3.9.2020

Luomuruokaa läheltä – nautitaan kasviksista, sienistä ja sorsasta

Kesän jälkeinen aika tarjoaa lähellä tuotetun ja luonnonmukaisen ruoan ystäville todellisia elämyksiä niin luonnosta kuin kotipihasta. Elokuussa käynnistyvän metsästyskauden saaliista sekä ryytimaan kasveista valmistuu maistuva ja luonnonmukainen ateria. Syksyinen ateriaelämys on yhtä makujen juhlaa, jossa viinit täydentävät lautasmatkan hienostuneeksi ja juhlavaksi kokonaisuudeksi.

Syksyinen makuelämys; kermaista sorsanrintaa, kukkakaalipyreetä, freesattuja metsäsieniä ja kasviksia.

Kermaiset sorsan rintafileet
sorsan rintafileet, 2 kpl
1 rkl voita
mustapippuria rouhittuna
suolaa
2 rkl creme fraichea
hieman ruokakermaa

Ota rintafileisiin pinta ruskistaen pannulla voissa noin kaksi minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Voitele vuoka ja laita fileet uuniin kypsymään 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi, kääntele välillä. Lisää loppupuolella sekaan creme fraiche ja hieman ruokakermaa. Tarkista maku ja suurusta kastike tarvittaessa.

Kukkakaalipyree
500 g kukkakaalia
3 ruokalusikallista creme fraichea
40 g voita
hieman merisuolaa myllystä
0,5 dl ruohosipulia silputtuna

Huuhtele ja leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi. Keitä palat vähässä vedessä kypsiksi noin 8 minuuttia. Valuta keitinvesi pois. Lisää kattilaan creme fraiche ja voi. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta suolalla. Lisää lopuksi sekaan ruohosipulisilppu.
 
Leikkaa rintalihat ohuiksi viipaleiksi ja asettele lautaselle. Lisää viereen kukkakaalipyree, reunalle freesatut kantarellit ja mustatorvisienet sekä ryöpätyt pavut. Kermainen kastike täydentää ateriakokonaisuuden, johon lopullisen kruununsa asettavat maistuvat viinivalinnat.

Sorsaviinit kunnioittavat luomuruokaa
Jos on ruoan raaka-aineissa sanomaa ja laatua, niin vähintään samaa voi sanoa viineistä.
    Aito samppanja sopii hyvin makuja korostavalle ja esteettiselle riista-aterialle, ensin maljajuomana keittiöväelle ja sitten vivahteikkaiden makujen kyytipoikana. Montaubret on Pinot Noir -rypäleistä tehty samppanja, jossa rypäleen marjaisuus sekä viinin yrttinen ja mineraalinen vivahteikkuus täydentävät tasapainoisesti ateriakokonaisuutta.
   Rhônen klassinen punaviini Chateauneuf du Pape on täsmävalinta syksyiselle lintuaterialle. Viinissä on tuntuvaa marjaisuutta, mausteisuutta, mehevyyttä sekä tunnelmallisuutta. Le Moulin Teyround on kolmen rypäleen, Grenachen, Mourvedren ja Syrahin sisältämä viinikokonaisuus, jossa on syksyn värikkyyttä sekä aromikkuutta. Viinin makumaailma on vivahteikas ja rakenne tasapainoisen hapokas sekä pehmeän tanniininen.

Viinilasillinen:
Montaubret Champagne Brut. Ranska, Champagne. Pinot Noir. Alko 924457. Hinta 27,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku erittäin kuiva (9 g/l), sitruksinen, yrttinen ja mineraalinen.

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud. Ranska,Rhone 2017.Grenache,Mourvedre,Syrah.Alko 6911.Hinta 31,98.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, karpalohilloinen, luumuinen, mausteinen, mehevä

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti