16.12.2021

Juhlavasti jouluun

Joulukuussa on vilinää ja vilskettä pienempien ja isompien juhlien myötä. Juhlavat, moneenkin tilanteeseen sopivat tarjottavat helpottavat tarjoiluja mietittäessä. Ankanmaksapateessa, fasaanikääryleissä ja karpalohyytelössä on jouluisia vivahteita, makuja ja elementtejä, joten niistä löytyy maistuvat ratkaisut joulun ajan ruokahetkiin.

                     

Ankanmaksapatee alike
2x300g broilerin maksaa
konjakkia
300 g voita
mustapippuria
suolaa
kuivattua torvisientä

Laita broilerin maksapalat matalaan vuokaa ja peitä konjakilla. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. Nosta maksapalat leikkuulaudalle, muussaa haarukalla ja poista samalla kalvot ja muut siteet. Punnitse maksa ja laita kulhoon. Lisää sekaan sulatettua voita noin puolet maksan painosta. Mausta mustapippurilla sekä suolalla ja sekoita sauvasekoittimella. Muserra lopuksi mustaa torvisientä joukkoon, sekoita kevyesti haarukalla ja annostele tarjoiluastioihin.
 
                    


Fasaanikääryleet
6–7 kpl fasaaninrintaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia
170 g Amerikan pekonia
timjamia koristeeksi

Mausta fasaanit suolalla ja mustapippurilla. Laita jokaisen fasaaninrinnan päälle pari timjaminoksaa ja kääräise ympärille kaksi siivua pekonia paketiksi. Ruskista paketit kuumalla pannulla molemmin puolin ja laita ne uuninkestävään vuokaan. Jatka kypsentämistä vielä 180 asteisessa uunissa noin 5–6 minuuttia, kunnes sisälämpötila 56–58 astetta ja fileet ovat roseisia sisältä. Kääri fasaanit 10 minuutiksi folioon lepäämään ennen tarjoamista.


Omenakastike:
2 salottisipulia
nokare voita
6 hapokasta omenaa
hieman konjakkia
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl demi glase
2 rkl riistafondia
3 oksaa rosmariinia
muutama oksa timjamia
1–2 rkl ruokosokeria
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
suurukseen:
1 rkl maissijauhoja

tilkka kylmää vettä

Silppua salottisipulit. Kuori kolme omenaa, poista siemenkodat ja paloittele omenat reilun kokoisiksi kuutioiksi. Freesaa salottisipulia ja omenoita kasarissa hetki. Lisää kasariin 4 cl konjakkia ja anna kiehahtaa. Lisää myös valkoviini ja anna kiehua parisen minuuttia. Lisää kasariin Demi Glace, riistafondi, timjami ja rosmariini. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 45 ─ 60 minuuttia. Kuori loput omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja paista niitä voissa pannulla, kunnes ne vähän pehmenevät. Laita puhtaan kattilan päälle siivilä ja kaada kastike siivilään. Paseeraa kastikkeessa kiehuneet omenat lusikan avulla siivilän läpi. Lisää siivilöityyn kastikkeeseen 2 cl konjakkia, ruokosokeria ja mustapippuria maun mukaan. Lisää myös paistetut omenakuutiot sekä suurus ja kiehauta kastike. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa myllystä. 

               

Karpalohyytelö
5 dl karpaloita
5 dl vettä
2 dl sokeria
5 liivatelehteä
5 cl karpalolikööriä

Laita vesi ja karpalot kattilaan ja keitä varovasti 15 minuuttia. Silloin marjat säilyvät kokonaisina ja irronnut mehu on kirkasta. Siivilöi marjat pois ja sekoita sokeri kuumaan mehuun. Liota liivatteita 5-10 minuuttia kylmässä vedessä ja purista niistä vesi pois. Sekoita liivatteet 1 dl:aan kuumaa mehua ja lisää karpalolikööri hieman jäähtyneen mehun loppuosaan. Yhdistä mehut ja kaada tarjoiluastioihin tai annosvuokiin. Nosta ne jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia. Hyytelö säilyy jääkaapissa hyvin, joten sen voi valmistaa vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuultavan kauniin ja hennon aromikkaan jälkiruoan voi nauttia suoraan laseista tai lautaselle kumottuna pehmeästi vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.


Joulun viineissä keveyttä ja vivahteikkuutta

Italialainen roseinen Prosecco on jouluisen pöydän moniosaaja, se maistuu tervetulojuomana, alkupalojen viininä tai keveän pääruoan kumppanina. Vivahteikas ja täyteläinen kalifornialainen Pinot Noir maistuu niin liha- kuin kalaruokien sekä juustojen kumppanina. Tyylikäs punaviini on omimmillaan kuitenkin erilaisten linturuokien kanssa. Suomalainen Karpaloviini rakentaa tasapainoisen ja aromikkaan makuliiton erilaisten marjaruokien, erityisesti karpalosta tehtyjen kanssa.

                           
Viinilasillinen:

Gancia Prosecco Rose Extra Dry. Italia 2020. Glera, Pinot Noir. Alko 924806. Hinta 13,90. Alkoholia 11,0 %.

Vaaleanpunainen, tuoksu päärynäinen/vadelmainen, maku kuiva (17 g/l), keskihapokas (5 g/l),hedelmäinen, kukkainen.

Hahn Pinot Noir. Yhdysvallat, Kalifornia, Monterey 2018. Alko 479657. Hinta 18,69.

Karmiininpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, metsämarjainen, kukkainen, tyylikäs.

Helmeilevä Karpaloviini. Suomi. Alko 609097. Hinta 7,99.
Kirkkaanpunainen, tuoksu marjaisa, maku makea (90 g/l), hapokas (7.5 g/l), helmeilevä, raikkaan kirpeä, aromikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Viinikuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti