Espanjan Herkut – tikusta asiaa

Ruokamaailman on Espanjaa kiittäminen monestakin makuelämyksestä, jossa tapakset ja pintxot ovat luoneet omalta osaltaan uutta ruokakulttuuria pienten maisteluannosten kautta. Tätä kautta ulkona syöminen on saanut uusia ulottuvuuksia, rennompien, yhteisöllisten ja nautinnollisempien elämysten myötä. Tapakset ja pintxot ovat varsinkin Espanjassa oleellinen osa yhdessäoloa tai kokoontumista ennen lounasta tai työpäivän jälkeistä päivällistä. Silloin nautitaan ruokahalua nostattavia tai pieneen nälkää sopivia ruoka-annoksia. Maistelupalojen juomina maistuu pieni lasillinen viiniä, cavaa, kuivaa sherryä tai olutta.


Tapaksen taustat ja tarinat ovat monellekin tutut. Andalusiassa, jossa tapas-kulttuurin arvellaan kehittyneen, ravintolatiskillä oli tapana suojata sherrylasillista lasin päälle asetetulla kannella (tapa), leivällä tai vastaavalla. Tätä myötä yhdistyivät alkujaan pienet, yksinkertaiset kylmät ruoka-annokset juomien makupaloiksi. Nykyään tapaksina tarjoillaan usein pienillä lautasilla olevia helppotekoisia, maistuvia, suolaisia suupaloja, kuten oliiveja, pieniä paprikoita, perunamunakasta, katkarapuja, sardelleja, mausteista makkaraa ja ilmakuivattua kinkkua.

 
Pintxot ovat lähtöisin Pohjois-Espanjan Baskimaasta, jossa alueen kielen, baskin mukaan Pintxo tarkoittaa lävistettyä. Sitä kautta selittyy pintxojen nimi ja rakenne, jossa leivän palalle rakennetut raaka-aineet ja esillepano kiinnitetään hammas- tai cocktail-tikulla. Edustavimmillaan pintxot ovat hyvin taidokkaita ja monivivahteisiakin ”syötäviä taideteoksia”. Pintxojen tikuilla on myös toinen käytännöllinen merkitys, jossa ravintolan asiakas poimii valikoimista haluamiaan tuotteita ja nautittuaan ne vie pintxojen tikut kassalle, jossa maksu peritään tikkujen lukumäärän perusteella.


Angel Silva Solis pitää Kuopion Kauppahallissa laadukasta espanjalaista Tapas&Gourmet myymälää, jossa taidokkaat pintxot ja tapakset ovat pääartikkeleina. Angel on kotoisin Koillis-Espanjasta, Pla de Pagesin alueelta. Angelin valmistamien oheisten pintxojen ja tapaksien viinikumppanit tulevat Pohjois-Espanjan arvostetuilta viinialueilta; Kataloniasta, Navarrasta, Penedesistä, Rias Baixasista ja Ribera del Duerosta.


Lasillinen kuohuvaa on tyylikäs tapa aloittaa makumatka espanjalaisten eväiden pariin, varsinkin kun tarjolla on Barcan virallinen juhlakuohuva FC Barcelona Cava Brut. Vegaaninen cava on kolmen perinteisen rypäleen, Macabeon, Xarel-lon ja Parelladan sekoitus. Tasaveroisen makukumppanin tarjoaa Flors Blanques Organic Cava Reserva Brut. Cavan perinteisistä, luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä valmistuu vegaaninen viini, jonka toinen, 24 kuukauden käyminen sakan päällä tuottaa viiniin tyylikkäät ja pitkään kestävät kuplat.


Papas arrieras Wrap tapas valmistuu valkosipulista, perunasalaatista, katkaravuista ja oliiviöljystä. Täyteläisen ja kermaisen wrapin makujen kanssa voi maistella vivahteikkaita sekä hedelmäisiä rose- ja valkoviinejä. Rosado de Azul y Garanza tulee Pohjois-Espanjasta Navarran viinialueen kuivista ja karuista kasvuolosuhteista. Tempranillosta ja Garnachasta valmistetun roséviinin maku on marjaisa sekä runsaan hedelmäinen. Valmiñor Serra da Estrela Albariño tulee Galiciasta Rías Baixasin alueelta. Atlantin merellinen läheisyys antaa Albariño-rypäleelle raikkautta ja lämpökontrolloitu käyminen terästankissa tuottaa viinille hienostuneen, miellyttävän hapokkaan sekä vivahteikkaan makumaailman.


Piquillo paprika-makrilli pintxon maussa on vivahteikkuutta ja voimaa, joten sen viinikumppanilta vaaditaan vastaavuutta. Entre Vinyes Oniric tulee Penedesin alueelta, jossa viini on tehty yhdesta cavan kolmesta perusrypäleestä- Xarel-lo:n 80-vuotiaat viiniköynnökset tuottavat rypäleitä aromaattiseen ja raikkaaseen viinin, joka on tuotettu luonnonmukaisesti ilman malolaktista, pehmentävää käymistä.


Serrano kinkku-juusto ja Chistorra-pekoni pintxot saavat viinikumppanit Garnacha ja Tempranillo rypäleiden viineistä. Marqués de Nombrevilla Old Vines Garnacha tulee Kataloniasta, jossa tilan Garnacha-viiniköynnökset ovat yli 50-vuotiaita. Viiniköynnösten sijainti korkealla 600─800 metrissä tuottaa rypäleisiin ja sitä kautta viinin rakenteeseen värikylläisyyttä ja täyteläisyyttä. Malasenda Roble Tempranillo tulee arvostetulta Ribera del Dueron alueelta, jossa terroir on tuulinen, vähäsateinen, hiekkainen sekä sorainen. Viininvalmistuksen tuloksena syntyy moderni, raikas ja ryhdikäs punaviini.

Teksti ja viinikuvat: Heikki Remes
Kuvat: viini&ruoka Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti