Balatoni fogas johdattaa uunikuhan ja Furmintin makuihin

Vuosikymmenien takainen matka Unkarissa ja Budapestin ulkopuolella sekä perinteisen maalaisravintolan, Sipos Halászkertin tarjoama, kokonaisena uunissa kypsennetty kuha – Balatoni fogas - ja sen pyyntipaikalta, Balaton-järven viinialueelta tuleva Furmint-viini jäivät pysyvästi mieleen. Muuruvedestä juuri pyydetty kuha ja sen kanssa maisteltava kuiva unkarilainen valkoviinin Mad Dry by Tokaj vievät samoihin makunautintoihin. Vesi vaan on vaihtunut ja vaikka sitä on virrannut vuosien varrella, niin makumaailmassa on paljon samaa.
Hienostuneen makunsa puolesta kuhaa pidetään yhtenä arvostetuimmista kaloistamme. Valmistuksessa kannattaa huomioida sen vähärasvaisuus ja mieto maku. Tuore kala ei tarvitse paljon mausteita, useasti pelkkä suola riittää. Vähäruotoisena, kiinteälihaisena ja nopeasti kypsyvänä siitä saadaan maittavia kalaruokia.
Uunikuhan valtteina ovat hienostunut maku, vähäruotoisuus sekä valmistuksen helppous. Kypsä kuha, kasviksia, sieniä ja maistuva viini, muuta ei kuhaherkkuun tarvita. Uunikuhaa (4:lle): 1 kg kokonainen, tuore kuha 1 nippu sipulia 1 nippu tilliä 3 rkl voita 1 tl suolaa vähän sitruunamehua Suomusta kuha. Poista sisälmykset ja kidukset, sekä vedä selkäevän viereen vatsapuolelle viilto. Mausta suolalla ja vähäisellä määrällä sitruunamehua sisältä ja päältä. Laita tilliä sekä voita kalan vatsaan, ja loput kalan päälle. Aseta kala uunivuokaan sipulien kanssa. Paista 200 asteessa valellen vuoassa olevalla nesteellä. Kuha on valmista, kun se on saanut hienon ruskean pinnan ja selkäevä irtoaa (n. 45min.).
Kevyehkö valkoviini sopii kuhalle Miedonmakuisena kalana kuhalle kannattaa hakea neutraali, vähähappoinen valkoviini. Ruoan valmistustapa, sen kanssa tarjottavat lisäkkeet ja kastike sanelevat lopullisen viinivalinnan. Uunikuhaan makua antavat puu-uunista välittyvä paahteisuus sekä valmistuksessa käytettävä voi ja sitruunamehu. Unkarilaisen Mad Dry by Tokajin päärypäleen Furmintin pureva raikkaus ja hedelmäisyys sekä reipas happoisuus takaavat maistuvan makunautinnon kalaherkun kanssa.
Mad Dry by Tokaj tuo monelle mieleen makean viinin Tokajista. Vaikka viini tulee samoilta alueilta, niin siinä halutaan nostaa esille alueelta tulevan valkoviinin laadukkuus. Madin kylässä kasvavat viiniköynnökset sijaitsevat ikivanhalla vulkaanisella sekä mineraalisella maaperällä ja ovat istutettu etelää ja länteen suutautuen. Näin viinin käytetyissä rypäleissä on ainutlaatuista aromikkuutta, raikkautta sekä mineraalisuutta. Rypäleiden korkea sokeripitoisuus tuottaa viiniin voimaa ja täyteläisyyttä. Viinissä halutaan korostaa maaperää (terroir) sekä rypäleiden omaa aromikkuutta, eikä viiniä ole kypsytetty tammitynnyreissä. Rakenteensa ansiosta viini kestää hyvin varastointia.

Viinilasillinen: Mad Dry by Tokaj. Unkari, Tokaji 2017. Furmint, Hárslevelü, Sárgamuskotály. Alko 938464. Hinta 14,99. Vegaani. Vaaleankeltainen, tuoksu aprikoosinen, maku kuiva (1 g/l) hapokas (6.1 g/l), mineraalinen, raikkaan hedelmäinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti