Kaalilaatikko maistuu aina viimeiseen haarukalliseen asti

On ruokia jotka ovat helppotekoisia ja paranevat oleutuessaan niin, että ovat parhaimmillaan juuri kun ne loppuvat. Kaalilaatikko toimii tästä maukkaana makumuistutuksena erityisesti syysajan ajankohtaisena ja arkisena ruokana. Kaalilaatikossa on täyteläisyyttä ja mausteisuutta, hieman lisävivahteita voi hakea ruoan viinivalinnasta ja kokeilla viinikumppanina maanläheisiä valko- ja punaviinejä.
Kaalilaatikko
1 kg keräkaali
2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 dl puuroriisiä
3 rkl siirappia
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
valkosipulijauhetta
hieman voita
lisukkeeksi puolukoita

Suikaloi kaali ja anna pehmennä hetken kiehuvassa vedessä. Hienonna sipuli ja ruskista jauhelihan kanssa. Anna kuullottua hetken, mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella. Laita voideltuun vuokaan kerroksittain kaalia, riisiä, jauhelihaa sekä väliin hieman siirappia. Lisää kasvisliemi ja laita pinnalle muutama voinokare. Anna kypsyä uunissa 200 asteessa noin pari tuntia.
Alentejanon viinit maistuvat ruoan kumppanina
Ruoan ja viinin liitto on aina ajankohtainen ja haasteellinenkin tehtävä. Viinivalinta hakee tasapainottavia makuelementtejä kaalilaatikon pehmeyteen ja täyteläisyyteen sekä hennon paahteiseen ja makeahkoon vivahteeseen. Tasapainoiset ja maanläheiset viinikumppanit löytyvät Portugalin Alentejanon alueelta. Paahteisen ja pehmeän maukkaan kaalilaatikon kanssa maistuvat niin valkoiset kuin punaiset viinit, joissa on herukkaisuutta sekä aromaattisuutta, voimaa ja raikasta hapokkuutta.
Viinilasillinen: Herdade São Miguel Colheita Seleccionada Branco. Portugali, Alentejano 2022. Alko 942067. Hinta 13,99. Rypäleinä Antao Vaz, Verdelho, Viognier. Vaaleankeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva, hapokas, kukkainen, mineraalinen sekä vivahteikas.

Herdade de São Miguel Colheita Seleccionada Tinto. Portugali, Alentejano 2021. Alko 934297. Hinta 13,99. Rypäleinä Aragonez, Ailcante Bouchet, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Tricandeira. Tummanpunainen, tuoksu boysenmarjainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, yrttinen sekä mehevä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti