Beaujolais’n kaksi ulottuvuutta ─ Nouveau vs. Cru

 
Beaujolais on yksi Ranskan useista viinituotantoalueista. Alue sijaitsee itäisessä Rankassa ja sijoittuu Burgundin viinialueen eteläpäähän, josta sitä seuraava Rhônen viinialue alkaa. Beaujolais’n maaperä alueen pohjoisosassa on hiekansekaista savea, joka on graniittisen pohjan päällä. Kun taas eteläosan maaperä on rikkaampaa saven ja hiekkakiven sekoitusta.. Beaujolais’n päärypäleen Gamay’n ja alueen terroir’n olemukset heijastuvat hyvin alueiden viineissä. Pohjoisen viineissä on aromaattisuutta, rakennetta sekä vivahteikkuutta ja eteläosan viineissä korostuvat eloisuus, hedelmäisyys sekä nuoruus.

Beaujolais’n viinit jaetaan kolmeen AOC-luokkaan:
-Beaujolais yleisviininä
-Beaujolais Villages, 39 kylän osalta
-Beaujolais Cru käsittää kymmenen hyväksyttyä laadukkainta kylää, eli
  Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie,
  Julienas,  Morgon, Moulin à Vent, Régnié, Saint-Amour

Beaujolais tunnetaan kuitenkin parhaiten jokavuotisista Beaujolais Nouveau -viineistä. Marraskuun kolmas torstai on päivä jolloin joka puolella maapalloa nostetaan malja uuden sadon viineille. Beaujolais Nouveau on tämän viinitapahtuman alkusysäys ja edelleen sen keskeinen ilmentymä. Tänä päivänä ympäri maailmaa korkataan liki kolmekymmentä miljoonaa pulloa primeur-viiniä juhlistamaan uuden viinisadon ensimmäisiä tunnelmia ja makuja.
   Nuoruus on Beaujolais Nouveaun valttina, sillä viini pullotetaan ainoastaan muutama viikko rypäleiden poimimisen jälkeen. Viinin tehdään Gamay-rypäleistä, jotka poimitaan käsin ja suljetaan terttuina hermeettisiin käymistankkeihin. Käymisastioihin johdettu hiilidioksidi saa aikaan käymisen joka murskaa rypäleet sisältäpäin. Näin rypäleiden kuorista ei erity viiniin paljoakaan parkkihappoja ja viini maistuu pehmeältä ja hedelmäiseltä sekä keveältä. Viini on parhaimmillaan, kun se tarjotaan lähes jääkaappikylmänä, eli alle 10-asteisena. Viini on myös tarkoitettu nautittavaksi mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen.
   Lasillinen ”Busoleeta” kohotetaan uuden sadon viinien kunniaksi juhlistamaan uuden viinisadon ensimmäisiä tunnelmia ja makuja. Tämän vuoden Beaujolaissa näkyy ja maistuu viinivuoden 2019 lämpö ja kuivuus. Sen myötä sadosta tuli pienempi, mutta intensiivisempi.

 

Parhaan käsityksen Beaujolais’n viinien erilaisuudesta saa kun lasissa on rinnakkain kolmea alueelle ominaista viiniä; Beaujolais Nouveau ─ Beaujolais Villages ─ Beaujolais Cru.

Viinilasillinen:
Beaujolaisin vuoden 2019 primeur viinit ovat hyvin marjaisia, niiden aromimaailmassa on punaherukkaa ja villivadelmaa. Viinien olemuksessa voi aistia keveyttä, hapokkuutta, hentoa tanniinisuutta ja raikkautta.
Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2019. Ranska, Bourgogne. Gamay, Alko 477977. Hinta 10,90.
Punainen, tuoksu vadelmainen ja maku kevyt, hennon tanniininen, metsämansikkainen, raikkaan marjaisa.

Jean Loron Beaujolais Nouveau Villages. Ranska, Bourgogne 2019. Gamay. Alko 442467. Hinta 11,89.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen ja maku kevyt, punaherukkainen, kukkainen, hennon mausteinen.

Mommessin Morgon Côte du Py. Ranska, Bourgogne, Beaujolais 2017. Gamay. Alko 470377. Hinta 18,98.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, kypsän karpaloinen, setrinen, marjaisa, raikas, elegantti.

Teksti ja kuva: Heikki Remes
Viinikuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti