Mustikkakukossa on makua ja marjaisuutta

Aidoissa asioissa maku on tallella. Mustikan täyteläisen marjaisa maku korostuu, kun se saa kypsyä uunissa hitaasti tumman kuoren sisällä. Nautinnon kruunaa mustikkapaistoksen kanssa tarjottava aito vaniljakastike. Kokonaisvaltainen makunautinto rakentuu mustikkakukosta ja sen kanssa tarjottavasta makean paahteisesta Madeira-viinistä.

Mustikasta makua ja terveellisyyttä

Mustikka on eniten käytetyimpiä metsämarjojamme. Suomen valoisa kesä ja puhdas luonto kypsyttävät mustikasta aromikkaan sekä monikäyttöisen marjan. Runsas C-vitamiinipitoisuus sekä terveyttä edistävät ominaisuudet puoltavat mustikan runsasta käyttöä. Marjan tumma kuoriaines sisältää paljon antioksidantteina toimivia flavonoideja, jotka ehkäisevät verisuonten rappeutumista ja verenkierron heikkenemistä. Mustikan on todettu myös estävän ja parantavan tulehduksia sekä vähentävän kiputiloja.

                               

Kuoritaikina:                                                                                                                           
250 g voita 
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta 
3,5 dl ruisjauhoja 
1 dl ohrajauhoja                                                                                                          

täyte:
1 l mustikoita
0,5 dl sokeria

1,5 rkl perunajauhoja

Sekoita kuivat aineet kulhossa, ja painele puukauhalla joukkoon huoneenlämpöinen voi. Voitele vähintään 1,5 litran pyöreähkö uunivuoka. Painele jauhotetuin sormin ¾ kuoritaikinasta paistoastian pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoista, perunajauhoista sekä sokerista täyte, ja kaada se vuokaan. Valmista lopusta taikinasta pyöreä levy kanneksi mustikoiden päälle. Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Mikäli paistos ei saa riittävästi väriä, nosta lämpötila paistamisen lopuksi muutamaksi minuutiksi 225 asteeseen. Anna kukon jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Tarjoa mustikkakukon kanssa vaniljakastiketta, kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.

 

Aito vaniljakastike

puolikas vaniljatanko

2 dl ruokakermaa

0,5 dl sokeria

2 kananmunan keltuaista

2 tl maissitärkkelystä (Maizenaa) 

Puolita vaniljatanko ja avaa se pitkittäisviillolla. Laita se kerman kanssa paksupohjaiseen teräskattilaan. Kuumenna ja anna kiehua kevyesti muutama minuutti. Anna seoksen hieman jäähtyä ja poista vaniljatanko. Sekoita joukkoon keltuaiset, sokeri ja Maizena. Kuumenna kastiketta varovasti koko ajan sekoittaen. Älä anna kiehua. Kaada kastike tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä.

 



Madeirassa ja mustikkakukossa yhdistyvät paahteisuus ja nautinnollinen makeus

Mustikkakukko, rättänä, kypsyy uunissa meheväksi ja saa kuoreensa kauniin ruskean värin sekä makuunsa paahteisen aromin. Vaniljakastike maustaa kokonaisuudesta täyteläisen ja makean. Madeira on Madeiran saarelta tuleva väkevöity viini. Viinin valmistustapaan kuuluu hellävarainen lämmitys matalahkossa 45─50 asteen lämpötilassa estufagem-menetelmällä, joka tuottaa viinille sen omanlaisen, paahteisen aromikkuuden. Viisi vuotta vanhassa Bual Madeirassa on makeutta ja paahteisuutta jotka löytävät vastinparin mustikkakukon vastaavista aromeista.

Viinilasillinen:
Blandy's 5 Year Old Bual Madeira.
Portugali, Madeira. Alko 391854. Hinta 15,99/0,375L.
Vaaleanruskea, tuoksu taatelinen, maku makea (100 g/l), hapokas (5.7 g/l), hasselpähkinäinen, kevyen suklainen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti