Hirvikeitossa on luomua ja maanläheisyyttä

Hirvi on suomalaisten riistaeläinten kuningas. Tänä päivänä hirven lihaa on kaikkien saatavilla, joten hirvikeitossa pääsee maistamaan aidon riistaeläimen makua. Yksinkertaisesti maustettu hirvikeitto, sen luomujuurekset ja hillitty maustaminen tarjoavat vivahteikkaat sekä pehmeän täyteläiset makuvivahteet.  Jos lautasella on hieman harvinaisempaa herkkua, niin lasiinkin kannattaa laskea jotain täyteläistä sekä muhevaa punaviiniä, joka on valmistettu myöskin ei-jokapäiväisestä -rypäleestä, kuten Montepulciano d'Abruzzosta.

                      
Lautasellisessa hirvikeittoa on maukkaan täyteläinen ja vivahteikas maku.

                      

Hirvikeitto:
luullista hirvenlihaa
perunoita
lanttua
porkkanoita
juuriselleriä
vettä
suolaa
pippuria
laakerinlehtiä

Huuhtele liha, kuivaa, paloittele tarvittaessa ja nosta kattilaan, lisää vettä niin että lihat peittyvät juuri ja juuri. Laita sekaan pari laakerinlehteä ja anna lihojen kypsyä miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia täysin kypsäksi. Siivilöi keitinliemi talteen ja leikkaa lihat irti luista ja paloittele sopivan pieniksi paloiksi. Laita keitinliemi kattilaan ja lisää sekaan kuoritut, paloitellut juurekset. Anna kiehua puolisen tuntia ja lisää sekaan kypsät lihapalat. Lisää suola sekä mausteet, anna kiehahtaa ja tarkista maku.

                                         

Orsogna Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo -punaviini on valmistettu Montepulciano d'Abruzzo -rypäleistä. Viinin rustiset, maanläheiset aromit sekä pehmeän tanniinit täydentävät hyvin vivahteikkaan ja pehmeän täyteläisen hirvikeiton aromikkuutta.

Viinilasillinen:
Orsogna Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo.
Italia, Abruzzit 2018. Alko 957857. Hinta 15,98.
Väri punainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, mausteinen, tamminen, mehevä sekä luumuinen.
Viini on luonnonmukainen, biodynaaminen sekä vegaaninen, siinä on sokeria 9 g/l ja happoja 7 g/l.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti