Sorsaconfit on maukas versio sorsan koipilihasta

Ruoanlaitto sinällään on helppoa, kunhan vain raaka-aineet ovat kasassa ja alkuvalmistelut tehty. Keittiötyössä yksi tämän päivän suuntauksia on hyödyntää raaka-aineista kaikki, niin että hävikki minimoidaan. Elokuussa käynnistyneen sorsastuskauden lopputulos, liki puoli miljoonaa vesilintua tarjoavat tästä hyvän esimerkin. Sorsan arvostetuimmat osat, täkkälihat kiinnostavat kyllä metsästäjiä, mutta mielenkiinto sorsan muihin osiin on hyvinkin vähäistä. Kuitenkin sorsan koivet ja siivet tarjoavat paljonkin lihaisaa raaka-ainetta hyödynnettäväksi eri ruokiin. Sorsaconfit on perinteinen tapa lihan kypsentämiseen ja säilyttämiseen, mutta yhtä lailla sopiva nostettavaksi uunista heti pöytään.
Sorsan koipilihat ja tuoreet yrtit tarjoavat yksinkertaiset raaka-aineet, joista uunissa rakentuu aromikas makuelämys.
Sorsaconfit on helppotekoinen ruoka. Puhdistetut koivet suolataan ja maustetaan viherpippurilla, laitetaan yrttien (salvia, rosmariini) kanssa pieneen uuninkestävään uunivuokaan. Lihat peitetään valkosipulilla ja sitruunalla maustetulla oliiviöljyllä. Nostetaan 120-asteiseen uuniin ja annetaan kypsyä 2-3 tuntia, kunnes liha on mureaa.
Mikäli sorsankoipiin haluaa lisää väriä ja hieman paahteisuutta niin se onnistuu kun koipilihat ruskistetaan nopeasti paistinpannulla.
Pinot Noir on klassinen viinivalinta linturuoalle ja kalifornialainen Hahnin hienostuneisuus tekee sorsa-ateriasta hyvin maistuvan makukokonaisuuden.

Viinilasillinen: Hahn Pinot Noir. Yhdysvallat, Kalifornia, Monterey 2018. Alko 479657. Hinta 18,69. Karmiininpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, metsämarjainen, kukkainen, tyylikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti