Taivaallisen hyvä taimen ja wivahteikas Wah makuelämöivät ruokapöydässä

Makuasiat ovat pienestä kiinni, yksikertaisimmillaan ja nautinnollisimmillaan kyse on raaka-aineista ja ruoan viinistä. Syksyisin onnistuu joskus saamaan tuoreen järvitaimenen, joko itse pyytäen tai kauppahallin matalikolta. Joka tapauksessa tilaisuus pitää hyödyntää ja yrttinen, kirkaslieminen kalakeitto on yksi hyvinkin varteenotettava vaihtoehto. Kalan perkeistä keitetty kalaliemi luo maistuvan pohjan keitolle joka täydentyy kotipuutahan vihanneksista ja järvitaimen kalapaloista. Lopullisen sinetin tasapainoiselle makuelämykselle asettaa yrttinen valkoviini.
Kirkas kalakeitto on tavoittelemisen arvoinen makuyhdistelmä, jossa järvitaimen ja tuoreet puutarhan antimet ovat pääosassa.
Tuore, vasta pyydetty järvitaimen on täyttä tavaraa alusta loppuun. Ruodot ja pää menevät kattilaan, jossa niistä keitetään kalaliemi laakerinlehden, sipulin ja valkopippurin kanssa
Yksikertaiset, tuoreet perusraaka-aineet ovat valttia kalakeitossa, näin kalan oma maku pääsee hyvin esille. Kirkas kalakeitto, 2‒3 annosta: reippaan kilon painoinen järvitaimen, jonka ruodoista ja päästä keitetään liemi kalakeittoon 2 pientä porkkanaa 2 pienikokoista sipulia varsiselleriä voita valkopippuria 2 laakerinlehteä suolaa vettä Fileoi kala. Laita ruodot, pää, laakerinlehdet sekä valkopippurit kattilaan vähään veteen ja keitä niistä liemi. Erottele ruodoista talteen kypsät lihapalat ja ota erityisesti talteen pään isot poskilihat. Lisää paloitellut vihannekset liemeen. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä. Lisää keittämisen loppupuolella kalapalat. Mausta keitto suolalla ja nokareella voita ja koristele tuoreella ruohosipulilla/tillillä.
Australialainen valkoviini Wah on kolmen rypäleen sekoitus, jossa raikas hedelmäisyys ja yrttisyys nousevat hyvin esille. Viinin hento yrttinen aromikkuus ja maltillinen hapokkuus sopivat tasapainoisesti vivahteikkaan kalakeiton makuihin.
Viinilasillinen: Jacob’s Creek Wah. Australia, S-E Australia 2017. Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc. Alko 508317. Hinta 12,90. Vaaleanviherkeltainen, tuoksu yrttinen, maku kuiva (3 g/l), hapokas (5.4 g/l), sitruksinen, mausteinen, pirteän maukas.
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti