6.9.2020

Terveiset viinitarhoilta ja viininäkymistä vuonna 2020

Nyt on se aika pohjoisen pallonpuoliskon viinitarhoilla jolloin vuoden työt ovat kiireimmillään. Aika menee aamusta iltamyöhään rypäleiden parissa tarhalla. Rypäleet pitää saada nopeasti korjatuksi talteen ja saman tien puristetuksi viinimehuksi tankkeihin. Se on myös taistelua säiden armoilla, jossa pahimmillaan sateen tai reakuuron sattuessa rypäleiden keruun joutuu keskeyttämään, eikä se ole hyväksi rypäleiden laadun kannalta. Ohessa kolme hyvin ajankohtaista tervehdystä parin päivän takaa suoraan viinitarhoilta, Juha Berglundilta Chateau Carsiniltä Bordeauxista, Joan Cusinelta Pares Baltalta Filafrancasta Penedesistä ja Satu Lappalaiselta Vicarage Lanelta Marlboroughsta Uudesta-Seelannista.

Viinillinen tervehdys Chateau Carsinilta!
Keväthän oli poikkeuksellisen aikaisessa ja viime talvena meillä Bordeaux'ssa ei ollut oikeastaan pakkasta juuri nimeksikään. Niinpä normaali "luonnollinen puhdistuminen" pakkasen johdosta jäi tarhoilla toteutumatta ja tästä johtuen ainakin meillä on ollut suuria ongelmia härmätautien ja homesienitautien kanssa (mildew & oidium). Varsinkin merlot -lajikkeen tarhat, jotka ovat meillä yli kaksi kolmasosaa kaikista punaisista tarhoista, ovat kärsineet ja oletamme, että poimimme näiltä tarhoilta ehkä 1/5 - 1/2 normaalisatoon verrattuna. Myös valkoviinitarhat tuottavat tänä vuonna huomattavasti normaalia vähemmän, mutta menetykset ovat kuitenkin rajallisia. Tämä vaikuttaa dramaattiselta, mutta normaali toiminnalle tästä ei juuri synny suurta haittaa, sillä varastossa meillä on huomattavat määrät edellisten vuosien viinejä.

Aloitimme ennätysaikaisin - jo 18 päivä elokuuta ja ensimmäiset valkoviinit ehtivät käydä jo kuiviksi elokuun loppuun mennessä. Tämä on siis ennenkuulumatonta ja täysin poikkeuksellista. Muistelen, kuinka eläkkeellä oleva pehtoorimme totesi vuonna 2003, että hänen tietojensa mukaan tällä seutukunnalla ei koskaan aloitettu 1900-luvulla sadonkorjuuta elokuussa - aina syyskuun puolella, ja täytyi mennä 1800-luvulle, kun tämän laatuinen ihme kirjattiin kirjoihin. Niinpä ilmastonmuutos tuntuu meilläkin kyllä todelliselta.

Valkoviinien laatu on käsittääksemme hyvä ja olosuhteet tarhoilla nyt varsin mukavat. Tänne on povattu kaunista ilmaa, joka pitää ainakin toistaiseksi homeet poissa. Elokuun alussa täällä oli vielä suoranaista kuivuutta, mutta kahdessa erässä saimme noin 60 millimetriä vettä, joka osaltaan sai viiniköynnökset jatkamaan normaalia kypsymistään. Onneksi raekuuroilta on ainakin tähän asti vältytty. Päivälämpötilat ovat noin 25 astetta varjossa, vaikka huomenna perjantaina on luvattu reilusti yli 30 astetta. Yölämpötilat ovat kuitenkin suhteellisen viileät (noin 12 astetta) joten rypäleiden happopitoisuus säilyy todennäköisesti suhteellisen hyvänä päivälämmöstä huolimatta. Oletettavasti aloitamme kuitenkin punaviinitarhojen poiminnan jo ensi viikolla - roseeta olemme toki jo poimineet.

Terveiset Carsinin keittiöstä, missä olen saanut enemmän tai vähemmän vakituisen tehtävän. Meitä on normaalivuosiin verrattuna nyt vain kourallinen - iltaisin ollut vain viisi henkilöä, kun normaalisti väkeä on reilut kaksikymmentä. Siihen nähden poiminta on edennyt erinomaisesti.

                                                           T. Juha "Pokku" B.
                                                           www.carsin.com

Hyvät viinin ystävät Suomessa tervehdys Pares Baltalta!
Kuluneen vuoden alku on ollut Penedesissä yksi sateisimmista viime vuosina. Kosteuden myötä viiniköynnösten kasvukausi alkoi epätavallisen aikaisin, ensimmäisten silmujen ja versojen noustessa esiin 10 päivää keskivertoa aiemmin. Huhtikuu saapui ja sateet vain jatkuivat kosteampina kuin koskaan sadan vuoden aikana. Sitten toivoimme sateiden vähenevän, toukokuu saapui - kuukausi jolloin viiniköynnökset aloittavat kukintansa – tuoden mukanaan raekuurot, jotka vakavasti vahingoittivat viiniköynnöksiä Finca Els Pujolsin tarhoilla.

Kesäkuussa, normaalisti pölyttymisen aikaa viinitarhoilla, sateiden jatkuessa väliin ilmaantui aika ajoin aurinkoisia ja kuumia päiviä.
Nämä kaksi tekijää – sade ja aurinko ─ kukkimisen ja rypäleiden kasvun aikana toivat viiniköynnöksiin homekasvustoa laajalti koko Penedesin alueella, pahemmin alavilla alueilla ja vaikuttaen voimakkaammin herkkiin rypäleisiin kuten Merlot ja Macabeo.
Lopputuloksena työt viinitarhoilla ovat olleet hyvin intensiivisiä ja työntäyteisiä, kuten versoston hoitoa (green pruning) kosteuden tuomien sienitautien välttämiseksi. Samoin kolminkertaistimme biodynaamisten preparaattien käyttöä, kuten nokkosta, 501 (silica), kontrolloidaksemme ja lieventääksemme homeen hyökkäyksiä.

Kevään ja kesän lämpötilat ovat olleet normaalit, lukuun ottamatta heinäkuun viimeistä viikkoa ja elokuun alkua jolloin lämpöaalto ilmaantui.
Tämän kuumuuden sekä luultavasti homeeseen tehtyjen estotoimien johdosta viiniköynnökset kehittyivät epätavallisen voimakkaasti ennakoiden valmistautumista rypäleiden poimintaa jo elokuun puolivälissä.

Tällä hetkellä olemme keränneet rypäleet jo 70 %:stä tarhoiltamme ja määrä on 60 ─ 90 prosenttia pienempi kuin keskimääräin, joten tämän vuoden rypälesato on super pieni määrien osalta.

A picture of two days ago, we were picking the Xarel.lo Grape and another from winetasting in Juankoski 2019!
Best personal regards, Joan Cusine Carol
https://paresbalta.com

Kuva Jaana Mustonen
Lopputalven tervehdys Uudesta Seelannista!
Meillä täällä Vicarage Lanen viinitilalla talvi on ollut hyvin erilainen kuin normaalisti. Yleensähän me olemme tämän Uuden Seelannin talven Suomessa, markkinoimassa viinejämme ja nauttimassa Suomen kesästä. Tänä vuonna korona järjesteli asiat vähän uusiin puihin ja sulki maamme rajat käytännössä kokonaan. Eipä lähdetty Suomeen, ei. Nyt olemmekin poikkeuksellisesti tehneet viinitilahommia koko talven, keskittyen oman tilamme uusiin istutuksiin. Olemme tehneet talven leikkuut nuorten köynnösten kohdalla itse, antaen jokaiselle köynnökselle aika paljon ylimääräistä aikaa ja huomiota. Erittäin hitaasti on projekti edennyt ja edelleenkin meillä on melkein 3,000 köynnöstä tekemättä. Talvi taitaa loppua ihan liian nopeasti ja pitänee pyytää loppurutistuksiin kontraktorilta vähän apujoukkoja. 

Virallisestihan meidän talvi loppuu nyt elokuun lopussa, mutta kyllä kevät jo puskee päälle aika hurjaa vauhtia. Hedelmäpuut kukkivat ja varhaiskevään kukat, kuten narsissit, alkavat olla jo ohi mennyttä aikaa. Toivottavasti köynnökset eivät vielä ihan heti ymmärrä kevään tuloa. 😉 Mahla liikkuu kyllä jo oksissa, niin että kovin kauaa eivät silmut enää pysy lepotilassa.

Viime syksyn sato (2020 vuosikerta) oli yksi parhaista sadoista laadullisesti. Määrällisesti jäätiin noin keskivertoon tai jopa hieman sen alapuolelle, mutta laatu on loistava! Vuoden 2020 vuosikerta tullaan muistamaan niin sadonkorjuusta koronaviruksen keskellä kuin erinomaisesta laadusta. Meidän uusi Sauvignon Blanc 2020 rantautui Suomeen noin viikko sitten ja varmasti sitä jo joidenkin Alkojen hyllyiltä rupeaa löytymään. Suosittelen maistamaan! Muita viinejämme unohtamatta, tietenkin. 😉

Nyt kun emme itse pääse sinne teitä tapaamaan, maistattamaan viinejämme ja kertomaan kuulumisia, toivomme että saatte lämpimät terveisemme näin Heikin kautta. Toivottavasti ensi kesänä pääsemme taas henkilökohtaisesti vetämään viini-iltoja ja maistelemaan viinejämme teidän kanssanne.

Nautinnollista syksyä sinne kaikille meiltä täältä Vicarage Lanen viinitilalta!
Satu & John
www.vicaragelane.co.nz

Kokonaisuuden koonnut Heikki Remes, viinimies Västinniemeltä
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti