KUKKOA VIINISSÄ – kukon lento päätyi pataan

”Kukko kiekuu punaheltta kanatarhan turva on..” lauletaan laulussa, vaan ei enää, sillä portugalilainen punaviini odottaa sopivaa aterian osaa, jotta pääsee maisteltavaksi ruoan kumppanina. Ja mikäpä sen paremmin sopisi kukkoviinin kanssa tarjolle kuin perinteinen ranskalainen cog au vin, kukkoa viinissä. Punaviinissä kypsytetty kukko sopii hyvin syksyiseen ruoanlaittoon niin ajankohdan, makujen kuin helpon tekotavan johdosta.
Coq au vin – tuoksua, väriä ja makua
Perinteistä ranskalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan edustaa punaviinissä kypsytetty kukko - coq au vin. Ainekset ovat yksinkertaiset ja ruoan valmistaminen helppoa. Mutta itse ruoka ja sen tekeminen antavat monenlaisia nautintoja. Siinä vaiheessa, kun ruoka on padassa, se kiihottaa ruokahalua viinillisen houkuttelevalla sekä yrttisen mausteisella tuoksullaan. Viinistä kukko saa kauniin viininpunaisen värinsä, joka tulee hyvin lautasella esille. Maku on täyteläinen sekä pehmeän nautinnollinen. Perinteisessä ranskalaisessa reseptissä käytetään sianlihaa tai pekonia lihojen ruskistamiseen ja padassa makua antamaan. Samoin käytetään vehnäjauhoja lihojen paneroimiseen ja keitinliemen suurustamiseen. Ruoan maun kannalta ne eivät kuitenkaan ole tarpeellisia. Lisäksi ne turhaan lisäävät ruoan energiasisältöä.
Punaviinikukko:
yksi kukkopoika tai kokonainen broileri
8 pientä sipulia
pieniä kokonaisia porkkanoita
3 valkosipulin kynttä
laakerinlehtiä
timjamia, tuoreena ja kuivattuna
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
½ plo punaviiniä
1 prk kokonaisia, pieniä herkkusieniä

Paloittele kukko/broileri annospaloiksi. Ruskista palaset sekä kokonaiset sipulit paistinpannulla ja siirrä ne pataan. Lisää mausteet paistinpannulle, anna niiden makujen herätä ja lisää sitten puoli pullollista punaviiniä. Kaada seos pataan ja anna kokonaisuuden hautua vähintään tunnin ajan, kunnes liha tuntuu kypsältä. Lisää kypsentämisen loppuvaiheessa herkkusienet. Koristele tuoreella timjamilla ja nosta ateria tarjolle suoraan padassaan. Tarjoile ruoan kanssa kanaliemessä keitettyä riisiä, salaattia ja vaaleaa maalaisleipää.
Kukko tiensä päässä, matkalla parempiin suihin.

Samaa viini padassa ja lasissa.
Viinin valinta tälle ruokalajille on helppoa. Ruoanvalmistuksessa käytettäväksi viiniksi kelpaa edullinen, paikallinen viini. Yksinkertaisinta on hankkia viini, jota voi hyödyntää ruoan valmistuksessa ja nauttia myös aterialla. Viinin tehtävänä on antaa väriä ja makua ruokaan. Viinin sisältämä alkoholikaan ei tuota ongelmia, sillä se haihtuu valmistusvaiheessa pois. Punaviinikukon perinteinen viini haetaan Bourgognesta, mutta portugalilaisen Rabo de Galon maltillinen ätanniinisuus ja pehmeys sopivat viinikukolle vähintään yhtä hyvin.
Lopuksi voitaneen todeta, että vaikka viini on kannuksensa hankkinut, niin sen taru on yhteneväinen kukon kanssa, molemmat tulevat nautituksi hartaudella!

Viinilasillinen:
Rabo de Galo Reserva. Portugali, Algarve 2018. Touriga National,Aragonez,Alicante Bouschet. Alko 404247. Hinta 14,98.
Punainen, tuoksu hapankirsikkainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, setrinen, roteva.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti