo, CS, Garnacha. Alko 923507.
Tummanpunainen, tuoksu hapankirsikkainen ja maku täyteläinen, tanniininen, karpaloinen sekä tallinen. Hapot 5,4 g/l.

Jälkiruokana tarjotut letut makean marjaisine lisukkeineen maistuivat sellaisenaan, tai löysivät kumppanin illan loppuosan makeista viineistä. Illan menoon ja kokonaisvaltaista sekä tyylikkäisiin yksityiskohtiin paneutumista kuvaa hyvin ruokien menukortti, sisältäen hieman tuntemattomampaa Juicen lyriikkaa. Esimerkkinä menukortin Kosket-runo kotiin viemisiksi, se vaatii ja antaa enemmän useammalla lukukerralla.

Juicen illan edetessä oli aika maistella yhtä Juicen mielijuomaa Vermouth Biancoa. Viileänä lasiin kaadetun yrttisen vermutin raikkaus ja makea mausteisuus käyvät seurustelujuomana niin tapaamisten aluksi kuin lopuksi. Juicen juomana illan päätteeksi se sitoi draaman kaarena illan nautinnolliseksi kokonaisuudeksi. Eikä tässä vielä kaikki, sillä encorena maisteluun nousi vielä lasillinen espanjalaista valkoviiniä Murciasta. Crápula White viinin esille oton voisi ajatella juontuvan nimen verbaliikasta, kalpeana heijastuksena Juicen lyriikoihin, ei niinkään mielikuvana illan annista.
Vermouth Bianco. Suomi. Alko 2757.
Vaaleankeltainen, tuoksu yrttinen ja maku makea (170 g/l), hapokas (4,7 g/l), hedelmäkarkkinen ja hennon mausteinen.
Crápula White Sauvignon Blanc. Espanja, Marcia, Jumilla 2017. Alko 937197.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu herukkainen ja maku kuiva (3 g/l), keskihapokas (6,1 g/l), hedelmäinen ja marjaisa.

Mestari esiin
Juicella on erityinen paikka Juankoskelaisten sydämessä, ja viime aikoina Juice on ollut paljon esillä kirjan sekä elokuvan myötä. Juicen illassa palattiin kuitenkin perusasioiden pariin jälleen kerran, tosin porukan huomioiden tyylikkäästi ja hartaasti pitemmän kaavan mukaan.

 
Illan alussa oli mahdollisuus tutustua entisessä masuunirakennuksessa Juankosken Kulttuurihistoriallisen Seuran ylläpitämään ”Jussista Juiceksi - Juankoskelta Tampereelle" -näyttelyyn. Se kertoo Juhani ”Juice” Leskisen lapsuudesta ja nuoruudesta Juankoskella ja välähdyksiä myöhemmän elämän vaiheista. Niin masuunirakennus kuin Seurantalo sijaitsevat Juankoskella kosken varrella, siksi Juicen illan paikkakin oli tarkoin valittu, onhan Juicella kosketus meihin kaikkeen tavalla tai toisella.

Menon tiivistyessä iltaa kohden ja muusikin sekä jutustelun täyttäessä huonetilan, valmistui backstagella ilmakuivatusta kinkusta tuulenohuita siivuja illan huikopalaa ja huipennusta varten!


Illan ehtyessä oli Mestarin aika astua ”lavalle”,
ensin Juankoskea tunteella -tallenteella, loihtien esiin
..poljennon rennon ja hennon..
.. ja seurassa suulaassa harjoitin viihdyntää…
.. Lauloimme tuttuja uusia juttuja joissa on sydän ja pää..”

 
Ja illan huipentuessa trio Heinäpään soitantaan ja musisointiin Juicen tuttujen kappaleiden parissa.

Kuvat: Satu Tuppurainen, Marita Vanhanen, Heikki Remes
Tekstikooste (mukaellen): Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti