Siikaa hiilellä

Hiilisiika on herkkua kolmessa osassa, kalassa, valmistustavassa ja kalaviinissä, jotka kokonaisuutena rakentavat maistuvan makuelämyksen.

 Tuore, vastapyydetty siika on monipuolinen ja arvostettu kalalaji. Sen valkoisesta ja rasvaisesta lihasta voi valmistaa monipuolisia ja maukkaita kalaruokia. Siika kannattaa käsitellä heti tuoreeltaan, jolloin sen hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa. Hiilisiiaksi kannattaa valikoida pienikokoisia tuppisiikoja, joita esiintyy vesistöjen järvialueilla Itä- ja Keski-Suomessa, Kainuussa, Kuusamossa sekä Lapissa. Hiilisiika valmistetaan hiilloksen päällä. Mikäli haluaa syödä siian maukkaan, voimakkaan makuisen nahan, niin kala suomustetaan ennen hiillostamista. Jos nahkaa ei syödä, niin kalaa ei tarvitse suomustaa ennen savustamista, tällöin kala pysyy hyvin koossa.


 

Hiilisiikaa ja Luganaa

Hiilloksen päällä kypsennetty ruoka maistuu voimakkaalta ja edellyttää myös viiniltä potkua ja purevuutta.
Italiasta Garda järven alueelta tulevassa Le Fornaci Luganassa on voimaa ja eleganssia joka toimivat tasapainosesti hiilisiian viininä. Le Fornaci on sekoitus kahdelta erilaiselta viinitarhalta tulevista Turbiana-rypäleistä. Viinitarhojen maaperät eroavat voimakkaasti toistaan, toisen maaperän ollessa kalkkista sekä savista, toisen ollessa hiekkaisempaa sekä lietteisempää. Savi antaa viinille voimaa sekä rakennetta, hiekan välittäessä aromikkuutta sekä eleganssia. Viini on saanut käydä hitaasti kontrolloidussa viileässä lämpötilassa ja kypsyä sakan päällä. Lugana ikääntyy tyylikkäästi, joten sen maistuu vanhempana vuosikertanakin.


Viinilasillinen:
Tommasi Lugana Le Fornaci. Italia, Veneto 2020. Turbiana (Verdiccio). Alko Hinta 16,49.

Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, greippinen, maku kuiva (4 g/l), keskihapokas (6.3)., intensiivinen sekä aromikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti